Google’ın Yapay Zeka Araçları İçerikleri Anlayıp Özetleyebiliyor!

Google’ın Yapay Zeka Araçları İçerikleri Anlayıp Özetleyebiliyor!

Google, çok yakın bir zaman önce “cümle özetleme” (sentence-compression) yapabilen yapay zekâ araçları kullanmaya başladı. Bu yeni araçlarla birlikte, artık webde gezinirken, yayınlanmış içeriklere dair sorduğunuz soruların cevaplarını çok daha kolay bir şekilde bulabileceksiniz. 
Wired’ın yayınladığı bir makale, Google’ın yapay zekâ araçlarının Google arama sonuçlarındaki birbirinden farklı cümleleri ne şekilde anlayıp yorumlayabildiğine dair açıklamalarda bulunmuş. 
Kendi bilgisayarlarında Google “just went live” kullanarak arama yaptıklarında Google’ın ortaya koyduğu sonuçlar tam da “sentence-compression algorithms” (Cümleleri anlayıp yorumlama yapabilme) dedikleri şey aslında. Wired, makalesinde ayrıca şu ayrıntılara da yer vermiş: “Bu, bir makinanın cümleleri anlayıp özetini çıkartabildiği anlamına geliyor. Üstelik bunu nasıl yapması gerektiğini öğrenebiliyor da! Kısacası Google webde bir arama yaptığınızda, gerçekte neyi aradığınızı çok daha ayrıntılı olarak araştırabiliyor.

Bunu nasıl başardılar?

Google’ın yapay zekâsını işleten Q&A’i eğitmek için, Orr ile birlikte eski haberleri kullanıyorlar. Bu süreçte yapay zekâ araçları, tüm haber içeriğini haberin başlığı olarak özetlemeyi öğreniyor. Ancak şu an için şirketin halen profesör seviyesinde dil bilimcilerden oluşan bir ekibe ihtiyaç duyduğunu belirtelim.

Bu ekip sadece yapay zekâ araçlarına özetleme yapabilmeyi öğretmekle kalmıyor, bunun yanında insana ait iletişim dilinin nasıl çalıştığını öğretiyorlar. (Aslında yaptıkları iş yönlendirme; ama biz buna öğretmek dersek yanlış olmaz). Tüm dünyadan 100 farklı PhD dereceli dilbilimciyle birlikte, Google’ın yapay zekâ üzerine çalışan Pygmalion Takımı, Orr’un altın veri dedikleri veriyi üretiyorlar. Aynı süreçte haber hikâyelerini gümüş veri olarak isimlendiriyorlar. 
Gümüş veri halen değerini koruyor çünkü miktar olarak çok fazla var. Böylece yapay zekâyı geliştirmek adına ellerinde çok fazla içerik var. Fakat altın veri, asıl işlemek istedikleri içerikleri kapsıyor. Altın veriyle yapay zekânın gelişimi çok daha başarılı sonuçlar veriyor. Pygmalion’ın denetimini yürüten Linne Ha, önümüzdeki yıllar içerisinde de ekibin büyümeye devam edeceğini ifade ediyor. Google Home, Google Assistant ve artık arama sonuçlarında bir yapay zekânın sizin için arama yapabiliyor olmasıyla birlikte, Google’ın sürekli gelişen teknolojisi şaşırtıcı değil.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim