Sıralamalarda Yükselmek İçin Kullanıcıyı Anlama Teknikleri
Eğer yazılarımızı takip ediyorsanız, kullanıcı deneyiminin ve kullanıcıyı doğru anlamanın SEO teknikleri açısından aslında günümüzde ne kadar değerli olduğunu fark etmişsinizdir!
Anahtar kelimelerinizin ardında yatan kullanıcı deneyimini anlamak, SEO süreçlerinizde size yol gösterir. Gelin şimdi, anahtar kelime odaklı bir şekilde, kullanıcı deneyimini nasıl çözümleyebileceğinizi adım adım inceleyelim.
Google gibi arama motorlarının görevi, arama yapan kullanıcıya, onun erişmek istediği en iyi sonuçları göstermektir. Akıllıca hazırlanmış bir SEO stratejisi, müşterilerin ve hedef kitlenin, ilgili sektöre dair ne tür aramalar yaptığını çok iyi bilir. Buna, ürün ve servislerle ilgili aramalar da tabii ki dahil!
Kullanıcının Arama Deneyimini Çözümlemek
Eğer ev aletleri satıyorsanız ve küçük bir mahallede veya şehirde ikamet ediyorsanız, “semtinizin adı + ev aletleri” gibi bir arama türü, müşterileri kolaylıkla size yönlendirecektir. Bu tür aramalar için ödemeli reklamlar sık sık kullanılır, çünkü ne yazık ki belirli ürünler için yüksek bir rekabet vardır. Örneğin; ütü, her yerde ütüdür! Rekabet büyük olduğu için, kullanıcı niyetini daha ayrıntılı bir şekilde çözümlemek, buna uygun bir SEO stratejisi uygulamak ve bu şekilde rakipleri elemek gerekiyor!
1. Deneyime Dayalı Arama Sorguları
Örneğin Google’a gitmek istiyorsanız, adres çubuğuna www.google.com diye yazmazsınız! Facebook için de bu geçerli. Google zaten açılış sayfanızdır, Facebook’a erişmek için de adres çubuğuna “f” harfi yazmanız bile yeterlidir, Facebook sayfanız direkt olarak görünecektir. Hızlıca sayfaya giriş yaparsınız. İşte deneyime dayalı arama sorgularından kastedilen de bu.
2. Bilgiye Dayalı Arama Sorguları
Bu sorguları, arama hacmi açısından masaya yatırdığımızda, oldukça önemli bir sorgu tipidir! (Satış, pazarlama hunisinde başı çeker!). Örneğin; sağlık, fitness, pazarlama, iş dünyası gibi başlıklardan, konulardan bahsediyoruz…
İnsanlar, Google’da bu ve benzeri birçok konuda bilgi edinmek için de arama yaparlar. Kullanıcının buradaki asıl hedefi, bilgiye ulaşmaktır. Aklındaki soruya cevap bulmaktır.
Bilgiye dayalı arama sorgularında, rakiplerinizden farklılaşmak için daima şansınız var. Bu şansı, doğru değerlendirmeniz yeterli.
3. Ticari (Alım Satım) Arama Sorguları
Bu sorgular, ne tür aksiyonlar almak istediğinizle ilgilidir. Örneğin; ütü satıyorsunuz diyelim, stratejinizi buna göre tasarlarsınız. Diğer örnekler; “Kalamış’ta en iyi restoranlar” veya “Samsung Galaxy S4 Mini + sözleşme örneği” vb.
Bu tür ticari sorgularla, kullanıcıdan ne yapmasını istediğinizi bir araya getirdiğinizde, rakiplerinizden farklılaşacağınız anahtar kelime stratejileri geliştirebilirsiniz!
İçerik Stratejisi ve Kullanıcının Niyetini Açığa Çıkarmak
Kullanıcı niyetine cevap veren içerikler hazırlamakla, kullandığınız anahtar kelimelerin arama sorgularında ne tür bir performans gösterdiği, iki farklı şeydir! Bu nokta genellikle gözden kaçtığı için kontrollü ilerlemekte fayda var.
Eğer ürettiğiniz içerikler, sıralamalarda yeterince başarılıysa ve kullanıcının aramalarına yeterince cevap veriyorsa, tamamdır! İdeal hedefiniz bu olmalı. Çok basit bir şekilde, kullanıcının hangi başlıklar, konular, temalar ile ilgili arama yaptığını çözümlerseniz, ne tür içerikler üretmeniz gerektiği de kafanızda netleşecektir.
Kullanıcı niyetini bir kez çözümlediğinizde, artık ona uygun ürettiğiniz içerikleri de takip edebilir, sonuçları analiz edebilirsiniz. Bu sonuçlara göre, içeriklerinizi eğer gerekiyorsa revize edebilirsiniz.
Bitirirken:
Konu oldukça basit. Kullanıcı niyetini anlamalısınız. Yapılan aramalarda, en iyi cevaplar sizin içeriklerinizdeyse, başarıya ulaştınız demektir.
Bir Önceki Makalemiz : Otoriter Sitelerden Backlink Alma Teknikleri
Bir Sonraki Makalemiz : Sektörel İçerikler İle Backlink Geliştirme Teknikleri