Google Siteleri Nasıl İndeksler? Google İndeks Problemi

Google Siteleri Nasıl İndeksler? Google İndeks Problemi

Google, İndeks Sistemiyle İlgili Yeni Açıklamalarda Bulundu! 

Google, indeksleme sistemiyle ilgili, son birkaç ayı da kapsayan (Ağustos 2019) açıklamalarda bulundu. Biz de, bu önemli açıklamaları sizlere aktarmak istedik. 

“Google Aramalar” departmanından Vincent Courson, son dönemde yaşanan indeksleme problemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Biz de sizlerle bu konuyla ilgili yakın zamanda birkaç haber paylaşmıştık. Ardından, benzer haberler gelmeye devam edince, Google’ın neden böyle bir açıklama yaptığı ortaya çıkıyor. 

Vincent Courson, blog yazısında, ne tür problemlerle karşılaştırdıklarını ve bu sorunları nasıl çözdüklerini anlatmış. Açıklama; geçtiğimiz Perşembe günü, Mayıs ayında yapılan duyuru ve Nisan ayında gelen benzer haberleri de içine alan kapsayıcı bir niteliğe sahip. 

Google indeksleme sistemini, Google aramalarında karşılaştığınız sayfaların bir depo alanı gibi düşünebilirsiniz. Doğal olarak, indekslemede herhangi bir problem yaşandığında, bundan tüm aramalar etkileniyor ve siz kullanıcılar da etkileniyorsunuz. Google, indeksten gelen verileri bir veri merkezinde toplar. Ardından, bu data merkezlerine yeni güncellemeler gönderir. 

Google İndeks Sisteminde Eksik Kalan Parçalar 

Google, bu düzen içerisinde bir “konuşlandırma” “yerleştirme” sistemine sahip. Nisan ayında yaşanan sıkıntının nedeni de bu konuşlandırma döngüsüyle ilgiliydi. Vincent Courson, Nisan ayında, bu sistemdeki eksik parçalar nedeniyle bir çeşit kırılma yaşadıklarını itiraf ediyor. Ancak bunun, yalnızca birkaç gün sürdüğünü söylüyor. 

Google, veri merkezinde gerçekleştirdiği güncellemeler esnasında, bir kısım indeksin (yani verinin) kaybolduğunu ifade etmiş. 

İletişim ve Dokümantasyon

Google, bu problemi fark ettiklerinde konuyu Twitter üzerinden hemen duyurduklarını söylüyor. Ayrıca, Google Search Console üzerinden, raporlar kısmından, Veri Anomalileri Sayfası’ndan konu hakkında bir doküman da paylaşılmış. 

Google webmasterlarla iletişimleri açısından şu 3 noktaya dikkat çekmiş:

1. Web yöneticileriyle iletişimi hızlandırmak için Search Console üzerinden bilgi paylaştık. 

2. Veri anomalisi belgesi oluşturduk ki, uzun dönem adına, site sahipleri konuyu daha sağlıklı bir şekilde değerlendirebilsinler. 

3. Bu tür durumlarda, Twitter üzerinden hızlıca ve sürekli bir şekilde gerekli duyuruları, açıklamaları paylaşıyoruz. 

Peki Bu Neden Önemli?

Bir site sahibi olarak, Google’ın bir indeks problemi yaşamasını istemezsiniz. Çünkü bilirsiniz ki bundan sizin siteniz de etkilenebilir. Buna; tüm site sahipleri, SEO uzmanları, reklam verenler de dahil. Hatta, ilk olarak bu Google’ın kendi marka değeri için de bir problemdir! 

Bu tür sorunlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak önemlidir. Çünkü, müşterilerinize gerekli açıklamaları yapabilmenize yardımcı olur. Raporlarda web site trafiğinde bir düşüş yaşandığı görülüyorsa bu her zaman sizin hatanız olmayabilir. Google de hata yapabiliyor!

Güncel Google haberlerini takip etmek için blog adresimizi okumaya devam edin. 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim