Google Sıralama Yükseltme Etkenleri

Google Sıralama Yükseltme Etkenleri

Google Sıralamaları Faktörleri Maddeler Halinde

Google sıralamalar için geliştirdiği algoritma sayesinde 200 üzerinde faktör ve filtre etkeninden geçirerek ziyaretçilere en sağlıklı sonuçları vermeyi hedeflemiştir. Bizler de optimizasyon çalışmalarında bulunduğumuz ar-ge çalışmalarından çıkarttığımız yüz üzerindeki sıralama faktörünü sizlerle paylaşmak istedik.
Not: Bu yazımız üzerinden oldukça uzun zaman geçtiği için güncellenmiştir. Yeni güncellemeleri başlıkların altında bulabilirsiniz. Aşağıda bahsettiğimiz konular teknik içerikli konulardır. Öncesinde SEO Nedir? Sayfamızı ziyaret ederek SEO hakkında ön bilgi edinebilirsiniz.

Listelediğimiz bu faktörleri, siteniz üzerinde analiz etmek isterseniz, ücretsiz SEO Analiz aracımızı kullanabilirsiniz.

Peki, Google'da siteniz kaçıncı sırada çıkıyor? Sıra bulucu aracımız ile anahtar kelimelerinizin güncel sıralamasını sorgulayın.

Domain Yaşı

Domain yaşı ne kadar eski yani yaşlı olursa sıralamalarda o kadar otoriter bir prestij kazanıyorsunuz.

Kalın Anahtar Kelimeler

Google botları üst seviye olarak algılayabileceği kelimeler için sizden ipucu ister. Sizin yapmanız gereken ise anahtar kelimelerinizi kalın ve renkli bir hale getirerek diğer kelimeleri ayırmasında yardımcı olmanızdır.

Güncelleme: Bu faktörün günümüzde yoğun kullanılması spam etkisi yaratabilmektedir.

Domain Kaydı Uzunluğu

Google domain kayıt yılınız ne kadar uzun olursa o kadar istikrarlı bir çalışma içerisinde olacağınızın sinyallerini alır. Yapmanız gereken ise domain kayıt yılınızı 3-4 yıl ve üzerinde yaptırmanızdır.

Anahtar Kelimelere Subdomain Açılması

Anahtar kelimeleriniz ile ilgili bir sayfaya sahip değilseniz ve sitenizin genel amacı ile örtüşmeyen bir anahtar kelime üzerinde çalışıyorsanız yapmanız gereken anahtar kelimeniz üzerinden bir subdomain açarak çalışmalarınızı bu subdomaine yoğunlaştırmanızdır.

Güncelleme: Bu madde tümüyle geçerliliğini kaybetmiştir. Google artık domain içerisinde anahtar kelimenin bulunması konusuna çok düşük dercelerde önem vermektedir. Aksine, açılacak yoğun subdomainler siteyi spam durumuna düşürebilmektedir. Google günümüzde domain dışında, sitenin yapısı, konusu ve içeriğini çok iyi bir şekilde algılayabilmektedir. Bu nedenle domain içerisinde anahtar kelimenizin yer alması çok büyük fark yaratmamaktedır.

Whois ve Domain Bilgileri

Domain ve whois bilgilerinizi kesinlikle gizli tutmayın. Google her zaman açık ve dürüst olmanızdan yanadır. İletişim bilgilerinizi açık ve doğru şekilde girin.

Com.tr Uzantısının Önemi

Ülkelere özel olan domainlerin her zaman bir adım önde olduğunu duymuşunuzdur. Seomoz tarafından da kabul edilen bu etmeni göz ardı etmeyin.

Title Seçimi

Title site içi optimizasyonda ilk madde olarak karşımıza gelmektedir. Bu nedenle title’da mutlaka anahtar kelimeye yer vermeliyiz. En doğru title seçimi nasıl olması gerekiyor diye soracak olursanız anahtar kelimenin sola ne kadar yakın olursa bir o kadar iyi olacağını söyleyebiliriz. Title etiket kuralları için Google meta etiketleri yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Etiket Seçimi

Etiket seçiminde abartı olmadan içeriğiniz ile alakalı olabilecek en değerli etiketleri seçmeniz örümceklere sitenizin iç optimizasyonunda verebileceğiniz bir başka sinyaldir.

H1 Tagı

Anahtar kelimelerinizi anasayfanızda H1 Tagı ile işaretlemeniz görsel açıdan pek şık durmasa da örümcekler için altın niteliğinde olacaktır.

Güncelleme: Sadece H1 etiketi değil. H2, H3, H4 etiketlerinin de doğru bir yapıda kullanılması gerekmektedir.

İçerik Uzunluğu

Seomoz yöneticilerinin ortaya sürdüğü bu iddiaya bakılırsa içerik uzunluğu ne kadar uzun ve kaliteli olur ise o kadar değerli olmaktadır. Bu nedenle içeriklerinizi uzun tutmanız ve ziyaretçilerinizi sıkmayacak şekilde ayarlamanız gerekmektedir.

Bunun için makalelerinizi tek bir seferde oluşturmak yerine alt başlıklar altında nelerden bahsedeceğinizi belirleyerek parçalar halinde oluşturmanızı tavsiye ederiz.

Anahtar Kelime Yoğunluğu

Anahtar kelimenin içerik içerisinde geçirilme yoğunluğu için birçok söylenti olsa da ideal olan oranın %3 - %4 olduğunu belirtmek isteriz.

Semantik Kelimeler Kullanımı

Sadece anahtar kelimelere yoğunlaşmak yerine semantik kelimeler ile anahtar kelime alternatiflerini de geçirmeniz yerinde bir hareket olacaktır. Bu alanda anahtar kelimenizi sorgulayarak sıralamalarda kalın olarak işaretlenen anahtar kelimenizin dışındaki kelimeleri geçirebilirsiniz.

Başlık ve Açıklama Seçimi

İçeriğinizin başlık seçimi için ortalama 5 dakika kadar düşünün. En etkili ve merak yaratıcı, Google dostu başlıklar girin. Açıklama yani description oluştururken de merak uyandıran etmenleri ön plana çıkarabilirsiniz.

Site Hızı

Sitenin yüklenme hızını maksimum dereceye çıkarın ve ana sayfanızın boyutunu düşürmek için gereken optimizasyonu mutlaka yapın. Ana sayfanızın boyutu maksimum 600 kb olması gerekmektedir.

Tekrarlanan İçerik

Sitenizde tekrarlanan bir içerik veya biraz değişime uğramış içerikler var ise bu size seo açısından olumsuz etki edecektir. Sitelerinizde böyle sayfalar tespit ettiyseniz hemen kaldırmanız gerekmektedir.

SEO Dostu Url

Bu maddeyi birçok SEO ile ilgilenen kişi zaten bilmektedir. Fakat bilmeyen kişiler için seo dostu url yapısı olarak siteadi.com/icerik-adi şeklinde tamamen kısa, açık ve net bir yapıda olması gerekmektedir.

Görsellerin Optimizasyonu

Resimlerinizin özgün olması ilk şarttır. Bunun için tasarımdan biraz anlamanız gerekebilir. Aynı zamanda resimlerin de aynı şekilde url yollarının Google dostu olmasına ve açıklamalarının bulunmasına özen gösterin.

İçerik Güncellemeleri

İçerik güncellemesi yani yeni içerik ekleme periyotlarınızı Google robotlarının siteye gelme sıklığına göre ayarlayın. Eğer ki botlar her gün sitenize geliyorsa günlük içerik girmeniz sitenizin tazeliği açısından faydalı olacaktır.

Anahtar Kelimenin İçerikteki Yeri

Anahtar kelimelerinizin mutlaka ilk 100 kelime içerisinde geçmesini sağlayın. Google botlarının başlık ile anahtar kelime uyumu ve senkronizesi de o kadar kaliteli olacaktır.

Dışarıya Link Çıkışı 

Eğer ki Google’a güven sinyalleri göndermek istiyorsanız kaliteli ve otoriter sitelere link çıkışı yapmanız faydalı olabilir.

Güncelleme: Bu madde tamamen geçerliliğini yitirmiştir. Bir web sitesi, başka bir web sitesine link vermesi, olumsuz karşılanmaktadır.

Yazım ve Dilbilgisi Hataları

Google örümceklerinin bir diğer dikkate aldığı husus ise yazım hataları ve imla hatalarıdır. Yazılarınızı oluştururken Micorosft Word gibi hataları gösteren programlardan geçirmeniz yazım hatanızı minimum hale getirecektir.

Dofollow Link Çıkışı

Dofollow link çıkışı sitenizin kalitesinden ödün verdiği anlamına gelecektir. Bu nedenle dofollow linkler size pagerank güncellemelerinde de gücünüzün azalmasını sağlayacaktır.

Multimedia Zenginleştirme

İçeriklerinizi videolar, görseller, grafikler ve videolar ile zenginleştirmeniz Google kalite puanınızı arttıracak diğer önemli bir etmendir.

Kırık Linkler

Google botlarının kırık linkleri fark etmesi terk edilmiş site konumuna girmesini sağlayacağından sitenizde bulunan tüm kırık linklerin onarılması veya kaldırılması gerekmektedir.

HTML Errors ve W3C Hataları

Kodlama kısmında yapılan yanlışları uyaran birçok standart bulunmaktadır. Bunlardan en değerlisi olan bu iki araç sayesinde kodlama hatalarınızı gidererek sade ve anlaşılır, %100 uyumlu bir kodlama yapısına sahip olabilirsiniz.

Url Uzunluğu

Aramalarda url uzunluğu tarama hatalarına neden olabilecek bir diğer etmendir. Bu nedenle karmaşık başlıklar yerine kısa ve net başlıklar oluşturarak urllerinizi kısaltın.

Url Yolu ve Bağlantısı 

İçeriğinizin listelendiği yolu ne kadar kısa tutabilirseniz o kadar kardır. 
Örnek vermemiz gerekirse

Siteadi.com/kategori/icerik yerine;
Siteadi.com/icerik şeklinde olmadı size azda olsa ekstra güç sağlamaktadır.

Site Haritası

Site haritası oluştururken hiyerarşik yapı kullanmanız Google’a sitenizin sunumunu yaparken daha şeffaf olmanızı ve sizi iyi tanımasına yardımcı olacaktır.

Eski İçeriklerin Güncellenmesi

Yeni içeriklerin her zaman daha iyi olduğunu düşünsekte eski sayfaları da arada güncelleyerek yeni bilgiler eklememiz sizi diğer rakiplerinizden ayırabilecek önemli hususlardan biridir.

SSL Sertifikası

Sitenizde SSL sertifikası bulunması hem ziyaretçi açısından hem de arama motorları açısından önemli bir güven oluşturmaktadır. Ödeme işlemleri bulunmasa da sayfanızda mutlaka SSl sertifikası bulundurun.

Hosting Lokasyonu

Hosting lokasyonu sıralamalar açısından etkili olduğu için hangi ülkede seo çalışması yapılıyorsa o ülkeye ait bir lokasyonda sitenizi barındırın. Yoksa Türkiye lokasyonlu bir sitede Tayland gezi turları tanıtarak Tayland halkına ulaşmanız imkansıza yakındır.

Hizmet Şartları ve Gizlilik Sayfası

Bu iki sayfanın bulunması birçok sitede otomatik olarak var olsa da eğer sitenizde yoksa bu sözleşme şeklindeki sayfaların da Google örümceklerinin gözünden güven açısından kaçmadığını bilmenizi isteriz.

Navigasyon Menüler

Kullanıcı dostu olarak da bilnen navigasyon menüler ziyaretçilerinizin sitenizi etkin bir şekilde kullanmasını sağlamaktadır.

Mobil ve Tablet Uyumluluğu 

Sitelerinizi mobil ve tablet cihazlara uyumlu hale getirmeniz gerekmektedir. Günümüzde her 10 ziyaretçiden 5 tanesi bilgisayar üzerinden 3 tanesi mobil 2 tanesi de tablet üzerinden internette sitelere giriş yapmaktadır.

Google Webmaster Tools

Site yöneticileri için özel olarak üretilmiş olan webmaster tools sizi Google ile dost yapan etkili araçlardan biridir. Bu web tabanlı uygulamanın siteniz için verdiği mesajları kesinlikle göz ardı etmeyin.

Güncelleme: Google tarafından "Webmaster Tools" ismi Search Console olarak değiştirilmiştir.



Yorumlar

Merhabalar internette bulabildiğim en detaylı bilgiler kafamdaki bir çok soru işareti kalktı. Özellikle sitenizden önemli sitelere link verme inanılmaz mantıklı geldi hemen uyguladım. Sizlere sormak istediğim back link çalışması yaptım 2 gün sonra 4 sayfa geriye düştü nerede hata yapmış olabilirim? Ve bunu nasıl düzeltebilirim yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Çok güzel hocam.Baya aydinlandim zira yeni başladım bu işlere evden eve nakliyat firmamız var.Site için 10 bin istediler bizden Bizde bunu kendimiz yaptık.firsat bulursanız incelerseniz memnun olurum. Yazı için teşekkür ederim

Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim