2020 SEO Teknikleri ve Kazandıran Yeni Trendler

2020 SEO Teknikleri ve Kazandıran Yeni Trendler

Bu yazımızda, 2020 yılı için Google SEO Tekniklerini, SEO trendlerini detaylı bir şekilde ele alacağız. 2020 yılına çok yaklaştık. Bir yıl daha, rüzgâr gibi geçti. Rakiplerinizden ayrışmak, öne geçmek istiyorsanız, bu teknikleri hemen şimdiden uygulamaya başlamanız iyi olur! 2021 SEO teknikleri ve güncel trendler yazımız yayınlandı

Dilerseniz hemen, o beklenen tekniklere geçelim. Daha temel konulardan başlamak isterseniz SEO nedir, nasıl yapılır? yazımız ile başlangıç yapabilirsiniz.

2020 Yılı En Öncelikli SEO Teknikleri!

1. Google Aramalarındaki Görünümünüzü Optimize Edin

Google’ın çalışma modeli, anlaşılması oldukça kolay bir modeldir: “Dünyadaki tüm web içeriklerinden haberdar ol ve bu içerikleri aramalara en iyi şekilde uygula!”. 

Unutmayın ki, Google da kâr amacı güden bir şirket. O yüzden, Google; reklamlarına ayrı bir önem veriyor. Bu yüzden, reklamların tıklanma sayısı onlar için de önemli. Bunun konuyla olan ilgisi, aramalardaki görünümün de çekici olması gerektiği! 

Google’da reklam vermiyor olsanız bile (ki tepeleri hedefleyen birçok şirket veriyor), aramalarda da kullanıcının karşısına iyi bir görünümle çıkmalısınız. 

Özel hayatınızda, nasıl ki kılık kıyafetinize önem veriyorsanız, aynısı dijital varlığınız için de geçerli. Aramalardaki görünümünüz bunlardan sadece bir tanesi (ve iyi bir görünüm size daha çok sayıda tıklanma getirecektir). 

2019 yılında Google’ın arama görünümlerinde yaptığı en sıra dışı yeniliklerden birisi “favicon” ların (bir web sitesine gittiğinizde, en soldaki küçük ikon) arama sonuç sayfalarında da görünüyor olmasıydı. 

Şık bir görünüm, “Featured Snippets” alanları için de geçerli! Dikkat ederseniz, bu alanlarda, bazı siteler, şık görseller de kullanıyorlar. Bizler, insan olarak, bir içeriğin ya da sitenin kalitesini, bazen sadece onun nasıl göründüğüne bakarak yorumlayabiliyoruz (neredeyse her zaman). 

2. HTTP / 3 + QUIC Protokolü 

Başlık sizi korkutmasın! Çok teknik duruyor olsa da, açıklayacağız. Eğer başarılı web siteleri arasında en önde gelenlerden birisi olmak istiyorsanız, bu maddeye iyi odaklanmanız gerekiyor. Çünkü önemli! 

http protokolleri, web pencerelerinin (browser) server’larla iletişim kurmasını sağlar. 2 ana http protokolü vardır:

• http 1.1

• http /2

Tüm SEO profesyonelleri bu protokolleri çok iyi tanırlar, çünkü mecburlar. Web sitelerinin %35’inin bu özelliği SEO amaçlı olarak kullanmadıklarını biliyor muydunuz? 

En kısa ve anlaşılır haliyle, bu iki protokol arasındaki fark şöyle:

Birisi, (http / 2) imaj, script gibi objeleri simultane olarak yükler. Diğeri ise (http 1.1) ardışık olarak! Bu da demek oluyor ki yeni versiyon, sitelerin daha hızlı yüklenmesini sağlıyor! (Site sayfa hızının daima önemli olacağı ayrı bir gerçek.)

2020 yılında ise yepyeni bir protokolle karşılaşacağız! Detaylar çok teknik olduğu için bu yeni http protokolünün özelliklerini kısaca şöyle özetleyebiliriz: Daha hızlı ve daha güvenilir! 

Şu an “Google Tag Manager” ve “Analytics” bu yeni “http /3” protokolü ile yükleme yapmaya başladı bile. 

(Hosting hizmeti aldığınız şirket, size bu desteği sunacaktır (en azından öyle yapması gerekiyor). Henüz çok yeni olduğu için sabırlı olmakta fayda var. Ama yine de, işin takibine devam edin.) 

3. WebP Formatı 

GIF animasyonlar hakkında düşünceniz ne? Sizce halen popülerler mi? SEO açısından bakacak olursak, web sitelerinin GIF animasyonlara veda edeceğini söyleyebiliriz. 

Şimdi sıkı durun! 

JPG, PNG, GIF, bunların hepsi tarihe karışacak! Daha doğrusu, hepsini kapsayan yeni bir formatla karşı karşıya kalacağız, o da “WebP”! 

Bu format, Google tarafından geliştirildi. Bu yüzden, Google, web sitenizde bu formatı gördüğünde, doğal olarak bunu olumlu şekilde puanlayacaktır. 

Bu formata çoktan geçmiş olan web siteleri, görsel ağırlıklarını %50, %60 arasında hafiflettiler! Konuya hâkim olanlar, görsellerin sıkıştırılması gerekliliğini bilirler. Yukarıdaki oranlar, sıkıştırılmış görseller için bile geçerli! (Web siteleri daha da hızlanıyor ve hızlanacak). 

4. Kaliteli İçerikler 

Google, sürekli olarak içerik kalitesine, kaliteli içeriklere vurgu yapmaya devam ediyor. Fakat, insanların çoğu, şu soruyu soruyor: “Kaliteli içerik nedir? Neye veya nelere kaliteli içerik diyoruz?”

Belki daha da önemlisi, Google bize kaliteli içerik derken, bizden ne istiyor? 

Öncelikle, iyi içeriklerle dolu birçok bilgi sitesi var. Bu tür siteler, bir backlink desteğine ihtiyaç duymadan Google’da kolaylıkla yükselebiliyorlar. Hatta, bu başarıları onlara doğal backlink’ler de kazandırıyor. 

Örneğin, heyecanla beklediğiniz yeni bir filmle ilgili Google’da daha önce hiç arama yaptınız mı? Ya da, bir konuyla ilgili tek paragraflık bir açıklama beklediğiniz bilgi aramaları? Google, zengin bir kaynağa sahip. Binlerce kelimeden oluşan birçok makaleye kolaylıkla erişebilirsiniz. Ama, büyük ihtimalle sizin istediğiniz şey, kısa ve net cevaplar. Özellikle de aradığınız hedefe sizi ulaştıran nokta atış sonuçlar… 

Tam aksi de geçerli… Yazdığınız metinler sadece 100 veya 150 kelimeden oluşuyorsa, aramalarda hiçbir başarı elde edemeyebilirsiniz… 

O halde, gelin, kaliteli bir içeriğin genel özellikleri nelermiş bakalım:

• Kelime sayısı 1000 ve üzerinde olmalı

• İmajlar, tablolar, madde işaretleri, özlü sözler gibi özenle seçilmiş dikkat noktaları, video gibi farklı içerik formatları konusunda zengin olmalı. 

• Web sitenizin farklı içeriklerine yönlendiren linklere sahip olmalı. 

• Kullanışlı, bir işe yarayan bilgiler içermeli ki, kullanıcılar sitenizde uzun süre vakit geçirsinler. 

• İçeriğin organizasyonu düzgün olmalı ki; hem Google, hem de kullanıcılar içeriğin bütününü kolaylıkla anlayabilsinler. 

5. Sesli Aramalar 

Çok sayıda, kaliteli ve uzun formatta içeriklere sahipseniz, bu da çok miktarda anahtar kelimeye sahipsiniz demektir (hatta, anahtar kelime çeşitliliğiniz de yüksek demektir). Aslında, Google’ın sizden tam da istediği budur! Kendinizi, detaylı bir şekilde ona tarif etmişsiniz demektir! 

Böyle bir senaryoda, arama motorlarının size birçok başarı puanı ekleyeceği kesindir. 

Günümüzde insanlar Alexa gibi asistanlar veya Google sesli aramalar özelliği üzerinden arama yapmaya başladılar. Sesli aramaların SEO açısından önemi, her gün, artarak yükseliyor olması. Farklı olan temel nokta, yazılı arama ile sesli aramanın farklı olması. 

Sesli arama yaparken, kullanıcılar daha çok soru cümlelerini tercih ediyorlar. Yani, soru sorarak arama yapıyorlar. Yazı dili ile konuşma dili farklıdır. Bu yüzden konuşma diline odaklanmakta fayda var… 

NOT: Google’da şu an %15 civarında, hakkında hiç arama yapılmamış “sorgu” var. 

Aslında, genel strateji çok basit! Ne kadar çok içeriğiniz varsa, elinizde o kadar çok farklı çeşitlilikte ve sayıda anahtar kelime var demektir. Bu da, Google başarınızın olasılığını doğal olarak artırır. 

Daha da basitleştirirsek, ne kadar çok içerik, o kadar çok başarı! 

6. Responsive Siteler Mobil SEO Açısından Zayıflayabilir

Responsive (her ekranda düzgün çalışan) bir web sitesine sahipseniz, yeterli değil. Çünkü artık, yeterince güçlü değiller. Daha doğrusu, asıl odaklanmanız gereken şey “Mobil Uyumluluk”. Sitenin responsive olması, bunun ardından geliyor (2’nci planda). 

Bildiğiniz gibi Google, artık; mobil ve masa üstü alanları birbirinden bağımsız olarak değerlendirmeye başladı. Mobil, ilk planda! (Mobile Index) 

O yüzden, web siteniz mobil alanlar için yeterince uyumlu değilse, 2020’de işiniz çok zor. 

Örneğin; site yazılarınız akıllı telefonlar için çok küçük kalmış olabilir. Bu tür sitelerin düşüşe geçtiği, somut rakamlarla ispatlandı. (Google’da ilk sayfada çıkan bir siteden bahsediyoruz). 

Bu ve benzer onarımlar yaptığınızda, Google’da sadece birkaç gün içerisinde yükselişe geçtiğinizi göreceksiniz. 

7. 2020 Yılı için Backlink SEO Teknikleri

Sıralamalarda başarılı olmanın temel ilkeleri olarak, backlink’ler SEO teknikleri içerisindeki yerini ve önemini daima korudu. Google’dan mümkün olduğunca farklı ve çeşitli alanda, olumlu sinyaller almanız gerekiyor. Temel hedefiniz bu olmalı. 

İyi içeriklere sahip bir sitenin, başarılı görüldüğünü ve doğal backlink’ler kazandığını yukarıda söylemiştik. Kazandığınız backlink’lerin de sadece sayısına değil, kalitesine de bakın. Satın alma yollarına, spam niteliği taşıyan yollara asla başvurmayın. 

8. PHP 7+’a Geçiş

2020’de, SEO tekniklerinde, trendler arasında göreceğimiz yeniliklerden birisi de PHP 7+. Sitenizi hızlandıracaktır! Tıpkı, WebP formatında olduğu gibi. 

Günümüzde birçok sunucu, eski PHP 5.6 versiyonuyla çalışıyor. Bu konulardan anlıyorsanız, sunucu sağlayıcınız üzerinden PHP 7 geçişini siz de yapabilirsiniz. Ancak dikkatli olun! Siteniz PHP 7 sürümüne göre kodlanmamış olabilir. Bu durumda siteniz aksak çalışabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız. Sitenizin kodlamasını da elden geçirmeniz gerekebilir.

9. Yapay Zekâ

Google şu an sadece AI, yani yapay zekâ üzerine çalışan bir enstitüye sahip! Bu enstitüler, tamamen bilimsel binlerce makale yazmış durumda. O yüzden, dünyanın en iyi üniversiteleriyle yarış halinde olduklarını bilmekte fayda var. 

Şu an zaten, bir arama motoru olarak, RankBrain dahil olmak üzere, Google bu konuda gayet başarılı. 

2020 yılı, konuya ister sadece içerik üzerinden ister farklı bir açıdan yaklaşın; yapay zekayı memnun etme yarışı olacak! 

“Kalite” kavramının önemi daha da artacak! Kalite kelimesinin altını en az 3 kere çizin! 

İyi haber ise, işini doğru yapanlar (Etik SEO) hak ettikleri yere daha kolay ve hızlı bir şekilde yükselecekler. 

Aşağıda, 2020 SEO Trendleri açısından, checklist niteliğinde bir kontrol listesi iletiyoruz. Yukarıdaki önemli gelişmelere ek olarak, aşağıdaki maddelere de şimdiden hazır olun! 

2020 SEO Trendleri ve Teknikleri Checklist / Kontrol Listesi

• Google’da birinci olmak, ilk sayfada olmak, eskiye kıyasla daha az güçlü. Bu yüzden, daha net ölçümler için sayfa sıralamanıza değil, CTR (tıklama oranı) oranlarınıza bakın. 

• İçeriklerinizi, kullanıcılar için üretin ve optimize edin. Google için değil! 

• YouTube şu an dünyanın en önemli 2’nci rama motoru! Bu yüzden, video içeriklerinizi ihmal etmeyin. Video içerikler, SEO açısından yükselişte. 

• Şu anda bir ürün satın almak isteyen kullanıcıların yaklaşık %66’sı ilk olarak Amazon’a bakıyor! Bir e-ticaret sitesiyseniz, Amazon ve benzeri dev rakipler de stratejiniz içerisinde mutlaka olsun. Rakamlar, bu tür bir rekabete girebilmeniz için Google’da en az 3. Sayfada yer almanız gerektiğini söylüyor. Ürün başlıklarınızı özenle seçin. Ürün fiyatını, bir rekabet aracı olarak kullanabilirsiniz. Ürün imajlarınızda, görsel kalitesinden (ürün resmi vb.) asla taviz vermeyin. 

• PWA denilen web aplikasyonları da yükselişte! (Örneğin; Starbucks, Airbnb, Yummly gibi markalar kullanıyorlar.) Etkileşimi artırmak için ideal yollardan birisi. 

• Yerel aramaların trendi de yükseliyor. 2020 yılı için yerel aramalar SEO teknikleri ile sesli aramalar SEO tekniklerini birlikte düşünmenizde fayda var. 

• Yapılmış olan birçok araştırma, “Organik Trafik” konusunda bilincin arttığını gösteriyor. 2020 yılında, organik trafiğin değerinin artacağı kesin! 

• Kullanıcılar, potansiyel müşteriler, artık reklam kokan içeriklerden yana değil. Güvendikleri kaynaklardan ve isimlerden bilgi almak istiyorlar. Bu yüzden, fenomenler üzerinden (influencer) geliştirilen SEO stratejilerine hazır olun! 

• 2020’de site güvenliği (sitenizin güvenilir olması) olmazsa olmazlar arasında! HTTPS geçişi yapmadıysanız, en kısa zamanda yapmalısınız. 

• Bizde, uzun içeriklerin okunmadığı konusunda yaygın bir görüş var. Ama konuya, sadece Türkiye açısından değil, global çerçeveden yaklaşırsak bu görüş doğru değil. Rakamlar, en başarılı (en çok okunan) içerik uzunluğunun 2.000 ve üzeri olduğunu söylüyor (kelime sayısı olarak). 

• Google dışındaki arama motorları, eskisinden daha değerli. Bu yüzden, kesin başarı için tüm arama motorlarını dikkate almak zorundasınız. 

• “Zero-click” / sıfır tıklama kavramı, SEO dünyasına yeni girmiş olsa da, değeri tam anlaşılamadı. İnsanlar artık Google’da bir arama yaptıklarında, herhangi bir tıklama yapmadan aradıkları sonuca ulaşabiliyorlar (Örneğin; Featured Snippets). Bu trend aklınızda daima olsun. 

• “Markalaşmak” ile SEO Başarısı, birbirine giderek daha çok yaklaşıyor. Sadece bir satıcı olmanız artık yetmeyecek, ayrıca, bir marka haline gelmelisiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim