Uzun Soluklu Tıklanma Oranı Çalışması

Uzun Soluklu Tıklanma Oranı Çalışması

İlk 10 Sıralamanın Altında Unutulan Trafik

Kullanıcılar açısından arama alışkanlığı değişiyor ve artarak arama teknolojisine benzerlik gösteriyor. Google’ın sonuçları, son on yılda belirgin şekilde değişti, 10 mavi linkten oluşan basit bir sayfadan ziyade, videoları, görselleri, alışveriş ilanlarını ve yaratıcı bilgi grafiklerini içeren zengin bir tasarıma dönüştü. İnsanların Google ve diğer arama motorları ile nasıl etkileşime girdiğini anlamak her zaman önemli olmuştur.

NetBooster çalışması en sık kullanılan arama sorguları verileri üzerine kuruldu ve bize mümkün olan en doğru örnekleri vermek için geliştirildi. Bu da, en güvenilir tıklanma eğrisini elde etmek için verilerdeki anormallikleri çıkarmamızı, karşımıza çıkan klasik ilk 10 sonucun dışına da çıkabilmemizi sağladı.

Anahtar kelime hacmini yüksek oranda artırmak ve ortalama sıralamaların kesinliğini geliştirmeye yardım etmek amacıyla verileri derlemek için günbegün çalışarak bir yöntem geliştirdik.

NetBooster çalışması şunları içeriyor:

  • 65,446,308 (65 milyon) tık
  • 311,278,379 (311 milyon) gösterim
  • 1,253,130 (1.2 milyon) tekil arama sorgusu
  • 54 tekil marka
  • 11 aile markası (1 milyondan fazla markalaşmış anahtar kelime gösterimine sahip siteler)
  • Veriler perakende satış, seyahat ve finans gibi birçok konuyu içeriyor.

Ayrıca insanların farklı cihazlarda ve platformlarda organik arama ile içeriği nasıl keşfettiğini anlamak için cep telefonlarındaki organik tıklanmaları, video ve görsel sonuçları da inceledik.

Her şeyi değiştiren yeni bir tıklanma eğrisi

Markalar dışındaki arama sorguları için ilk 30 sıralamayı dikkate alan bu çalışmamız çok kullanışlı bir çalışmaydı. Çalışma sonucunda trafiğin yüksek oranda ilk üç sonuca kaydığını görebiliyoruz. 1. sıradaki sonuç toplam trafiğin %19’unu alırken, 2. sıradaki %15’ini, 3. sıradaki ise %11.45’ini alıyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, tıklanma eğrimizin, alttaki sonuçların da gerçekten yüksek bir tıklanma oranı olduğunu göstermiş olmasıdır. İlk sayfadaki 6.-10. arasındaki sonuçlar, önceki çalışmalara göre daha yüksek bir tıklanma oranına sahip. Bu, aynı zamanda arama yapanların ikinci ve üçüncü sayfaları da araştırdığını gösteriyor.

İlk 10 sonuçtan sonrasına baktığımızda, tıklanma oranının, beklenenden daha yüksek olduğunu görebiliyoruz. 11.-20. arasındaki sonuçlar toplam trafiğin %17’sini alıyor. Üçüncü sayfadaki 21.-30. arasındaki sonuçlar ise yine beklenenin üstünde olarak toplam trafiğin %5’inden fazlasını alıyor. Bu, bize 11.-30. arasındaki sıralamalarda yükselmenin ziyaretçi sayısı açısından büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor.

Arama yapanlar, tam olarak aradığını bulmak için ilk 10 sonuçtan sonrasını da sık sık araştırmaya başladılar. İlk sayfada bulunan ücretli reklamlar, alışveriş ilanları, bilgi grafikleri gibi veriler, kullanıcıları, daha kaliteli sonuçlara ulaşmak için aşağılara bakmaya itiyor. Bu, aynı zamanda Google sonuçları için büyüyen bir memnuniyetsizliği de gösteriyor, ancak bunu tam olarak ölçmek gerçekten çok zor.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim