Kazandıran 2019 SEO Teknikleri İle Google Algoritma Sinyalleri
2019 SEO teknikleri ve trendleri yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı. Sizlere bir seri halinde sunacağımız bu teknikler, sadece birer tahmin veya öngörüden ibaret değil! Bunun da ötesinde test edilmiş tekniklerdir. Eğer SEO konusunda yeniyseniz ve bir şekilde bu makalemiz ile karşılaştıysanız, önce SEO nedir? sayfamızı incelemenizi önermekteyiz. Sonrasında buradaki yazan teknikler aklınızda daha iyi şekillenmiş olacak. 2020 SEO Teknikleri yazımız yayınlandı!
RankBrain ve UX Sinyalleri
Google, kullanıcı deneyiminden kendisine iletilen sinyalleri 2018 yılı içerisinde oldukça ciddiye aldı. Yani, sıralama faktörleri içerisinde, kullanıcı memnuniyeti önemli bir paya sahip. Bütün uzmanlar, bu trendin 2019 yılında da devam edeceği görüşündeler.
Birkaç yazımızda daha önce dile getirmiş olduğumuz gibi, Google’ın yapay zekâsı olarak tanıdığımız “RankBrain” en önemli sıralama faktörleri arasında ilk üçte yer alıyor. Peki, tam olarak bu “RankBrain” nedir? Yapay zekaya uygun bir optimizasyon nasıl yapılır?
Aslında, RankBrain anlaşılması çok kolay bir çalışma şekline sahip. Google’da arama yapan kullanıcıların davranışları gözlemleniyor. Bu davranışlar daha sonra, birer sıralama ölçütü olarak değerlendiriliyor.
Örneğin; belirli bir kahve türünü merak ettiğinizi ve Google’da kısa bir araştırma yapmak istediğinizi düşünelim. Kahve ismini arama motoruna yazdınız. Karşınıza, birkaç makale çıktı ama 4’üncü sıradaki yazı ilginizi daha çok çekti. (Dikkat ederseniz Google’da ilk 3 sırada yer alan hiçbir içerik size o kadar da çekici gelmemiş.)
Bu yazıyla girdiğiniz etkileşim, RankBrain tarafından fark ediliyor ve Google, bu makalenin başarılı sonuçlar verdiğini tespit ederek, ilgili sayfaya bir sonraki aramalarda öncelik tanıyor (sıralamalardaki yerini iyileştiriyor).
İşte Google RankBrain’in çalışma şekli bu kadar basit.
Örneğimizi, şu şekilde çeşitlendirebiliriz… Diyelim ki, yukarıdaki örnekte, birinci sırada olduğu için karşınıza gelen ilk sonucu tıklamayı tercih ettiniz. Ama karşınıza çıkan makale hiç de hoşunuza gitmedi. Böyle bir durumda, çok büyük bir ihtimalle o sayfada uzun bir süre geçirmezsiniz.
Google, kullanıcılardan gelen bu tür negatif davranışları da tespit ediyor ve bu sayfalara sıralamalarda daha az yer veriyor.
RankBrain Temel Olarak Şu İki Noktaya Odaklanıyor:
1. Kullanıcılar sayfanızda ne kadar vakit geçiriyor?
2. CTR (Kullanıcılar, arama sonuç sayfalarında karşılaştıkları URL’nizi hangi oranlarda tıklıyorlar?)
RankBrain ve Sitede Kalma Süresi
Google’ın resmi ağızlarından, sayfada kalma süresinin bir sıralama faktörü olarak tanımlandığını hatırlatmakta fayda var! Google’da, ilk 10’da yer almayı başarmış web sitelerini düşündüğümüzde, istatistikler, bu web sayfalarındaki sitede kalma süresinin ortalama 3 dakika 10 saniye olduğunu söylüyor.
Sizin web sitenizde, bu süre, bu ortalamanın daha da üzerindeyse, RankBrain’in bunun farkında olduğundan ve sitenize Google sıralamalarında farklı avantajlar sunduğundan emin olabilirsiniz!
Böyle bir başarıyı yakalamak, kaliteli içeriklerle mümkündür.
RankBrain ve CTR
Web sitenizin ve sitenizdeki sayfaların, bir şekilde yüksek oranlarda tıklama alması şart. Harika içerikleriniz olabilir, ama kullanıcılar bu içeriklerden bir şekilde haberdar olmalılar. Yoksa, sonuç olarak, Google’ın veya RankBrain’in hiçbir şekilde tıklama almayan bir sayfayı Google sonuçlarında birinci sıraya yerleştirmesi, biraz tuhaf olurdu.
Bu yüzden, eğer içeriklerinize güveniyorsanız; içeriklerinizin promosyon ve dağıtım süreçlerine önem vermeniz gerekiyor.
Featured Snippets Yine Gündemde!
Dilerseniz, dikkatinizi çekecek bazı rakam ve istatistiklerle başlayalım. Çok yakın bir zamanda yapılan bir araştırmaya göre, şu an tüm Google arama sonuçları içerisinde Featured Snippets bilgi kutucuklarının yeri %11,3.
Featured Snippets alanlarını bu kadar özel kılan detay, Google’da birinci sayfaya yerleşmiş sayfalardan tıklama çekebilmeleri! Daha doğru bir söylemle, insanların bazen birinci sıradaki sayfayı değil, onun yerine Featured Snippets alanlarını tıkladıklarından bahsediyoruz.
Peki, bu özellikli bilgi kutucuklarında yer almak için ne tür SEO teknikleri uygulamanız gerekiyor?
Featured Snippets SEO Teknikleri
İlk olarak yapmanız gereken şey, fırsatları kovalamak!
1. Halihazırda Google sıralamalarında başarılı olduğunuz anahtar kelimeleri tespit edin.
2. Featured Snippets alanında başarılı olan anahtar kelimeleri tespit edin.
Şu an Featured Snippets alanında yer alan içeriklerin %99.58’i, Google’da ilk sıraya yerleşmiş arama sonuçlarından elde ediliyor! Ve bu çok büyük bir oran!
Bu yüzden, Google’da ilk 10 sırada hiçbir yeriniz yoksa, bu özellikli alanlarda görünme olasılığınız da neredeyse sıfır.
İnternet dünyasında, şu an Featured Snippets alanlarında hangi anahtar kelimelerle başarı gösterdiğinizi raporlayan ücretsiz web siteleri ve araçlar var.
Featured Snippets Bait (Featured Snippets Oltası)
Bu terim, Featured Snippets alanlarında yer alabilmeniz için oluşturmanız gereken içerik bloklarını tarif ediyor. Bu işi balık tutmaya benzetirsek, içerik bloklarından oluşan bir olta hazırlamanız gerekiyor diyebiliriz!
Bahsettiğimiz bu blok içerikler (anahtar kelimeler) 40 ilâ 60 kelime aralığında olmalı. Çünkü yapılan bir araştırmaya göre 7 milyon Featured Snippets içerikleri arasında, en çok kullanılan anahtar kelime sayısı aralığı (oranı) da bu!
Örneğin; YouTube kanallarında başarı gösteren anahtar kelime teknikleri paylaştığınızı düşünelim. Böyle bir senaryoda “YouTube Kanallarında Anahtar Kelimeler Nasıl Kullanılır?” gibi bir başlık ve başlığın altında oluşturacağınız kısa bir tanım içeriği size başarı getirecektir! (Bu şekilde, sektörünüze göre “tanım” içerikleri oluşturun.)
Featured Snippets Tipleri İçin İçerik Teknikleri
Featured Snippets, kendi içerisinde farklı formatlar içeriyor. Örneğin, en yaygın olanı, paragraf formatıdır.
Paragraf formatının tüm Featured Snippets alanları içerisindeki yeri %80’in üzerinde…
Diğer bir format, listeler. Listeli Featured Snippets kutucuklarında yer almak istiyorsanız, içeriklerinizin organizasyonunda H2 ve H3 alt başlık etiketleri kullanmalısınız.
Google, bu etiketlere sahip alt başlıkları bir araya getiriyor ve Featured Snippets alanlarında kullanmak üzere değerlendiriyor.
Diğer bir format “Table Snippets”, yani tablo formatı.
Böyle bir alanda yer almak için Google’ın rahatlıkla okuyabileceği tablolar oluşturmalısınız! Rahatlıkla okunabilirlikten kastımız, verinin kolay bir şekilde çekilebilmesidir.
Featured Snippets için, Google’daki yeni “ilk sıra” deniyor! Her zaman olduğu gibi, yeniliklere uyum sağlayan ilk şirketler, rakiplerinin önüne geçecekler. Featured Snippets optimizasyonlarına henüz başlamadıysanız, acele etmenizde fayda var.
2019 Yılında İçerik Kavramı Değişiyor Mu? Nelere Dikkat Edilmeli?
Kapsayıcı, derinliği olan içerikler 2019 yılında SEO başarısı getiriyor.
Çok eski zamanlarda Google, web sayfalarınızın HTML kodlarını inceler ve kaç tane anahtar kelime kullandığınızı analiz ederdi. Daha doğru bir tabirle, site içeriklerine %100 oranda odaklanılan bir dönemden geçmiştik. Google botları, aşağıdaki şu alanlarda, spesifik anahtar kelimelerin kullanılıp kullanılmadığını kontrol ederdi:
• Başlık etiketi
• URL
• İmaj ALT metni
• Description etiketi
• H1 etiketi
Dürüst olmak gerekirse, Google bu alanları ve etiketleri bugün de değerlendirmeye devam ediyor. Fakat, aradaki fark, Google’ın bu işi günümüzde çok daha akıllı yöntemlerle yapıyor olması.
Bu yüzden, “içerik” kavramı “kontekst” kavramıyla bütünleşti diyebiliriz. 2019 yılında, ne anlattığınıza, bunu nasıl ifade ettiğinize ve tüm içeriklerin yarattığı bütünlüğe daha çok dikkat etmeniz gerekiyor. Anahtar kelimeler tek başına yeterli değil.
Çoğu kez hatırlatıyor olduğumuz gibi, Google’ın birincil hedefi, kullanıcılara en iyi sonucu göstermek. Ve çoğu zaman, bu “en iyi” sonucu belirleyen faktör, sadece anahtar kelimeler değil!
En iyi sonuç artık, kullanıcının aradığı konu veya başlıkla ilgili en kapsayıcı ve derin bilgiyi sunan içeriklerden, web sayfalarından oluşuyor.
Şu an web içeriklerindeki en önemli ve popüler kavram “in-depth content”. Yani, Google herhangi bir içeriği analiz ettiğinde, bu içeriğin yeterli oranda kapsayıcı ve detaylı olduğuna karar vermişse, başardınız demektir.
Konu gerçekten önemli, çünkü son zamanlarda yapılan araştırmalar “detaylı, derinlikli içeriğin” Google sıralama faktörleri içerisinde neredeyse birinci sırada yer aldığını gösteriyor!
Google’da ilk sıraya yerleşmek istiyorsanız, kaliteli içerikler size bunu sağlayacaktır.
SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?
“In-depth content” denilen içerikler nasıl yazılıyor?
İlk kural, içeriğin uzunluğuyla ilgili. En az 2.000 kelimeden oluşan içerikler üretmelisiniz. Bu kural uzun zamandır çok farklı uzmanlar tarafından defalarca onaylandı! İçeriğin uzunluğu, aslında, okuyucunun o konuyla ilgili aradığı her bilgiye ulaşmasıyla ilgilidir. Yani, sadece uzun olması yeterli değil. İçerikler, kalitelerinden taviz vermemeliler.
2.000 kelimelik ve 1.750 kelimelik içerikler arasında bile, Google sıralamalarında ciddi oranda farklar var.
Otoriter ve Değerini Daima Koruyacak İçerikler (Evergreen Content) Üretin
Yaklaşık 100 milyon makalenin analiz edildiği bir araştırmaya ulaştık. Ortaya çıkan sonuçlar şu şekilde:
Kötü Haberler:
• Ortalama kalitede bir içerik, sosyal medyada en fazla 4 kez paylaşılıyor.
• 2015 yılından bugüne, Facebook trafiği %50 oranında düşmüş (Bunun Facebook’un reklamlara geçişiyle ve algoritma değişimiyle ilgisi var)
• İçeriklerin %70’i hiçbir backlink kazandırmamış.
• Sayfa görüntülenme sayısı, genel anlamda düşüyor (içeriklerde).
Şimdi de iyi haberler:
• Belirli içerik tipleri, inanılmaz başarılar getiriyor.
• Otoriter ve güvenilir referansları olan içerikler, backlink kazandırıyor.
• “Evergreen” dediğimiz, değerini daima koruyan içerikler yüksek oranda paylaşılıyor. (2.600 paylaşıma, 1.700 backlink kazanımına ulaşan içerikler var…)
İçerik Üretiminde LSI Anahtar Kelimeler
2.000 kelime sayısı hedefini gerçekleştirirken LSI anahtar kelimelerini de kullanın. LSI anahtar kelimeler kullanmak demek, kısaca; anlattığınız konuyla ilgili çok farklı terimleri kapsayan kelimelere yer vermek demektir.
Örneğin, diyelim ki paleo diyetiyle ilgili bir yazı kaleme aldınız ve yazınızda aşağıdaki anahtar kelimelere de yer verdiniz;
• Beslenme
• Sağlıklı Zayıflama
• Tarifler & Reçeteler (Diyet Programı)
• Tahıllar
Google, web sitenizdeki yazıda bu anahtar kelimeleri fark ettiğinde şu şekilde düşünecektir:
“Harika! Bu site, konuyla ilgili birçok terimi kapsayan içeriklere sahip.”
İnternet dünyasında LSI anahtar kelimeleri yakalayabileceğiniz yardımcı araçlar, web siteleri var. Bu araçları kullanarak çok daha başarılı içerikler üretebilirsiniz.
Video İçerikler SEO İçin Önemli
2019 SEO trendleri içerisinde video içerikler önemli bir yere sahip. Hatta, kimi uzmanlar online videoların SEO açısından büyük başarılar getireceğini ifade ediyorlar.
Konuyla ilgili dikkate değer araştırmalar yapılmış. Örneğin; 2021 yılına geldiğimizde, online videoların tüm internet trafiği içerisinde %80 gibi büyük bir trafik alanını kapsayacağı tahmin ediliyor.
%80! Bu, inanılmaz bir oran!
Kullanıcılar üzerinde yapılan anketler de var. Şu an, kullanıcıların yaklaşık %43’ü, daha fazla video içerik görmek istediklerini söylüyorlar.
Kısacası, eğer video içerik üretmiyorsanız, SEO yarışında arka plana düşebilirsiniz…
Bildiğiniz gibi YouTube şu anda dünyanın en büyük ikinci arama motoru olarak gösteriliyor. Rakiplerinden (Google hariç) iki kat daha fazla popüler!
Birçok online platformda şahit olduğumuz gibi, YouTube da sürekli büyüyen bir platform. Geçtiğimiz yıla oranla, YouTube’daki izleyici sayısının %60 büyüdüğünü biliyor muydunuz?
Daha Çok Trafik İçin Video İçerikler Oluşturun
2019 yılında, sitenize daha çok trafik çekmek için YouTube ve video içeriğin sunduğu avantajları hayata geçirmeniz gerekiyor. Birçok pazarlama uzmanı, video içerik konusunda ne yazık ki biraz hantal davranabiliyor. Bu durum, daha az rakip demek!
YouTube videolarının veya video içeriğin sunduğu önemli bir avantaj, SEO bakımından optimize edilebiliyor olmaları. Bu da, Google’da daha görünür olmak demek. Video içerikler ürettiğinizde Google’da kapladığınız alan da genişleyecek. Şu an Google’daki arama sonuçlarının %55’inde en az bir video içerik mutlaka var! Bu videoların çoğunun YouTube üzerinden geldiğini belirtmemizde fayda var.
Buna bir de, Google’ın YouTube’un sahibi olduğunu eklersek, video içeriklerinizle yaratacağınız sinerjinin size 2019 yılında önemli bir SEO başarısı getireceği ortada…
Genel bir eğilim olarak da, YouTube videoları arama motorlarında her gün daha fazla yer kaplıyor. Örneğin; Google, görsel arama sonuçlarında artık YouTube videolarına da yer veriyor.
Videolarınızı Featured Snippets İle İşaretleyin!
Featured Snippets, bizim de üzerinde sık sık durduğumuz bir özellik. Çünkü popülerliği giderek artıyor. Bu trend giderek yükselirken, bugün yepyeni bir kavramla daha karşı karşıyayız, o da “Video Featured Snippets”!
Eğer, kullanıcıların peşinden koştukları sorulara cevap veren, kaliteli videolar üretirseniz, “Video Featured Snippets” sonuçlarında şansınız bir hayli yüksek.
Blog İçeriklerinize Videolar Ekleyin
Eğer kullanıcılar daha fazla video içerik görmek istiyorlarsa, bu sese kulak vermek zorundayız. Blog içeriklerinize videolar ekleyerek metinlerinizi zenginleştirebilirsiniz.
Özellikle, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların, sitede kalma oranlarını düşündüğümüzde, video içerikler çok önemli bir avantaj sağlıyor!
Pratik Teknikler ve Öneriler
Bu yazımızda sizlerle 2019 yılı için genel teknikleri paylaştık. 2019 yılının ortalarına gelmiş bulunuyoruz. Yukarıdaki yazımızı özetleyen, pratik bir SEO teknikleri listesi hazırlamak istedik. Eğer SEO için temel olarak hangi başlıklara odaklanmak gerektiğini bilmiyorsanız, aşağıdaki maddelerimiz ile hemen başlayabilirsiniz.
1. Uzun Blog İçerikleri Tercih Edin
Sizin de birçok SEO uzmanından duymuş olabileceğiniz gibi, SEO uyumlu içerik dendiğinde akla ilk gelen kural içeriğin kalitesi oluyor. Bu, kesinlikle doğru. Ama içerik uzunluğunun da önemli olduğunu daima aklınızda bulundurun. Google’da ilk sayfada çıkan siteler incelendiğinde, istatistikler; ideal içerik uzunluğunun 1,890 kelime olduğunu söylüyorlar.
2. Metin Yazarlığını Ciddiye Alın
SEO uyumlu içerikler, yalnızca ilgili anahtar kelimeler değildir. Fazlası da var! Genel olarak kullanıcılar içeriklerinize şöyle bir göz attıklarında karşılarına iki seçenek çıkar. Ya içeriği dikkat çekici bulurlar ve okumaya devam ederler, ya da sıkılır ve terk ederler! Bu yüzden, içeriklerinizi, profesyonel bir metin yazarı kalitesinde hazırlamaya gayret edin.
3. Eskide Kalan İçeriklerinizi Güncelleyin
Zamanla, markanızın şirket hedefleri bile değişebilir. Hatta, sunduğunuz ürün ve hizmetler bile! Bu yüzden, özellikle bu tür önemli değişimlerin ardından eski içeriklerinizi mutlaka kontrol edin. Çünkü web veya blog içerikleriniz, sunduğunuz ürün ve hizmetlerle ilgili mutlaka tutarlı olmalıdır!
4. Kaliteli Backlink
Domain Otoritesi yüksek bir web sitesinden kendi sitenize backlink kazandığınızda, bu size Google sıralamalarında önemli bir avantaj sağlayacaktır.
5. Başarılı Bir Anahtar Kelime Analizi Yapın
Özellikle blog içeriklerinizi yazmaya başlamadan önce, hangi anahtar kelimeleri kullanmanız gerektiğini, öncesinden mutlaka tespit etmeniz gerekiyor.
6. Google RankBrain (Yapay Zekâ) Uyumlu İçerikler Üretin
Google uzun yıllardır yapay zekâ kullanıyor. Bu yüzden içeriklerde Google’ı kandırmaya çalışma devri çoktan bitti! İçeriklerinizin kalitesi kadar, güvenilirliği de önemli. Yazılarınız, makaleleriniz konuşma diline uygun olsun (tıpkı bir arkadaşınızla konuşuyormuş gibi doğal bir dil ve ton tercih edin).
7. Hedef Kitlenizin Ne İstediğini Bilmelisiniz
Hedef kitleniz Google’da ne tür aramalar yapıyor? En çok hangi web platformlarında vakit geçiriyorlar? Onlarla, içerik veya diğer kanallardan nasıl etkileşime geçebilirsiniz? Yine tüm SEO ve içerik stratejilerinizde bu soruları kendinize sormalı ve bir yol haritası çıkartmalısınız.
8. SEO Analizi
En pratik, en etkili SEO tekniği diye bir şey varsa, o da belki de, toplu bir web site SEO analizidir. Burada bahsettiğimiz tüm kuralları ve daha fazlasını içeren bir SEO analizi yaptırdığınızda, eksiklerinizi net bir şekilde görebilirsiniz. Gerekli önlemleri hemen alabilirsiniz.
9. İç Linkler & Çaprazlama
Kullanıcıları bir şekilde web sitenize, ana sayfanıza çekmiş olabilirsiniz. Ama tek başarı kriteri bu değil. Bu potansiyel müşterileriniz, sitenizi bir kez ziyaret ettikten sonra diğer sayfalara da göz atmalı ve markanızla etkileşime geçmeliler. Bunun da en etkili yollarından birisi, iç linklere ait bir strateji oluşturmak. İçerikleriniz arasında, onları birbirine yönlendiren bir çaprazlama (birbirine link verme) yapın. Tabii ki, ilgili ve gerekli yerlerde!
Bir Önceki Makalemiz : Web Tasarım Ajanslarının Bilmesi Gereken SEO Teknikleri
Bir Sonraki Makalemiz : Mobile First Indeks Optimizasyon Teknikleri
Yorumlar
Merhaba, Yazınızı sonuna kadar okudum. Yeni düzene ayak uydurmak adına çok kaliteli bir makale hazırlamışsınız, elinize sağlık. Birçok kişiye fayda sağlayacağından eminim.
Hocam elinize sağlık, öyle güzel anlatmışsınız ki.. değindiğiniz konulara ne alaka diyemedim. Teşekkürler.
Merhaba. Sayfanızda yorumladığınız 2019 google algoritması için emeğinize sağlık son derece başarılı bir yazı olmuş.