Google’dan Ceza Aldıysanız Yapmanız Gerekenler

Google’dan Ceza Aldıysanız Yapmanız Gerekenler

“Spam”, “Gizleme Sistemi (cloaking)”, ve “Değer (value)” gibi kavramları tanımanızda ve bilmenizde fayda var. Çünkü bu kavramlar, Google’ın sizlere uyarı gönderdiği terimlerdendir ve eğer onları tanımazsanız başınıza iş açabilirler! 
Artık öyle bir dijital dünyada yaşıyoruz ki, Google aramalarında birinci sayfada adınız yoksa, bunun size çok büyük paralar kaybettirebildiği durumlar yaşanabiliyor. SEO bu yüzden çok değerli. Ama bu yola girmek zorundasınız ve oyunun belirli kuralları var. 

Google Cezalarından Kurtulmanın Yolları Neler?

Bu kurallardan birisi de “penalty” dediğimiz Google cezalandırmalarına düşmemek. Google size bu tür bir ceza verirse, sıralamalarda ciddi oranda düşüş yaşarsınız. Site trafiğiniz de doğal olarak önemli bir düşüş yaşayacaktır. 
Şimdi sizlerle bu “penalty” çeşitlerinden birkaç tanesini ve her biri için ne tür önlemler alabileceğinizi paylaşacağız. 

Cloaking Nedir?

“Cloaking” terimini “Gizleme Sistemi” olarak Türkçe’ye çevirebiliriz. Bu terim, Google gibi arama motorlarının çalışma prensiplerinden birini ifade ediyor. Bir kullanıcı olarak bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, sizin görme şeklinizle arama motorlarının o siteyi görme şekli doğal olarak farklıdır! İşte gizleme sistemi de en kısa tabiriyle bu şekilde çalışan bir sistem. Arama motorlarına, siteniz hakkında bilgi sağlıyor. 
Yine web sitenizde, birbirinden çok farklı yapılarda içerik çeşitleri var. Görseller, metinler…vb. Bu yüzden “Gizleme Sistemi” de çok farklı formatlara sahiptir. 
İşte bu içeriklerinizden herhangi biri, herhangi bir sebeple Google’ın gizleme sistemine takılabilir. Örneğin; uygunsuz bir içeriktir ve Google bu yüzden sizi cezalandırabilir! 
Google’ın resmi “İlk Ücretsiz Tıklama” politikasında şöyle bir kural vardır. Eğer web sitenizdeki bir içerik, Google tarafından görülebiliyor ama kullanıcı tarafından görülemiyorsa, burada kural ihlali vardır. Google tarafından ceza alabileceğiniz başka bir politika da bu!

Cloaking Cezasına Düşmemek İçin Ne Yapılabilir? 

İşin güzel yanı, bu kural ihlalleri önlenebilir! “Cloaking” cezasına düşmemek için web sitenizi tarayabileceğiniz ücretsiz online araçlar mevcut. Yapmanız gereken tek şey, sağlıklı bir denetim o kadar! En basit denetim yöntemi ücretsiz Google Search Console panelidir. Search Console aracından sayfalarınızı Google Gibi Getir özelliği ile getirip, Google’ın gözünden sayfalarınızı denetleyebilirsiniz.

Spam Nedir?

“Spam” kavramı, yüksek sayıda kullanıcıya uygunsuz içerik iletmek anlamına geliyor. “Spam”, Google gibi arama motorlarının en sevmediği kural ihlallerindendir. Bu yüzden, en çok mücadele verdikleri ve denetim yaptıkları cezalandırma kavramı da “spam” dir. 
Bir de “pure spam” (yalın, saf spam) kavramı var. Ve Google’ın en çok ceza yağdırdığı spam çeşidi de budur. Bazı organizasyonlar ne yazık ki neredeyse tamamen spam tabanlı teknikler kullanabiliyorlar. Örneğin; otomasyonla çalışan yorumlar, otomatik mesaj gönderme…vb. 
Bu tür bir spam davranışına düşmemek için en etkili yol, her zaman olduğu gibi sıkı bir denetim. Siz, bilerek böyle bir otomasyon kurmamış olabilirsiniz. Ama başkaları, sitenize zarar vermek için böyle bir eyleme girişmiş olabilir! Bu yüzden, uyanık olmalı ve gerekli denetimleri düzenli olarak sağlamalısınız. Bunun için de bir uzmandan destek alarak, ilgili spam kaynaklarını tespit edebilmeniz mümkün. 

Value Nedir?

“Değer” kavramı, hiç de karmaşık bir kavram değil. Web sitenizin, kullanıcılara bir artı değer sağlaması gerektiğini ifade ediyor, o kadar… Ancak, tıpkı diğer ceza terimlerinde olduğu gibi, “değer” kavramı da farklı formatlara sahip ve bazı formatlar uygunsuz olup “spam” niteliği taşıyor olabilir. 
En basit kural, bir web sitesinin ne ile ilgili olduğunu ve kullanıcılara ne sunduğunu onlara açıkça ifade ediyor olması. 
Eğer sunduğunuz misyon ve içerikler yeterince kaliteliyse ve “değer” sağlıyorsa, bırakın ceza almayı, Google tarafından ödüllendirilirsiniz bile (iyi bir sıralama).

Google Sitelerin Değerlerini Nasıl Belirliyor? 

Google, bir sitenin değerini belirlerken, sadece algoritmalara değil, gerçek yaşam deneyimlerine de bakıyor. Bu yüzden, O’nu kandırmak neredeyse imkânsız. En başarılı tekniklerle, Google’ı bir şekilde yanlış yönlendirmeye çalışsanız, hatta başarılı olsanız bile, Google’da denetim yapan “gerçek kişileri / editörleri” kandırabilmeniz mümkün değil. 
Bu yüzden, en sağlıklısı; Google’ı yanlış yönlendirmeye harcayacağınız eforu, değerli içerikler üretmeye harcamaktır.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim