Siteniz Geçici Olarak Kapandığında Uygulamanız Gereken SEO Teknikleri

Siteniz Geçici Olarak Kapandığında Uygulamanız Gereken SEO Teknikleri

Sitenizi geçici bir süre için kapatmanız mı gerekiyor? Bu süreçte Google’daki yerinizi kaybetmekten mi çekiniyorsunuz? Böyle bir durumda neler yapmanız gerektiğini Google’dan John Mueller henüz geçtiğimiz hafta açıkladı! Biz de sizlerle bu çok değerli bilgileri paylaşıyoruz. 
John Mueller, Google’da Webmaster Trends Analyst sorumluluğunu yürüten isimlerden biri. Sitelerin günlük veya birkaç gün süreyle plansız şekilde kesintilere maruz kaldıkları durumlarda neler yapabileceklerini, site yöneticileri ve SEO uzmanları için bir blog yazısıyla açıklamış. Site yöneticileri, sitelerini bakım amaçlı kaldırdıklarında veya taşıma ihtiyacı hissettiklerinde bu bilgilerden büyük ölçüde faydalanabilirler. 
Önerilen 3 farklı opsiyon bulunuyor:
1. Alışveriş sepetini hem kullanıcılarınız hem Google için fonksiyonel olarak erişilemez duruma getirin.  
2. Sitenizin o gün için kapalı olduğunu duyuran bir ara yüz veya açılır sayfa kullanın.
3. Web sitesinin tümünü erişime kapatın.
Her bir opsiyon farklı şekilde yürütülebilir. Fakat en kolay yol birinci seçenekmiş gibi görünüyor yani alışveriş sepetinin fonksiyonunu geçici olarak durdurmak. 
Kimi webmasterlar ise siteye erişimi tamamen kapatmayı ve açıklayıcı bir sayfa eklemeyi tercih ediyorlar. Örneğin, hepimizin zaman zaman karşılaştığı “Sitemiz şu an bakım sürecindedir.”, ve benzeri açıklamalar gibi.
John Mueller bu tür durumlarda server’ların 503 HTTP sonuç koduna getirilmesi gerektiğini söylüyor (“Service Unavailable”). “503 result code” kullanıcılara gösterilen açıklayıcı sayfanın Google tarafından indekslenmemesini kesin bir şekilde sağlıyor. Eğer bu kod kullanılmazsa, geçici bir süreliğine kapalı olduğunuzu bildiren açıklama metinleri, sanki site içeriğiymiş gibi algılanıyor. O yüzden, mutlaka bu kodu kullanın! 
Üçüncü opsiyona yani web sitesinin tümünü erişime kapatma seçeneğine gelecek olursak önerilerimiz aynı. Ancak, ek öneri olarak aşağıdaki maddeleri dikkate alın:
1. Sitenizi erişime kapatmadan en az birkaç gün önce DNS TTL’i düşük bir zamana ayarlayın (5 dakika uygundur). 
2. Geçici server’ın IP adresine göre DNS’i değiştirin. 
3. Geçici server’a aktarma işlemleri tamamlandığında main server’ı kapatın.
4. Şu an server’ınız kapalı durumda ve sitenizde ilgili değişiklikleri istediğiniz gibi yapabilirsiniz. 
5. Bakım tamamlandığında, artık main server’ı tekrar online konuma getirebilirsiniz. 
6. DNS’i de yine ana server’ın IP adresine göre ayarlayabilirsiniz. 
7. Son olarak, DNS TTL’i eski normal ayarına getirebilirsiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim