Site içi Linkler ve SEO Teknikleri

Site içi Linkler ve SEO Teknikleri

Site içi linklerin inşası yapılırken, en çok iç linke sahip sayfalar en önemli sayfalar olarak optimize edilir. Peki, daha geri planda kurgulanan sayfalar çok sayıda link içeriyorsa, bu sayfaların optimizasyonunu nasıl yapmalısınız? Özellikle de; Hakkımızda, İletişim, Hizmet Kullanım Şartları gibi sayfalardan bahsediyoruz. Örneğin; iletişim sayfanız, diğer sayfalarla kıyaslandığında daha çok link içeriyorsa ne yapılmalı?

Google, bu türdeki sayfaların da önem taşıdığının farkında ancak bu sayfalar, konu, arama sonuçlarındaki sıralamanız olduğunda, başı çeken sayfalar değiller! Google, bu sayfalar için nofollow komutu vermek zorunda olmadığınızı söylüyor. Bu sayfalar, çok sayıda link içeriyor olsalar bile, Google bu ayrımı yapabilecek yetkinlikte. Konuyla ilgili Google şunları söylüyor:

“Web sitelerini indeksleme konusunda oldukça yoğun pratiğe sahibiz ve hakkımızda, iletişim veya kullanım koşulları gibi sayfalarda çok fazla iç link bulunması bizim için oldukça normal bir durum. Çünkü belki de sürekli olarak footer bölümüne link girişi yapıyorsunuz veya linkler kenar çubuğunda görünür bir konumdalar. Yani tüm bunlar oldukça normal. 
Bu tür link fazlalığı bizim için o sayfanın sitenin en önemli sayfası olduğunu işaret ediyor gibi bir durum yok!
Bu yüzden, biz de bu sayfaların en önemli sayfalar olmadığını fark edebildiğimiz için; Kullanım Koşulları, Hakkımızda gibi sayfalarda manuel bir şekilde bu linkleri gizlemenizi gerektiren bir durum yok.”


Google, diğer yandan, yeni ve önem teşkil eden sayfalara link vermenin, önemini hala koruduğunun da altını çiziyor. Yani, yukarıdaki açıklama, Google’ın linkleri artık önemsemediği gibi bir yanlış anlamaya yol açmamalı! İç linkler, SEO açısından hayati önem taşımaya devam ediyor!

Yine, Google’ın konuyla ilgili yaptığı açıklamayı direkt olarak aktaralım:

“Eğer sitenizde, bir sayfada, değer olarak öne çıkan bilgiler bulunuyorsa, başka sayfalardan da linklerle bu sayfaya yönlendirme yapılmıştır. Bu yüzden, eğer yeni bir ürün lanse ediyorsanız veya sıralamalarda ön plana çıkması gerektiğini düşündüğünüz yeni haberleriniz varsa, bu durumda en iyisi bu yeniliklere ait linkleri ana sayfaya yerleştirmektir. Böylece, kullanıcılar da bu yenilikleri kolayca fark edebilir, görebilirler. Bu da aynı şekilde, arama motorlarının bu yeni linklerin önemli olduğunu anlamalarına yardımcı olaraktır. 
Burada anlatmak istediğimiz şey, iç linkleri ihmal ettiğimiz değil. Sadece, site yapısı çerçevesinde düşündüğümüzde, çok fazla linke sahip sayfalar konusunda herhangi bir endişeye kapılmanıza gerek yok.”


Ayrıca, bu sayfaların indekslenmesini engellemenize gerek yok. Google spesifik olarak bu noktaya değinmemiş ancak SEOcu olarak biliyoruz ki kullanıcılar kimi zaman özellikle “Hakkımızda” veya “İletişim” sayfalarına yönelik aramalar yapabiliyorlar! Çünkü “İletişim” gibi sayfaların, bazı markaların sitelerinde bulunması oldukça zor olabiliyor. O yüzden, Google’ı sayfaların önemi açısından yönlendirmek istediğinizde veya indekslemesine gerek olmadığını düşündüğünüz durumlarda, konuya kullanıcı gözünden yaklaşmalısınız.
 
Kısacası; iletişim, hakkımızda, kullanım koşulları gibi sayfalarda iç linklerin sayısı fazla olsa bile, endişelenecek bir durum yok. Google, bu sayfaların önem sırasında başı çekmediğinin farkında!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim