Google Search Console Tercih Edilen Etki Alanı ve URL Ayarları
Web sitenizin Google’da çok daha iyi performans göstermesini sağlayacak ipuçları elde etmek ister miydiniz? Fili Wiese’nin, Google Search Console’u bir avantaja dönüştürmek üzere paylaştığı teknikleri sizler için bir araya getirdik. Üstelik, uygulaması gayet kolay.
Google Search Console, web sitenizin organik görünürlüğü ve performansı hakkında, size teknik veriler sunan harika bir kaynaktır! Bu fırsattan maksimum derecede faydalanmak için, Google Search Console’da yapacağınız kurulum, ayrı bir önem taşıyor. Domain adresinizin tüm versiyonlarını, her birine ayrı bir değer göstererek eklemenizde fayda var. Detaylı Search Console kullanım rehberimiz için tıklayın.
Bir örnek üzerinden ilerleyelim:
Web sitenizin domain adresi: www.seocu.com olsun.
Yapmanız gereken ilk şey, bu domaini GSC’a, “seocu.com” şeklinde tanıtmak.
Domain adınızı onaylatmayı ihmal etmeyin!
İkinci adım olarak, domainin başına “www” koyarak ekleme yapın. Yani, “www.seocu.com” şeklinde.
Böyle bir örnekte her iki URL de, web sitenizin HTTPS versiyonlu ismine yönlendirme yapar (redirect). Bu yüzden, “https://” versiyonlarını da sanki ayrı birer site adıymış gibi ayrıca tanıtmanız gerekiyor! Yine örnek üzerinden ilerlersek, aşağıdaki URL’leri de GSC’a tanıtın.
Dikkat edilmesi gereken nokta şu ki, “HTTP-protokolüyle”, “HTTPS-protokolü” versiyonlar için yapmanız gereken girişler farklıdır! Eğer “HTTP” protokolüne dahil bir siteniz varsa, her iki versiyonu girmeniz yeterli. Ancak “HTTPS” için aşağıdaki 4 farklı versiyonu da tanıtmanız gerekiyor.
GOOGLE SEARCH CONSOLE’DAN DAHA FAZLA DATA ALMANIN YOLLARI
Eğer web sitenizin alt domainleri varsa, sitenizi farklı dillerde de yayınlıyorsanız, bu domainleri de GSC’a ayrı ayrı tanıtmanın faydası var. Böylece, GSC’dan daha fazla data elde edebilirsiniz. Bununla birlikte, ayrı coğrafi hedefler ve spesifik sitemap’ler oluşturabilirsiniz.
Dilerseniz, daha kolay anlaşılması açısından yine örneğimiz üzerinden ilerleyelim.
Web sitenizin ek olarak iki alt domain adresi olduğunu farz edelim; birisi blog sayfanız, diğeri de haberler sayfası olsun. Sitenizi hem Almanca, hem de İngilizce dillerinde yayınladığınızı düşünelim. Hatta bir de, spesifik alt yönlendiriciler kurguladığınızı düşünelim; birisi ürünler için, diğeri de AMP için olsun. Web sitenizin “HTTPS” protokolü üzerinden yayın yaptığını farz edersek, yukarıdaki URL’lere ek olarak, aşağıdaki URL’leri de Google Search Console’a tanıtmanız gerekiyor!
İşinizi garantiye almanız açısından, aşağıdaki gibi HTTP versiyonları da eklemeniz önerilir!
Sonra da, “www” versiyonlarını ekleyin:
Ve son olarak da;
Tüm bu URL’leri tanıttığınızda, Google Search Console size çok daha spesifik ve ayrıntılı veriler sunacaktır. Her bir alt domain ve alt yönlendirme için, yapılan aramalarla ilgili ayrı ayrı veriler elde edeceksiniz.
Bitirirken:
SEO çalışmalarınızdan maksimum geri dönümler almak istiyorsanız, aslında ilk yapmanız gereken şey, Google Search Console’da doğru bir kurulum yapmak.
Google’dan elde edeceğiniz örnek veriler, sıralamalarda daha iyi yerlere gelmeniz için size yol gösterici olacaktır. Ayrıca, Googlebot’lar web sitenizi çok daha başarılı bir şekilde analiz edecektir.
Google Search Console’a bu tür girişler yapmak bir önceliktir. Çünkü öyle zamanlar gelecek ki, daha önce hiç aklınıza gelmeyen verilere ihtiyaç duyacaksınız. GSC’un bu hizmetinin ücretsiz olduğunu da belirtmekte fayda var. Daha ne olsun?
Bir Önceki Makalemiz : Google'ın Yapay Zekasını SEO Çalışmalarınızda Avantaja Dönüştürün
Bir Sonraki Makalemiz : E-Ticaret Site İçi SEO Teknikleri