Mobile First Indeks Optimizasyon Teknikleri

Mobile First Indeks Optimizasyon Teknikleri

Birkaç ay önce sizlere, Google’ın artık mobile-first indekse geçiş yaptığını duyurmuştuk. Benzer duyurular, dünyanın her yerinde yapıldı. 

Mobile-first indeks şu demek: Google, bundan böyle web sitenizin mobil versiyonuna öncelik verecek. Hatta, bu öncelikli durum, masa üstü bilgisayarından arama yapan kullanıcılar için de geçerli. 

Günümüzde, Google’da arama yapan kullanıcıların %60’ı bu aramaları mobil cihazlar üzerinden yapıyorlar. Mobil aramaların bu kadar hızlı yükselmesinin nedeni de bu. 

Henüz mobile-first indeks, %100 her web sitesi için aktifleştirilmiş olmasa da, geçiş sürecinin çok hızlı bir şekilde ilerlediği ve her geçen gün daha çok sayıda siteyi kapsadığı biliniyor. 

Bu yüzden, mobile-first indeks için SEO çalışmalarını ertelemenin vakti çoktan geçti! Henüz bu optimizasyonları gerçekleştirmediyseniz, geç kaldınız demektir. 

Peki Mobile-First Indeks İçin Ne Tür SEO Teknikleri Uygulanmalı?

1. Web içerikleriniz hem mobil hem de masa üstü versiyonlarda bir tutarlılığa sahip olmalı: 

Web site yöneticileri, bazen içeriklerini mobil versiyonlarda gizlemeye alabiliyor. Akordeon özellikli içerik tasarımlarını hatırlattığımızda web tasarımıyla ilgilenenler ne demek istediğimizi hemen anlayacaklar. Akordeon içeriklerde, metnin ayrıntılarını görmek için başlık bölümüne tıklamanız gerekiyor. İşte bu ve benzeri tasarım tercihleri ne yazık ki mobile-first indeks için uygun değil! 

Mobile-first indeks için SEO tekniklerinizi hayata geçirirken, Google’ın web sitenizin mobil versiyonunu dikkate aldığını daima aklınızda bulundurun. 

Akordeon özellikli tasarımlarda gördüğümüz gibi, sitenizde kullanılan kimi tasarım teknikleri veya yazılımlar, bazı içerikleri gizleyebilir. Bu, içeriklerinizin %100 oranda yok sayıldığı anlamına gelebilir! 

Google, bunun tam tersi bir açıklama yaptı ve akordeon tipi içerik tasarımlarının herhangi bir olumsuzluk yaratmadığını ifade etti. Fakat, işin aslı çok farklı! 

Çünkü, bu konuda da yapılan bir araştırma var ve sonuçlar, akordeon içerik tiplerinin Google tarafından değersiz görüldüğünü açıkça ortaya koyuyor!

2. Responsive tasarımlar tercih edilmeli: 

Bazı siteler, mobil için “m.” Web tasarımlarına sahipler. Responsive tasarımlar ise daha başarılı! Google da resmi bir açıklamayla mobile-first indeks için responsive tasarımlara geçilmesi gerektiğini tavsiye etti.

3. Kullanıcı memnuniyeti, mobil versiyonlarda çok daha önemli: 

Eminiz ki sizler de, mobil cihazlarda ve tabletlerde teknik açıdan çok başarılı olan, ama konu kullanıcı memnuniyetine geldiğinde başarısız olan birçok siteyle karşılaşmışsınızdır. 

Geçtiğimiz günlerde RankBrain yazımızda, kullanıcı deneyiminin Google için ne kadar önemli olduğunu, sıralama faktörleri içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu söylemiştik. 

Web sitelerinin mobil versiyonlarında, memnuniyetsiz kullanıcıların siteyi terk etme oranı daha yüksek! Buna, mobil interneti de eklediğimizde kullanıcılar oldukça haklılar! 

Bu yüzden, mobile-first indeks başarısı için, web sitenizin mobil versiyonunu “Google Mobile-Friendly Test” aracıyla sık sık test etmenizi tavsiye ediyoruz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim