Site Tasarımı ve Arama Motoru Optimizasyon İlişkisi

Site Tasarımı ve Arama Motoru Optimizasyon İlişkisi

Tasarım Aşamasında Site Ayarları

Site tasarımı seo (arama motoru) optimizasyonu sürecinin ilk aşamasında göz önüne alınarak gerekli tasarım eksikliklerinin veya tasarım fazlalıklarının giderildiği en temel aşamadır. Daha doğrusu tam anlamıyla seo aşamasınına girilmeden önce ilk yapılacak işlem site tasarım çalışmasıdır. Seo sürecine girilmeden önce site tasarımı konusunda gerekli analizler yapılarak seo kriterlerine uyum sağlayabilecek ve seo ile ileriye dönük uyumlu bir ilişki sağlayacak bir tasarım ortaya koyulmalıdır.

Site tasarımının seo kriterlerine uyum sağlayabilmesi için ;

  1. Hafif ve site hızını etkiyebilecek bir tasarım oluşturulmalıdır.
  2. Gerekli meta etiketleri uygun bir şekide yerleştirilmelidir. Statik sayfalı sitelerde meta etiketleri sabit olmayıp alt sayfalarda o sayfalara ait gerekli başlık ve açıklamaların görüntülenmesi sağlanmalıdır.
  3. Css ve Javascript dosyaları optimize edilerek hızlı çalışılması sağlanmalıdır.
  4. Gerekirse bütün javascript dosyaları bir javascript dosyası altında toplanılırak optimize edilmelidir.
  5. Ziyaretçi’yi etkileyebilecek ve ziyaretçinin sırf tasarım uğruna bile sitede kalma süresini etkileyebilecek tasarım uygulanmalıdır.
  6. Sitedeki içeriklere bakıldığında rahatlıkla ziyaretçileri çekebilmeli ve ziyaretçilerin içeriğe odaklanması sağlanmalıdır.
  7. Site alt yapısını veya kullanıcı işlemlerini etkileymeyen reklam ve diğer gereksiz popup pencereler asla kullanılmamalıdır.
  8. Düzgün ve anlaşır bir o kadarda hatasız bir css-html kodlaması yapılamlıdır.
  9. Site tasarımında çok fazla grafik kullanılmamaya özen gösterilmeli ve kullanılan grafikler css sprite tekniği ile birleştirilerek çok daha az boyuta sahip olması sağlanmalıdır.
  10. Flash site tasarımı uygulanmamalıdır.
  11. Heading(h1,h2,h3,h4,h5,h6) başlık etiketleri sıralı bir şekilde büyükten küçüğe doğru oluşturulmalıdır.
  12. Arama motorlarının algılayamadığı table ile oluşturulmuş bölümler yerine DIV etiketi kullanılarak bölümler oluşturulmuş bir sayfa şablonu geliştirilmelidir.
  13. Az kod çok içerik prensibi benimsenmeli ve daha az kodla daha göze hoş gelen tasarımlar yapılmalıdır.

Tasarım’da Optimizasyon

Bu maddeler yukarıda da belirtildiği gibi bir site tasarımının seo kriterlerine uygun olabilmesi ve seo ile uyumlu bir ilişki sürdürebilmesi için gerçekleştirilecek olan çalışmalardır. Maddeleri bir özet haline getirecek olursak; az kod çok içerik, hızlı, anlaşılır, özgün ve göze hitap eden bir site tasarımı, ziyaretçinin siteden kaçmasını sağlayan değil ziyaretçinin baktıkça sitede uzun süre kalmasını sağlayacak bir görüntü sağlanmalıdır. Bütün bu alışılagelmiş kurallar veya kriterler düzgün bir şekilde yerine getirildiğinde başarının gelmesi çok yakındır demektir. Ancak bu kriterler site tasarımını ve içeriğini etkileyebileceği göz önünde bulundurularak yerine getirilmeli çok fazla ziyaretçiyi ve siteyi kısıtlayan yöntemlerden kaçınılmalıdır.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim