"İnternet Of Things" SEO Avantajları Sunuyor

“Internet of Things”, yani “Şeylerin (Nesnelerin) İnterneti” kavramını uzun zamandır duymuyorduk. Ancak bu, kavramın popülerliğini kaybettiği anlamına gelmiyor. Tam aksine; teknolojinin, SEO’nun ve datanın ilerlediği yönü doğru okursak, birbirine bağlı araçlar (IoT) özellikle KOBİ’lere çok büyük avantajlar getirecek. Aslında saydığımız bu ana başlıklar arasında en önemlisi, data! 

Her zamanki gibi, sözü fazla uzatmadan, nesnelerin interneti geliştikçe, KOBİ ölçeğinde işletmelere ne tür avantajlar getirecek, hemen maddeler halinde sıralayalım!

1. Geliştirilmiş Hedeflemelerle Ödemeli Aramalar Daha Etkili Olacak

Data (veri) vurgusunu yapmamızın nedenlerinden birisi de buydu. Zamanla, veriler de; doğru kişiyi, doğru zamanda, doğru yerde hedeflemek konusunda ilerleme kaydedecek (Örneğin; yapay zeka!) ve bizlere daha başarılı sonuçlar sunacak. GPS bağlantılı araçların sayısı da günden güne artacak. Bu da, özellikle “Lokal SEO” için düşünüldüğünde, müşteri deneyiminde ve alışkanlıklarında oldukça etkili bir yenilik demek. 

Örneğin; spordan eve geldiğinizi düşünelim. GPS bağlantılı akıllı cihazlarınız vücudunuzun o an en çok neye ihtiyaç duyduğunu bilecek ve size en yakın marketten herhangi bir spor sonrası ürün tavsiyesinde bulunabilecek! Hatta, tek bir ses komutuyla, kredi kartı alışverişinizi anında onaylayabileceksiniz. 

2. Müşteri Verilerine Dair Rekabet Artacak 

Büyük işletmeler, daha büyük pazarlama bütçesine sahip oldukları için, yeni müşteriler yaratma ve müşterilerden veri toplama konusunda çok daha avantajlılar. Ancak, benzeri bir kolaylık, artık KOBİ’ler için de geçerli olacak. Nesnelerin interneti, veri ile entegrasyonunda, orta ve küçük ölçekli işletmelerin daha az sayıda kişiyi (yani bulundukları bölgeyi) hedeflemelerine imkân tanıyacak. Yani, daha küçük pazarlama bütçesiyle, daha az sayıda kişiye ulaşacaklar; ama verimlilik ve dönüşüm anlamında kârlılıkları artacak! 

3. Veri Kalitesindeki Artış

Her ne kadar; dijital dünyalardan, yapay zekalardan, teknolojinin hayatımızdaki yerinin ne kadar geniş olduğundan bahsetsek de, birkaç dakikalığına biraz daha net düşünelim. 

Evet, her yanımız, günlük alışkanlıklarımız, farklı farklı teknolojilerle çevrili. Ancak veriyi; tıklamalar, görüntülemeler, sitede kalma süreleri gibi sadece dijital veri olarak düşünürsek, gerçek hayatı biraz da olsa kaçırırız. Basit bir örnek vermek gerekirse, bir kullanıcı web sitenizi ziyaret etmiş ama o an bilgisayarın başından kalkmış olabilir. Bu da sitede kalma süresi açısından hatalı bir veri anlamına gelir! 

Diğer yandan; nesnelerin interneti, bizlere müşterilerin yaşam deneyimleri ile ilgili çok daha gerçekçi, hayata dokunan veriler sunacaklar. Böylece, verideki kalite artacak. Veri kalitesinin artması da, doğal olarak; dönüşüm oranlarının, yani başarınızın artması anlamına geliyor! 

4. Veri Paylaşımında Büyük Bir Artış Olacak

Müşteriler, veri paylaşımı konusunda daha istekli hale gelecekler. Örneğin; günümüzde Avrupa’da kişisel verilerin korunmasıyla ilgili GDPR (General Data Protection Regulation) gibi kurumlar ve düzenlemeler bulunuyor. 

Her insan, kişisel verilerini korumak istediğini belirtse de, konu bir ürün veya hizmeti kullanmaya geldiğinde veri güvenliğine karşı bakış açımız değişecek. Kişisel verilerimizin korunmasını istemeye devam edeceğiz ama diğer yandan, veri paylaşımı konusunda (yeterli güven sağlandığında) hepimiz daha istekli olacağız. Çünkü, arzuladığımız ürünleri kullanabilmek için bu verileri paylaşmamız gerekecek! 

Bu noktada, veri güvenliği ile ilgili yeni düzenlemelerle karşılaşacağız gibi görünüyor. Fakat, sizin de tahmin edebileceğiniz gibi, paylaşılan datalarda bir artış göreceğiz. Bu da, önceki maddelerde de belirttiğimiz gibi daha çok dönüşüm ve kâr demektir! 

5. Müşteriler Reklamları Engellemeyecekler! 

Biz de birçok yazımızda; hedef kitleden ve kişiselleştirmenin öneminden bahsediyoruz. Bu terimleri kullanmamızın çok önemli nedenleri var. 

Bugün Google bile; istenmeyen veya rahatsız edici reklamları Google Chrome’da engellemek üzere atağa geçti. Benzer şekilde, birçok kullanıcı reklam engelleyici programlar, uygulamalar kullanıyor. 

Peki o halde nasıl olacak da müşteriler reklamları engellemeyecekler? 

Yapılan araştırmalar, insanların reklamlardan nefret etmediğini, tam aksine reklamlardan memnun olduklarını gösteriyor. Sadece tek bir şartla! O da, kullanıcının isteklerine, alışkanlıklarına uygun içerikler!

Özellikle gençler üzerine yapılan araştırmalara baktığımızda, yaklaşık %46’sının, ilgi duydukları (doğru içerik sunumu) reklamları oldukça inovatif bulduklarını görüyoruz. Hatta, aynı reklamı tekrar görmek için istekliler! (Kaynak: “The Rise of Mobile Prodigies” araştırma sonuçları.)

Reklamlarda, müşterilerinize doğru zamanda, doğru içerikle ulaşmayı başarabilirseniz, reklamlarınızı engellemezler. Tam aksine, size cevap verirler! 

Bitirirken:

Kişisel asistanlar ve yapay zekâ konuları bugün o kadar popüler hale geldi ki, “Nesnelerin İnterneti” kavramı sanki rafa kalkmış gibi hissediliyor. Halbuki, bu konu halen devrim yaratacak bir potansiyele sahip. 

Bu tür veri ve “Big Data” konuları size, sanki KOBİ’lere uzak konularmış gibi görünebilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi konuya; yerel SEO, kaliteli veri ve daha düşük pazarlama harcamaları açısından bakarsanız; nesnelerin internetindeki teknoloji gelişmelerinin en çok KOBİ’lerin işine yarayacağı, oldukça açık. 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim