SEO Uyumlu Domain Seçimi İçin 10 Öneri

SEO Uyumlu Domain Seçimi İçin 10 Öneri

Web siteniz için bir domain adı seçmeye kalktığınızda, önünüze birçok seçenek çıkar. Karşınıza çıkan seçeneklerden, amacınız için veya şirketiniz için en uygunu hangisi sizce? 
Kullanıcılar Google’da arama yaparlarken onlara ulaşılabilir olmanız adına, URL’ler ile birlikte domain adresiniz, SEO başarısı için oldukça önemli bir role sahiptir. Domain adı, kullanıcıların sizi kolaylıkla bulmalarını sağlar. Ayrıca, site görünürlüğünün artmasında da pay sahibidir. 
Domain seçimi, sanılanın aksine oldukça zordur. Bu yüzden bazı püf noktaları mutlaka dikkate almalısınız.

SEO ve Domain İlişkisini Anlatan Maddelerimiz

1. Anahtar Kelimelerle Başlayın

Aklınıza gelen ilk ismi seçmek yerine, bir süre beyin fırtınası yapın. Aklınızda birkaç anahtar kelime olmalı. Bu anahtar kelimeler yaptığınız işi, ürünlerinizi; yani web sitenizin asıl hedefi her neyse bunların tümünü yansıtmalı. Bir marka adınız varsa, işiniz kolaylaşır. 

2. Özgün, Biricik Olmasına Çalışın

Web sitenizin domain adı, markanızın bir parçasıdır. İtibar ve prestij açısından, domain adınız, bilinen markaları çağrıştırmamalı. Yeni ve özgün olmalı. Tabii ki, özgün olacağım diye, kafa karıştıran veya anlaşılması zor isimler de tercih etmeyin. 

3. .COM Hedefinde Olun

Eğer web siteniz uzun dönemli olacaksa, domain uzantınızı “.com” olarak seçmeniz en iyisidir. 301-redirect opsiyonuyla “.net” ve “.org” uzantılarıyla da sitenize trafik kazandırabilirsiniz. Ancak, belirttiğimiz gibi “.org”, hitap ettiğiniz pazar ve kitle için kritik öneme sahiptir. 
“.com” uzantısının bu kadar değerli olmasının birden çok nedeni var. Bu nedenlerden birisi de kullanıcı deneyimi açısından ideal olması. Çünkü “.com”, kullanıcılarda ayrı bir güven yaratıyor!

4. Kolay Yazılabilir Olmalı 

Eğer domain adınız, yazılması zor bir kelimeyse, insanlar o kelimeyi yazmayacaklardır. İfade edilmesi veya yazılması zor kelimeler, sizin için bir dezavantajdır. Aynı şey, uzun domain adları için de geçerli. 

5. Akılda Kalıcı Olmalı 

Ağızdan ağıza pazarlama, her zaman olduğu gibi bugün de etkililiğini koruyor. Eğer markanızın geniş bir kitleye hızlı bir şekilde yayılmasını istiyorsanız, hatırlanması kolay, akılda kalıcı bir domain her zaman en iyisidir. Belki web siteniz harikadır. Ancak akılda kalıcı bir domain adınız yoksa, emeklerinizin bir kısmı boşa gidebilir.

6. Kısa Olmalı 

Kısa URL’lerin yazımı kolaydır ve kolay hatırlanırlar. Kısa bir domain, size hem Google aramalarında hem kartvizitinize eklerken hem de basılı materyallerinizin tasarımında oldukça avantaj sağlar. 

7. Beklentileri Karşılamaya Çalışın, Yaratıcı Olun

Birisi domain adınızı duyduğunda nasıl tepki vermeli? Daha doğrusu, nasıl bir tepkiyle karşılaşmak isterdiniz, bunu hiç düşündünüz mü? Eğer domain adınız, insanlar onu ilk kez duyduklarında kafalarında herhangi bir şeyi çağrıştırmıyorsa, bir yerlerde hata yaptınız demektir. Kimi dev markaların bu kurala uymamış olduklarını gözlemleyebilirsiniz, ancak bu devlerin oldukça büyük bir pazarlama bütçeleri var. Bu da, kolayca markalaşmaları için yeterli. 

8. Marka İnşa Edin

 7. madde size uymuyorsa, iyi bir domain seçiminde zorluk yaşıyorsanız, markalaşmaya odaklanmalı ve farklılaşmalısınız. 
Takma adlar da bu iş için harika bir seçenek olabilir. Takma adlar, marka değeri inşasında size oldukça fayda sağlayacaktır. Fakat, böyle bir seçimin markanızın büyüme hızında süreyi biraz uzatabileceğini de belirtelim. Ancak, bu inşayı profesyonel bir şekilde devam ettirmeyi başarabilirseniz, direkt bir marka adıyla kıyaslandığında bu kez çok daha avantajlısınız demektir. Türkiye’de de bu yolu tercih eden birçok önemli marka var. Şöyle bir düşündüğünüzde aklınıza gelecektir, özellikle de perakendecilikte!

9. Trendlerde Kaybolmayın

Bir şeyin o gün için trend ve popüler olması, her zaman öyle olacağı anlamına gelmez. Trendler de değişim yaşar, sürekli yenilenirler. Başkalarının ilerlediği yoldan gitmek yerine, kendi stratejinizi kendiniz yaratın. Basit, odağı olan, kolay hatırlanır bir domain harikadır. 

10.  Domain Seçme Araçları

Domain seçimi için de yardımcı araçlar bulunuyor. Belki en azından beyin fırtınası ve fikir almak adına alternatif bir seçenek olarak değerlendirebilirsiniz. 
Örneğin; DomainsBot veya NameMesh tercih edebilirsiniz. Fakat bu araçları kullanmadan önce yukarıda saydığımız maddeleri mutlaka gözden geçirin ve dikkate alın!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim