E-Ticaret Site İçi SEO Teknikleri

E-Ticaret Site İçi SEO Teknikleri

E-ticaret sitenizin şu an sahip olduğu organik trafik oranlarını yetersiz mi buluyorsunuz? Bu yazımızda sizlerle, siz farkında olmasanız da e-ticaret sitenizin performansını düşüren birkaç uyarıda bulunacağız. Bu hatalara düşmemeniz için de uygulamanız gereken SEO tekniklerini paylaşacağız. 

Sizlerle aynı zamanda bir güncelleme paylaşamak isteriz; yakın zamanda yayına aldığımız SEO Analiz aracımızı kullanarak, site içi teknik yapılandırmanız hakkında önemli detaylar elde edebilirsiniz.

1. ÜRÜN AÇIKLAMALARININ YETERSİZ OLMASI (VEYA HİÇ OLMAMASI)

Genellikle e-ticaret siteleri çok fazla sayıda ürün çeşitliliği içerirler. Bu yüzden, ürün açıklamaları ne yazık ki olması gerekenden daha kısa tutulur. Çoğu metin, özgünlükten uzak ve otomasyondan çıkmış gibidir. Bu yaklaşım birçok SEO problemine yol açar! Örneğin;
 * Ürün açıklamalarının çok kısa olması, arama motorlarının işini zorlaştırır. Yapılan araştırmalar, uzun ürün açıklamalarının daha iyi performans gösterdiğini doğruluyor (Kaynak: Backlinko). 
 * Ürün açıklamalarının özgünlükten uzak, otomatik bir şekilde girilmesi, “duplicate content” dediğimiz içerik çakışması problemine yol açar. 
 * Ürün açıklamaları genel olarak tedarikçiden elde edildiğinden, e-ticaret sitelerine de kopyala – yapıştır mantığıyla giriş yapılıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, rakipler de bu yolu izlediğinde, herkes kaybetmiş oluyor. Tam aksine, arama motorlarına daha özgün içerikler sunmak zorundasınız! Yoksa sizi rakiplerinizin üzerine çıkarmasının hiçbir anlamı olmaz.

2. KULLANICI GÖRÜŞ VE YORUMLARINA YER VERMEMEK

Sayfalarda kullanıcı görüş ve yorumlarına yer verilmesinin olumlu bir SEO etkisi getirdiği biliniyor. 
Yine bu konuda da 30.000’in üzerinde sitenin analiz edildiği araştırmalar var. Araştırma sonuçları, bu tür bir çalışmanın organik trafiği tam %30 artırabileceğini gösteriyor! 
Site yöneticileri genellikle müşterilerin olumsuz yorum yapabileceklerinden çekiniyorlar. Bu yüzden bu tür bir uygulamaya sıcak bakmıyorlar. Eğer kendinize ve ürünlerinize güveniniz tamsa, bunu rakiplerinizin önüne geçebilmek için kullanmanın hiçbir sakıncası yok. 

3. UNBRANDED (MARKASIZ) KELİME OPTİMİZASYONU YAPILMAMASI 

Aslında, anahtar kelimeler SEO’nun neredeyse bel kemiğini oluşturuyor diyebiliriz. Tipik bir ürün sayfasını gözünüzde canlandırın. Genellikle sadece ürünün markası ve adı yazar. Sizce bu yeterli mi? Şu bir gerçek ki, müşterileriniz de belirli marka adlarıyla arama yapıyor olabilirler, bu doğru bir yaklaşım. Ancak müşterilerin çoğu, aramalarını marka adıyla yapmıyor! Özellikle de yaygın olarak bilinen ürünler değil de, daha az tanınan markalar satıyorsanız, bu hataya düşmeyin. 
Ürünün marka adının ve modelinin yazılmasında hiçbir yanlışlık yok. Bizin uyarmak istediğimiz nokta, anahtar kelime optimizasyonu çalışmalarınızı bunun ötesine de taşımak zorunda olduğunuz. Kullanıcıların sitenize ulaşırken ne tür anahtar kelimeleri takip ettiklerini bilmeli ve profesyonel bir optimizasyon çalışması yürütmelisiniz. 

4. ANAHTAR KELİMELERİN SADECE SATIŞ ODAKLI OLMASI, BİLGİLENDİRİCİ OLMAMASI 

E-ticaret sitenizde kullandığınız anahtar kelimeler, biraz önce de bahsettiğimiz gibi, sadece ticarete yönelik olmamalı. Bunun ötesinde, kullanıcılara bilgi sunan, faydalı içeriklere de yer vermelisiniz. 
Daha önceki birçok yazımızda, bu konuyu ayrıntılı olarak işlediğimiz için, sizleri sıkmamak adına bu kadarının yeterli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıntılı bilgi için; içeriklerle, anahtar kelime optimizasyonuyla ilgili makalelerimize göz atabilirsiniz. 

5. SİTENİN YENİDEN TASARLANMASI SIRASINDA PLANLAMA YAPMAMAK

SEO dünyasında sık sık şu tür örneklerle karşılaşılır: Marka veya site sahibi, SEO ajansına haber vermeden web sitesinin tasarımını yenilemek ister. Bu tür yenileme veya yeniden tasarım çalışmalarında mutlaka bir SEO planlaması yapmanız gerekir. Yoksa, siz sitenizin ne kadar güzelleştiğinden, göze ne kadar hoş göründüğünden bahsederken, arka planda yapılan SEO hataları birçok emeğin boşa gitmesine neden olabilir. 
Sitenin her türlü yenilenme aşamasında SEO planınız olmazsa, geçmiş başarılarınızı kaybedebilirsiniz. Hatta, organik trafikte ciddi düşüşlerle karşılaşabilirsiniz. Bu maddenin üzerinde durmak istedik, çünkü %75 organik trafik kaybı yaşamış şirketlerle bile karşılaştık. 
Eğer, sitenin bakım veya yeniden tasarım aşamasında SEO’yu dikkate aldığınız halde teknik kısıtlamalarla karşılaşırsanız, bunun da çözümü basit. Profesyonel ve mutlaka uzun dönemli bir içerik stratejisi oluşturun. Yaptığınız yenilemenin size eksi değil, birçok artı getireceğiniz göreceksiniz. 

6. E-TİCARET PLATFORMUNU BAŞKA BİR PLATFORMA TAŞIRKEN YAPILAN HATALAR

Kimi e-ticaret siteleri, web sitelerini belirli bir 3’üncü parti platform aracılığıyla oluşturuyor. Bunun getirdiği en büyük avantaj, web geliştirme aşamalarından kurtulmak ve yapılan işe daha iyi odaklanmak. 
Fakat, yine bir önceki maddemizde olduğu gibi, eğer herhangi bir sebepten ötürü tüm e-mağazanızı başka bir platforma taşımanız gerekiyorsa, çok dikkatli davranmanız gerekiyor. Aynı şekilde, ilk işiniz bir SEO planlaması olmalı. 

7. EN ETKİLİ ANAHTAR KELİMELER HAKKINDA BİLGİ EKSİKLİĞİ

Bu, oldukça basit bir teknik. Sitenizde en iyi performans gösteren kelimeleri analiz etmeniz yeterli. Bunun için de, arama sonuçlarında hangi anahtar kelimelerin daha başarılı olduğunu belirlemelisiniz. 
Başarısıyla öne çıkan anahtar kelimeyi veya kelime gruplarını diğer sayfalarınız için de kullanın. Sayfa başlıklarında yenileme yapmanız gerekebilir. Ya da, diğer sayfalarda, içeriklerde uygun olan yerlerde bu anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz. 
Şunu unutmayın ki, her anahtar kelimenin başarı gösterdiği farklı zaman dilimleri olabilir. En basitinden, giyim ürünleri satıyorsanız yazlık kıyafetlerle ilgili anahtar kelimelerin yaz aylarında daha başarılı olması çok normal. Bu yüzden, sunduğunuz ürün ve hizmetlerin ışığında çalışmalarınızı belirli periyotlara ayırmanızda büyük fayda var. 
Bu tekniği uygulayıp, %30 trafik artışı başarısı göstermiş gerçek örnekler bunuluyor. 

Bitirirken:

Bu yazıyı okuyup öylece ayrılmayın. Hemen, yukarıdaki tekniklerden birini seçin ve şimdi uygulamaya koyulun. Eğer bahsettiğimiz maddelerden biri bile web sitenize işaret ediyorsa, hemen şimdi harekete geçmenizde fayda var.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim