Google Arama Sonuçlarını Kişiye Özel Nasıl Belirliyor?

Google Arama Sonuçlarını Kişiye Özel Nasıl Belirliyor?

Çok yakın bir zamanda, Google’ın arama sonuç sayfalarını kişiselleştirdiğinden bahsetmiştik. Yani herkes, her aramada, aynı sonuçlarla karşılaşmıyor. Bulunduğunuz lokasyona ve daha birçok kritere göre; herkesin Google’da arama yaptığında karşılaştığı sonuçlar farklı. 

Peki, Google bunu nasıl bir sistemle gerçekleştiriyor? Hangi faktörleri kullanıyor? Tüm cevaplar, bu yazımızda!

Kişiselleştirmeyi Etkileyen Faktörler Hangileridir?

1. Lokasyon

Google, bir kullanıcının nerede, hangi coğrafi bölgede arama yaptığını bilir. Bunda şaşırılacak bir şey yok. Ama asıl şaşırtıcı olan şu ki, Google bu işi inanılmaz bir başarıyla yürütüyor. Bir mobil cihaz kullanmıyor olsanız bile, internete bağlı olduğunuz IP adresi, Google’ın konumunuzu bilmesi için yeterli. 

Eğer iki kullanıcı, birbirinden sadece birkaç kilometre uzakta olsalar bile, aynı anahtar kelimeleri girdikleri halde farklı sonuçlarla karşılaşıyorlar. 

2. Arama Geçmişi

Google’da daha önce yapmış olduğunuz aramalar, tıkladığınız herhangi bir arama sonucu, kullandığınız internet tarayıcısındaki geçmişisiniz (Örneğin; Chrome, Internet Explorer gibi) … İşte bunların hepsi, Google’ın karşınıza çıkaracağı arama sonuçlarında ayrı bir etkiye sahip. Google, tüm bu verileri kullanarak, ilgi alanlarınızı da tespit etmeye çalışıyor. 

Google, arama yapan her kullanıcı için ayrı bir profil oluşturur. Örneğin, diyelim ki ünlü yazar Kafka ile ilgili bir arama yaptınız. Apache Kafka adında bir yazılım var. Siz bu yazılımla değil de, yazar Kafka ile ilgili olduğunuzdan dolayı, aramanızı farklı anahtar kelimelerle detaylandırmış olabilirsiniz. Zaten, karşınıza gelen sonuçlarda da buna yönelik tıklamalar yaparsınız. Böyle bir süreç geçirdikten sonra, yeniden sadece “Kafka” kelimesi ile arama yaptığınızda şu olur:

Google, karşınıza getirdiği organik sonuçlarda büyük bir değişime, daha doğrusu kişiselleştirmeye gitmemiş olabilir. Ama sağ taraftaki Google Bilgi Paneli’ne baktığınızda buradaki sonuçların ilk aramanızdan çok daha farklı olduğunu görürsünüz. 

Çünkü o an Google, edebiyatla, yazarlarla ilgilendiğinizi çoktan tespit etmiştir bile.  

3. Sosyal Medya

Bir Google+ hesabı açtığınızda, demografik bilgilerinizi de paylaşmış olursunuz. Örneğin; yaş, cinsiyet, ilgi alanlarınız, arkadaşlarınız … vb. Yukarıda bahsettiğimiz kişisel profilinize Google tüm bu bilgileri kaydeder ve yaptığınız aramalarda, arama geçmişinizi ve diğer verileri de dahil ederek size, tamamen size özel kişiselleştirilmiş bir arama sonuç sayfası sunar. 

Hatta, arama sonuçlarınızla, sosyal medyadaki bağlantılarınızın paylaştığı postları bile ilişkilendirebilir! Google+’ta giriş yapmış durumdaysanız bu tür bir kişiselleştirmeyle karşılaşmanız çok daha olasıdır. 

4. Kullandığınız Cihazlar

2017’de Google arama sonuç sayfaları ciddi bir değişim geçirdi. Daha doğrusu, önemli bir büyüme kaydetti diyebiliriz. Bahsettiğimiz tüm bu değişim ve ilerleme süreci, mobil ve masa üstü sonuç sayfalarını neredeyse birbirinden bağımsız hale getirdi. Çünkü Google’ın mobil cihazlar için kullandığı sıralama faktörleri ve sistemi, masa üstü ile karşılaştırıldığında yine farklılık gösteriyor! 

Site otoritesi veya “ilgililik”, “tutarlılık” gibi sinyaller tüm cihazlar için aynı önemi taşıyor olabilirler. Fakat, konu “mobil uyumluluk” olduğunda aynı durum geçerli değil. Google’ın “Mobilegeddon” adıyla da anılan algoritma güncellemesi, akıllı telefonlar için optimize edilmemiş sonuçları tamamen değiştirdi. Doğal olarak, mobil dostu sitelere, sıralamalarda ayrı bir öncelik de tanındı! 

5. Kullandığınız Diğer Google Ürünleri

Gmail, Google Takvim, Google Play, Google Haritalar ve benzeri tüm Google ürünleri, arama sonuçlarının size özel bir şekilde kişiselleştirilmesinde etkilidirler. 

Bunun bir anlamı da, Google’ı sadece bir arama motoru olarak değil, ikinizin arasındaki herhangi bir bilgiyi (bir ilgi alanını veya ürünü) zaman zaman size hatırlatan bir araç olarak görmeniz gerektiğidir! 

Google’a, kaldığınız oteli sorun, uçağınızın ne zaman kalkacağını sorun… Size doğru yanıtı verecektir. Bu özellik tek başına SEO açısından henüz etkili değil. Ancak, Google’ın ürün geliştirme anlamında üzerinde durduğu bir süreçtir.  



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim