Sitelerinizin popülerliğini arttırma ve linkleme

Sitelerinizin popülerliğini arttırma ve linkleme

1990’lardan beri arama motorları linkleri internetin, hangi sayfaların önemli ve popüler olduğuyla ilgili demokratik fikrini yansıtan oylar gibi kullanıyor. Arama motorlarının kendileri, link verilerinin kullanımını güzel sanatlardan birine çevirmişlerdir ve karmaşık algoritmalar bu bilgilere dayanarak, sitelerin ve sayfaların ayrıntılı evrimlerini yaratmışlardır.


Linkler sitenizin popülerliğinde her şey demek değildir, ama arama uzmanları, link temelli faktörleri, arama motoru algoritmalarının büyük bir bölümü olarak belirtirler. Linkler aracılığıyla arama motorları, bir web sitesinin & sayfasının popülaritesini, sadece kendilerine link veren sayfaların sayısı ve popülaritesine bakarak analiz etmezler, aynı zamanda güven, spam ve otorite gibi metriklere de bakarlar. Spam sitelerin de, bazı güvenilir kaynaklardan çok az sayıda link alabilmesine rağmen, güvenilir siteler başka güvenilir sitelere link verme eğilimindedirler. Hilltop Algoritması’nda kabul edildiği gibi, otorite olan kişiler, belli bir konudaki uzman belgeleri saptamada linklerin çok iyi bir yol olduğunu önerirler.


Algoritmik kullanımdaki bu odak noktası ve linklerin analizi sayesinde, bir web sitesinin büyüyen link profili, arama motorlarından çekicilik, ilgi ve trafik kazanmasında büyük öneme sahiptir.

Linklemeler
Bir link inşası çalışmasına girişmeden önce, bu elemanların algoritmalardaki linklerin ağırlığını ne kadar etkilediği bir yana, arama motorları tarafından kullanılan bir linkin elemanlarını anlamak çok önemlidir. Arama motorları linkleri birçok farklı şekilde kullanabilir. Tüm link özelliklerinin arama motorları tarafından ölçüldüğünü bilmediğimiz halde, patent başvurularının analizi, yılların deneyimi ve uygulamalı denemeler aracılığıyla, gerçek hayatta bazı zekice varsayımlarda bulunabiliriz. Aşağıda, değerlendirmenin dikkate değer, önemli faktörlerinin listesi var. Bu linkler ve çok daha fazlası, link değerini ve bir sitenin link profilini ölçen profesyonel SEO’cular tarafından kararlaştırıldı.

Küresel Popülerlik
Daha popüler ve önemli olan bir site, sitenin konusuyla ilgili daha çok link alır. Vikipedi gibi bir siteye, kelimenin tam anlamıyla 1000’lerce çeşit site link vermiştir, bu da onun muhtemelen popüler ve önemli bir site olduğu anlamına gelir. Arama motorlarında güven ve otorite kazanmak için, linkinizi paylaşan başkalarına ihtiyacınız var. Ne kadar popüler, o kadar iyi.

Sınırlı/Belirli Konu Popülerliği
“Yerel” popülerlik konseptine ilk olarak Teoma arama motoru öncü oldu, belirli bir ortak konuya sahip sitelerden gelen linklerin, genel veya konu dışı sitelerden gelen linklerden daha önemli olduğunu belirtti. Örnek olarak, web siteniz köpek kulübesi satıyorsa, Köpek Üreticileri Derneği’nden link almak, konuyla alakası olmayan bir paten kayma sitesinden link almaktan daha önemlidir.

Anchor Text
Arama motorlarının sıralamalarda kullandığı linklerin en güçlülerinden biri anchor text’tir. Eğer düzinelerce link, doğru anahtar kelimeler bir sayfayı gösteriyorsa, o sayfanın, anchor textte hedeflenen kelime grubu için sıralamasının çok iyi olma ihtimali yüksektir. “burayı tıklayın” gibi aramalarla, gelen linklerin anchor textine bağlı olarak birçok sonucun sıralandığı örnekleri uygulamalı olarak görebilirsiniz.

TrustRank
İnternetin inanılmaz sayılarda spam içermesi şaşırtıcı değildir. Küçük bir tahminle web sayfalarının %60 kadarı spamdır diyebiliriz. Alakasız içeriği ayıklamak için, arama motorları güveni sağlamak için, çoğu link grafiğine bağlı olan sistemler kullanmaktadır. Çok güvenilir domainlerden link almak, sıralamanıza yapılan gözle görülür bir katkıyla sonuçlanabilir. Üniversiteler, devlet siteleri ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar, çok güvenilir domainlere örnek teşkil eder.

Link Değişimi
Spam linkler genellikle çift yönlü verilir. Spam siteye link veren bir sitenin kendisi de büyük ihtimalle spamdır ve dolayısıyla birçok spam site de ona link vermiştir. Bu linklerin bütününe bakarak, arama motorları sitenizde “link değişimi” olduğunu anlayabilir. Bu sebeple, onlardan link almak amacıyla link verdiğiniz bu siteleri dikkatlice seçmek akıllıcadır.

Güncel İçerik
Link linkleri zamanla çürüme eğilimindedir. Popüler olan siteler genellikle bayatlar ve er ya da geç yeni linkler almakta başarısız olurlar. Bu yüzden, yalnızca sitenize link almak değil, aynı zamanda zamana yayılmış ilave linkler de almak önemlidir. Arama motorları, genel olarak “FreshRank” olarak bilinen, o anki popülerliği ve alakalılığı ölçen tazelik linklerini kullanır.

Sosyal Paylaşım
Son yıllarda Faceook, Twitter ve Google+ gibi sosyal servislerde paylaşılan içerik sayısında bir patlama görülmüştür. Arama motorları sosyal dünyada paylaşılan linkleri, diğer türdeki linklerden farklı olarak görse de, her şeye rağmen onlara da önem verirler. Aram profesyonelleri arasında arama motorlarının sosyal link linklerini kendi algoritmaları içinde nasıl değerlendiğiyle ilgili olarak çok farklı görüşler vardır, ama sosyal kanalların önemindeki artışı inkar eden yoktur.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim