SEO Çalışmalarınızda Tatilleri ve Özel Günleri Unutmayın

SEO Çalışmalarınızda Tatilleri ve Özel Günleri Unutmayın

Tatilciler, tatilde alışveriş yapmayı seven insanlar, kendi başlarına özel bir hedef kitledir. Bu kişileri de SEO stratejinize dahil ettiğinizde, satışlarınız artacaktır. Bu yazımızda sizlerle tatilde alışveriş yapmayı sevenleri hedefleyebileceğiniz bazı SEO teknikleri ve ipuçları paylaşacağız. 

Arama Sonuçlarındaki Başlıklar ve Description’lar

Başlıklar ve description’lar önemini korumaya devam ediyor. Hatta, bu iki teknik, birçok SEO uzmanına göre, zannedildiğinden daha büyük bir başarı getiriyor. 

Konunun önemini bir örnekle anlatalım, böylece daha kolay anlaşılacaktır. 

Bir anne baba düşünelim. Çocuklarının yılbaşı gecesinde eğlenceli vakit geçirebilmeleri için Google’da bir video oyunu aradıklarını farz edelim. Karşılarına aşağıdaki örneklerde olduğu gibi iki farklı arama sonucu çıkabilir:

1. Örnek:

Sitedeki başlık: Yılbaşında Oynayabileceğiniz En İyi 10 Video Oyunu | websitesi.com 

Sitedeki Description: Yılbaşında, çocuğunuzu mutlu edecek bir video oyun arıyorsanız, websitesi.com sizin için en iyi 10 oyunu bir araya getirdi. 

2. Örnek:

Sitedeki Başlık: En İyi Video Oyunları | Last Guardian, Titanfall 2, Pokemon Sun & Moon, Battlefield

Sitedeki Description: Last Guardian, Titalfall 2, Pokemon Such & Moon, Battlefield 1, Call Of Duty dahil, yılbaşında keyifli vakit geçirebileceğiniz en iyi video oyunları burada! 

Siz olsaydınız, yukarıdaki örnekleri incelediğinizde hangi linki tıklardınız? Örneklerden ilki, açık bir şekilde ne arıyorsam onu karşıma getirmiş. Diğeri ise, çok daha detaylı isimlerden oluşuyor ve ne olduklarını (oyun isimleri) bilmeyebilirim… 

Bu örneği de dikkate alarak, yenilenen Search Console üzerinden, sitenizdeki; sıralamalarda en iyi performans gösteren anahtar kelimeleri (terimleri) incelemenizi öneririz. Başarı kaydeden bu anahtar kelimeleri birer kaynak olarak görerek, size daha çok tıklama getirecek yeni sayfa başlıkları ve sayfa açıklamaları yazabilirsiniz. 

Featured Snippets’ın Yükselişi 

Özellikle, tatil dönemlerindeki satışlar dikkate alındığında, “Featured Snippets” denilen bilgi kutucukları size inanılmaz satış fırsatları getirebilir! “Featured Snippets” için kullanılan yeni terim “sıfır pozisyon”. Bu “sıfır pozisyon” terimiyle kastedilen şu: “Arama sonuçlarındaki ilk 10 sonucu veya birinci veya ikinci sonucu unut. Eğer “Featured Snippets” sonuçlarında varsan, birinci sensin!” 

Bu yeni terimin haksız olduğunu söylemek çok zor. Markalar daima Google’da birinci sıraya yerleşmenin hayalini kurarken, artık karşılarında yepyeni bir hedef daha var. “Featured Snippets” alanlarında varlık göstermek! 

Çünkü eğer bir kullanıcı internet üzerinden bir ürün satın almak istiyorsa, karşısına gelen en dikkat çekici ve en pratik sonuç, onun için en iyisidir! Hele biraz da acelesi varsa, gerisini hiç düşünmez bile! 

Yeni İçeriklerle “Evergreen” Nitelikli İçeriklerin Güncellenmesi 

Birazdan detaylarını vereceğimiz bu taktik, genel olarak her daim işe yarıyor. Fakat, sizden daha önce hiç alışveriş yapmamış kullanıcıları web sitenize çekebilmeniz adına, ekstra bir öneme sahip olduğunu belirtelim! 

İster oyun, isterse çocuk oyuncağı veya kitap gibi bir ürün olsun, en iyi performans göstereceğiniz alanlar listelerdir. Yani, “En iyi 10” veya klasik “Top 10” listeleri gibi listelerden bahsediyoruz. Çünkü bu tür listeler genel olarak o ürünle ilgili yorum ve değerlendirmelere hatta puanlamalara sahiptir. Birçoğunda, örneğin bu bir oyunsa, oyunla ilgili rehber niteliğinde bilgiler de bulabilirsiniz. 

Bu yüzden, bu stratejiyi uygularken, kimlerin nasıl bir arama yaptığını bir süreliğine bir kenara bırakın. Asıl odaklanmanız gereken yer, arama yapan kullanıcıların; yaşı, cinsiyeti, bulunduğu konumu, ilgi alanları gibi demografik özellikleridir! 

Odaklanmanız gereken diğer en önemli ikinci nokta ise, doğal olarak içerik! Bu kullanıcılar ne tür soruların peşinde? Google’a ne tür sorular soruyorlar? Hatta bu soruları nasıl (hangi anahtar kelimeleri kullanarak) soruyorlar? 

Bu soruları analiz ettiğinizde, artık potansiyel müşterilerinizin peşinde koştukları cevapları içeriklerinize dahil edebilirsiniz demektir! 

Her yıl için şu tür URL hazırlıkları yapabilirsiniz, örneğin:

/oyun-listesi/en-iyi-10-oyun

Bir sonraki yıl, bu içeriği de revize ederken şu şekilde yenileyebilirsiniz (gerekliyse, bir önceki yılın içeriğini tamamen kaldırabilirsiniz):

/oyun-listesi/en-iyi-10-oyun/2018

Artık, 2018 için değil, 2019 yılı için hazırladığınız yeni içeriğinizi aynı (eski) URL’ye ekleyebilirsiniz! 

Tatil Öncesinden Ziyade, Tatil Süresince Google’da Yer Almak 

Elimizde, teoriye değil, analizlere dayanan bazı araştırmalar ve veriler var. Hepsi de, insanların belirli ürünleri sadece tatilden biraz önce değil, tatil süresince aradıklarını ve satın aldıklarını gösteriyor. Buna, tatil sonrası satışları da ekleyebiliriz! Çünkü bu insanların satın alma eğilimlerinin arkasında yatan gerçek sebep, aileleriyle, arkadaşlarıyla bir araya gelmiş olmaları! 

Otel, konaklama aramalarını düşündüğünüzde, siz de bize hak vereceksiniz. Örneğin; kullanıcılar Google’da şu şekilde arama yapıyorlar:

“3 yatak odası” veya “6 kişi için en uygun oteller, Alaçatı” … gibi. 

Alaçatı’da bir otel işletiyorsanız, genel olarak sizin için en rekabetçi anahtar kelimeler şöyledir; Alaçatı otel, Alaçatı konaklama, Alaçatı tatil… vb. 

İşte tam da bu noktada, daha az rekabetçi ve rakiplerinizin de gözünden kaçan anahtar kelimelere yönelin! Örneğin; yatak odası, oda, imkanlar…vb. (Bunlar konuyu anlamanız açısından verilmiş anahtar kelime örnekleridir. Bu anahtar kelimeleri, elinizdeki verilere dayanarak seçmelisiniz!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim