Google Ocak 2017'de Güncelleme Yaptı Mı?

Google Ocak 2017'de Güncelleme Yaptı Mı?

Ocak ayında, Google güncellemeleri hakkında bir hayli çok yorum yapıldı. Kimileri 24 Ocak gibi kesin bir tarih bile verdi. Ancak yaptığımız araştırmaların sonucuna göre ocak ayının geneline yayılmış bir şekilde değişkenlerle karşılaştığımızı söyleyebiliriz. 
Araştırmaların globaldeki değişimleri de kapsadığını hemen belirtelim. Öncelikle, bahsettiğimiz genel değişkenlikleri göstermek adına SERP (Arama Motoru Sonuç Sayfaları) iz sürücülerine değineceğiz. Ardından, ABD için “Google Grump” tablosuna bakıp, aynı tabloyu İngiltere ile kıyaslayacağız.
Son olarak da ABD’deki Google arama sonuçlarındaki son 6 aylık değişimlere bakarak, yapılan son değişikliklerle olan bağlantılarını sorgulayacağız. 


Globalde Arama Sonuçları Değişkenleri 
Sıralama Riski Endeksi:
Sıralama riski endeksi, 24 Ocak 2017 için sivri uç gösteriyor yani önemli değişimlerin olduğunu doğruluyor. 24 Ocak’tan birkaç hafta öncesine dair de bu kadar sivri değişimler olmasa bile, grafiklerde daha küçük hareketlilikler gözlemledik. Bu tür küçük değişkenler, ya küçük ölçüde güncellemelere gidildiğinin ya da güncellemenin test edildiğinin habercisidirler. Daha büyük ana güncellemelerin grafiğe etkisi ise en az birkaç gün sürer. Bu yüzden sonuç olarak ilk bakışta, ciddi bir güncellemenin yapılmadığı sonucuna ulaşıyoruz.

 
SERPmetrics
SERPmetrics eğrisi 23 ve 24 Ocak için net bir yükselme gösteriyor. Bu eğrinin ABD aramalarına ait olduğunu belirtelim.


MozCast
MozCast raporu da 23 Ocak’ta değişim işareti veriyor. Fakat tıpkı sıralama riski endeksinde görmüş olduğumuz gibi 7 Ocak ve 10 Ocak tarihlerine ait bir hareketlilik de var.

 
Google Grump
Google Grump’ın en gözde iz sürme aracı olduğunu belirtebiliriz. Arama sonuçları hakkında neler olduğunu gözlemlerken; masa üstü, mobil ve ülke sonuçlarını ayrı ayrı gözlemlemek mümkün! İlk olarak Global tabloya baktığımızda geçtiğimiz birkaç haftaya ait değişimlerle karşılaştık. Özellikle 20 Ocak tarihi önemli bir değişimi gösteriyor. Diğer iz sürme araçlarıyla karşılaştırdığımızda benzer sonuçlar veriyor. 


Masaüstü İçin ABD ve İngiltere Google Grump Karşılaştırması
Daha önce de belirttiğimiz gibi Google Grump farklı ülkelerdeki sonuçları karşılaştırma olanağı sağlıyor. Biz de ABD ve İngiltere için sonuçları ayrı ayrı gözlemlediğimizde; 20 Ocak için her iki ülke benzer sonuçlar gösterirken, ABD’deki değişimlerin ocak ayına yayılan bir şekilde değişim göstermeye devam ettiğini gördük. 
Sonuçlar arasındaki fark oldukça net, bu da ABD için, İngiltere’de olmayan farklı değişimlerin işaretçisi, hatta kanıtı diyebiliriz. Gözlemlediğimiz bu farkları test etmek adına 26 Ocak’ta, Twitter paylaşımları da yaptık. Çıkan sonucu da sözü uzatmadan hemen paylaşalım. 
Görünen o ki Google bu süreler zarfında birçok test gerçekleştirdi ancak açıklamaya değer bulduğu herhangi bir ana güncellemeden bahsedemiyoruz. 
Son 6 ay için ABD’deki Google Grump verilerine baktığımızda açık ve net bir hareketlilik olduğu kesin. Hareketliliğin en çok gözlemlendiği tarih ise Eylül ayına denk geliyor. Bu da, Google Penguin’in son real-time güncellemesinin gerçekleştirildiği tarihe denk geliyor! 
Ülkeler arasındaki sonuç farklarını ise anahtar kelime kullanımlarındaki farklılıklar olarak tahmin ediyoruz.

 
SEO Topluluklarında Neler Konuşuldu
Webmaster dünyasına girerek kendi aralarında bu değişimleri nasıl yorumlamış olduklarını da araştırdık. Büyük resim için kısaca şunu söyleyebiliriz ki; 3, 11, 12, 15 Ocak gibi tarihlerde kendi verilerindeki değişimler nedeniyle birbirlerine danışmışlar; ama sonuç olarak değişkenlik gösteren rakamlar, bir süre sonra eski haline geri dönmüş. Yani webmaster dünyası da büyük bir güncelleme gelmediğinden emin.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim