Google Sitelerin Otoriterliğini Nasıl Belirliyor?
Birçok yazımızda, web sitesinin sektöründe otoriter olmasının sıralamalarda büyük bir faktör olduğunu dile getiriyoruz! Peki tam olarak nedir bu otoriterlik? Bu konuyu tek başına ele almak istedik.
Google, sitelerin otoriterliğini değerlendirirken tek bir ölçümleme metodu kullanmıyor, sayfa sayfa değerlendirmede bulunduğu birçok farklı sinyal kullanıyor.
Orijinal Otoriterlik Faktörü: PageRank
Google ilk hayata geçtiğinde basit yapılı bir otoriterlik belirleyici kullandı. Bunun adı da sık sık duyduğumuz “PageRank”! Google, bir sayfanın kaç adet link kazandığını ölçümlüyordu. Böylece o sayfaya bir skor veriyordu.
Google’ın yaptığı tek şey linkleri saymak değildi. Bunun yanında, o linkin değerini de belirlemeye çalışıyordu. Bu süreçte, onlarca link sahibi bir sayfanın karşısında, sadece birkaç “önemli / otoriter” sayfadan link edinilmişse, Google bu sayfalara daha yüksek skorlar veriyordu.
Yine de, sitenin veya sayfanın otoritesinin yüksek olması (PageRank skorunun yüksek olması) Google aramalarında en tepeye oturmak anlamına gelmiyordu. Bu, Google’ın kullandığı değer kriterlerinden sadece bir tanesiydi!
Günümüzde Otoriterliğin Hesaplanma Şekli
Günümüzde linkler ve içerikler en önemli sıralama faktörlerinin başında geliyor. Diğer öne çıkan bir başka faktör, bir önceki yazımızda da belirttiğimiz RankBrain gibi yapay zekâ sinyallerinin getirdikleri sonuçlar. Google’ın, sıralamalar sisteminde 200’den fazla farklı sinyal (değerlendirme metodu) kullandığını hatırlatalım!
Bizim sizlerle en etkili sıralama faktörleri olarak paylaştığımız filtrelemelerde bile yaklaşık 40 farklı faktörü ele alıyoruz. Google’ın yapmış olduğu açıklamaya dayanarak söyleyebiliriz ki, artık eski günlerdeki gibi “PageRank” gibi tek bir otoriterlik belirleyici yok. Bugünkü sistem çok daha karmaşık.
Paul Haahr’ın yaptığı açıklama şu şekilde:
“Otoriter site budur dediğimiz tek bir belirleyici sinyal kullanıyor değiliz. Sonuçlarda etkisini göstermeleri hedefiyle, birden çok bir dizi otoriterlik belirleyici araç kullanıyoruz.”
Bu Araçlar Neler?
*Kendi bünyelerinde çalışan “kalite değerlendirici” uzmanlar. Son zamanlarda eski yazılarımızda da paylaştığımız yeni bir “guideline” üzerinden ilerliyorlar.
*Google, bir web sitesini bütünüyle değil, sahip olduğu her sayfayı ayrı ayrı değerlendiriyor. O yüzden, bir web sitesinin çok sayıda yüksek otoritede sayfaya sahip olması, önemli bir kriter!
*Bir web sitesi, bütünüyle ele alınıyor. Örneğin sitenin açılma hızı veya kötü yazılımlardan etkilenip etkilenmediği gibi daha genel faktörler de işin içinde. Google bu noktada iki siteyi karşılaştırıyor ve durumlar eşitse, sitenin bir bütün olarak ne durumda olduğunu da değerlendirip, otoriterliği ona göre değerlendiriyor.
Bitirirken:
Belirttiğimiz gibi, Google’ın kullandığı 200’ün üzerindeki farklı sinyali adım adım değerlendirmemiz mümkün değil. Fakat nedir bu site otoriterliği dediğimizde durum genel hatlarıyla bu şekilde. Sitenizi daha otoriter hale getirmek için uygulamanız gereken SEO tekniklerini geçmiş makalelerimizde kolayca bulabilirsiniz.
Bir Önceki Makalemiz : SEO'nun Geleceği İle İlgili 3 Tahmin
Bir Sonraki Makalemiz : E-Ticaret SEO Çalışmaları Neden Uzun Solukludur?