AMP Siteler Aramalarda Başarılı Mı?

AMP Siteler Aramalarda Başarılı Mı?

Bildiğiniz gibi AMP (Accelerated Mobile Pages), son zamanların en sıcak başlıklarından birisi. Peki AMP, mobil hızınızı artırmak adına gerçekten de başarılı mı? Bu yazımızda, en güncel uzman görüşleri ve araştırma sonuçlarıyla birlikte bu soruya yanıt arayacağız. 
Responsive (her farklı ekranda görüntülenebilir) tasarımlar web dünyasına girdiğinde, belki de birçoğumuz; mobil sayfalar için daha başarılı bir formatla daha karşılaşmayacağımızı düşündük. Fakat, son gelişmeler, yanıldığımızı gösteriyor. Web dünyası, oldukça karmaşıktır ve açıkçası hiç kimse, sitelerde hatalara neden olacak yeni kodlarla tanışmak istemiyor. AMP, şu an için oldukça yalın bir çözümmüş gibi görünse bile, birçok uzman daha şimdiden, gün geçtikçe AMP sitelerin de birçok detayla birlikte karmaşaya sürükleneceği görüşündeler!

AMP’ye Gerçekten De İhtiyaç Var Mı?

AMP’nin sunduğu avantajları teknik olarak alt alta sıraladığınızda, başarı ve hız getiren bu tekniklerin neredeyse hepsinin; AMP olmadan da uygulanabilir olduğunu görebilirsiniz. Bunu ifade eden kişiler bu işin uzmanları!
Bu yüzden, yepyeni bir AMP site tasarlamak yerine, mevcut web sitesinin onarılmasını önerenler de bir hayli çok. Önerileri ise basit olarak şu şekilde: “Eğer, mobil kullanıcıları memnun etmek gibi bir amacınız varsa, o halde yapın.” Bu ifadenin altında yatan vurgu, AMP’ye ihtiyaç olmadığı görüşü! 
Çünkü bir AMP sitenin tasarlanma süreci de kolay ve hızlı değil. Uzmanlara göre, AMP’nin fark yaratan temel sırrı “prerendering”, yani yazılımcıların çok iyi bildiği render işlemini öncesinden yapabildiği bir fonksiyona sahip olması. Bu görüşteki uzmanlar, teknik güncellemelerle AMP site hızının yakalanabileceği görüşündeler!
Google’dan; öncesinden render yani “prerendering” yapan 50 farklı AMP site incelenmiş. Şaşırtıcı sonuçlardan birisi, AMP sitelerden daha hızlı açılan sitelerin tespit edilmiş olması! 
Peki o halde AMP siteler hiçbir işe yaramıyor mu? Şöyle ki, AMP siteleri daha tercih edilir kılan çok önemli bir teknik detay var. O da, bir sitenin gerçek anlamda; yüklenme, açılma süresi ile kullanıcıya yansıyan sürenin farklı olması! 
Örneğin; bir kullanıcı, bir AMP sitede site açılma hızını 2 saniye olarak algılasa da; teknik olarak sitenin açılma hızı reelde daha fazla olabiliyor. İşte, AMP’nin gücü de burada devreye giriyor!

Sonuç:

Yazımızın başında sorduğumuz “AMP siteler gerçekten de başarılı mı?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt; kesin bir karara varmak için henüz çok erken olduğu! Kimi uzmanlar, AMP’nin gelip geçici olacağı görüşündeler. Yine de; yenilikleri denemenin ve test etmenin daima başarı getireceği görüşündeyiz. AMP ile ilgili gelişmeleri sizlerle sıcağı sıcağına paylaşmaya devam edeceğiz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim