Seo Tekniklerinde Temel Konular
En güncel SEO trendlerine hâkim olabilirsiniz. Fakat, ilk yapmanız gereken şey SEO’nun temellerini hayata geçirmiş olmaktır!
Google’a “SEO teknikleri” yazarak arama yapın, sonuçları şöyle bir gözden geçirin. Karşınıza binlerce sonuç gelecektir. SEO stratejinizde odak noktaları ararken karşınıza çıkabilecek bu kadar veriyi tamamen sindirmek neredeyse imkânsız. Kaldı ki, bunu tek bir arama için söylüyoruz. Yoksa farklı aramalar da yapılabilir.
Her yıl, verim alınacağı garantisi ile, o yıla özgü SEO teknikleri, SEO önerileri ile karşılaşıyoruz. Tüm bu önerilerin çoğu, gerçekten de değerliyken, işin en temel noktasını gözden kaçırmamak gerekiyor! Kurduğunuz yapı! Yani, SEO’nun temellerini çok iyi atmış olmanız gerekiyor ki, üzerine kurduğunuz yeni teknikler işe yarasın.
Bu yazımızda sizlere SEO’nun temellerini hatırlatacağız ve uzun soluklu bir başarı için neden gerekli olduklarına açıklama getireceğiz.
Konu, bir siteyi aramalar için optimize etmeye geldiğinde SEO’nun temelleri, sürecin en önemli parçasıdır! Ne yazık ki, bu önemli temel bilgiler zamanla unutulabiliyor veya göz ardı edilebiliyor. Özellikle de “İçerik Kraldır.”, sloganıyla son dönemde önemli bir ivme kazanan içerik pazarlaması kavramıyla birlikte bu temel tekniklerin daha çok göz ardı edildiklerine şahit oluyoruz. Oysa SEO, sadece içerik yayınlamak değildir!
İşin özü şu: Nasıl bir içerik yayınlarsanız yayınlayın, siteniz optimize edilmemişse, sıralamalarda aradığınız başarıyı elde etmeniz mümkün değil. Bu nedenle sizlere, önemini unutmuş olabileceğiniz birkaç temel SEO tekniğini aşağıda sunuyoruz.
Crawler Erişimi
Eğer arama motorları sitenize erişimde zorluk yaşıyorlarsa, sitenizi indeksleme ve sıralamalarda yer kazandırma konusunda da zorluk çekecekleri kesindir! Bir site sahibi veya SEOcu olarak yapmanız gereken ilk şey, sitenizin erişilebilir olduğundan emin olmaktır. “robots.txt” dosyası kullanarak arama motorlarının sitenize erişimini kolaylaştırabilirsiniz.
Aynı şekilde, arama motorlarının erişmelerini istemediğiniz kimi sayfalar olabilir. Örneğin; login sayfaları veya özel altdizinler gibi (private directories). Bu sayfaları, dizinleri veya dosyaları “disallowed” kodlarıyla erişime kapalı hale getirebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki, aracı metinleri kullanın:
Disallow: /cgi-bin/
Disallow: /folder
Disallow: /private.html
Ayrıca, istediğiniz bir arama motorunu spesifik olarak engellemeniz de mümkün. Aşağıda “Arama Motoru” yazan bölüme, erişimini kısıtlamak istediğiniz arama motorunu yazmanız yeterli.
User-agent: Arama Motoru
Disallow: /
Fakat, bu erişim bloklarını kullanırken sitenin tamamını erişime kapatmamaya dikkat edin! Zaten, herhangi bir arama motorunun spesifik bir noktada problem getireceğinden emin değilseniz bu erişim kapatma yöntemini izlemenize gerek yok. Aksi halde, sitenizin gerektiği şekilde indekslenmesine engel olursunuz!
Eğer WordPress kullanıyorsanız bu konuda size yardımcı olabilecek birçok eklenti bulunuyor. Eğer WordPress kullanıcısı değilseniz server’ınıza kolayca bir robots.txt dosyası kurabilirsiniz.
“robots.txt” kurulumunu tamamladıysanız bir sonraki adım Google’ın sitenize erişebildiğinden emin olmak. Bunun için öncelikle bir site map oluşturmanız gerekiyor. Bunu manuel olarak da oluşturabilirsiniz yardımcı araçlar kullanarak da. (Yine, WordPress kullanıyorsanız site map oluşturabileceğiniz yardımcı eklentiler bulunmaktadır)
Site map oluşturduktan sonra Google Search Console’a giriş yaparak, oluşturmuş olduğunuz site haritasını yüklemeniz gerekiyor. Ardından site haritanızı test ederek Google’a indekslemesi için ileti gönderebilirsiniz. Bunun biraz zaman alacağını belirtelim.
Site Yapısı
Günümüzün mobil öncelikli ve ciddi anlamda kullanıcı öncelikli web kültüründe; sade, basit ve pratik olmalıyız. Sağlam bir site yapısı, kullanıcı deneyimi açısından sitenize artı kazandıracaktır ve daha başarılı sıralama sonuçlarıyla bunun karşılığını alacaksınız.
Kulağa basitmiş gibi gelse de gerçek anlamda sade ve basit bir site yapısı oluşturmak oldukça zahmetlidir; planlama ve zaman ister. Fakat, başarılı bir site yapısı oluşturmak size sadece kullanıcı deneyimi açısından değil, arama motorlarının sitenizi daha kolay bir şekilde indekslemeleri açısından da avantaj sağlayacaktır! Site yapısı tamamen, içeriğinizi mantıksal bir düzene sokmakla ilgilidir. Sitenizi ziyaret eden kişileri, aradıklarını bulmaları konusunda uğraştırmamalısınız!
Başlıklar ve Meta Açıklamalar
Başlıklar ve açıklamalar, SEO’nun neredeyse en temel parçalarıdır diyebiliriz. “Başlıklar” sıralama algoritmalarında dikkate alınırken, açıklamalara gerektiği kadar önem verilmiyor. Oysa, her ikisi de aynı derecede önemlidir. Google, açıklamaları bir sıralama sinyali olarak görmüyor olabilir; ama bu onları hiçbir şekilde önemsemediği anlamına gelmez! Arama motorları, meta açıklamaları okumaya halen devam etmekteler. O halde, sayfanızda bilgi vermek adına elinizde böyle bir araç varsa eğer, bu aracı kullanmak en doğrusudur!
Kullanıcılar arama yaptıklarında karşılarına ilk olarak oluşturduğunuz başlıklar ve meta açıklamalar çıkar. Daha başarılı başlık ve meta açıklamalar oluşturabilmek için aşağıdaki teknikleri dikkate almalısınız:
Başlık (Title) Teknikleri:
1. Başlıklar, sayfanın ana temasını anlatıyor olmalıdır.
2. Başlıklarınızı anahtar kelimelerle doldurmayın. Yani, aşırıya kaçmayın!
3. 50, 60 karakter uygundur.
4. Hedef kitlenize hitap etmeliler.
5. Aynı kelimeleri birden çok kullanmamaya özen gösterin.
Açıklama (Description) Teknikleri
1. Bir aksiyon çağrıştırmalı.
2. Öncelikli anahtar kelimenizi içermeli.
3. Anlaşılır bir dilde yazılmalı.
4. 135, 160 karakter aralığı iyidir.
5. Yine, aynı kelimeleri birden çok kullanmamaya dikkat edin.
SEO’nun temellerini bir makaleye sığdırmak tabii ki mümkün değil; ancak birkaç maddeyle de olsa bu temel bilgilerin önemini sizlere hatırlatmak istedik.
Bir Önceki Makalemiz : Siteniz Geçici Olarak Kapandığında Uygulamanız Gereken SEO Teknikleri
Bir Sonraki Makalemiz : Site içi Linkler ve SEO Teknikleri