Site içi optimizasyon ve anahtar kelime istismarı

Site içi optimizasyon ve anahtar kelime istismarı

Anahtar Kelime İstismarı
Online aramanın doğuşundan beri, insanlar arama motorlarını kandırmak için yanıltıcı bir çabayla anahtar kelimeleri kötüye kullandılar. Bu, anahtar kelimeleri metne, url’ye, meta etiketlere ve linklere “doldurmayı” da içeriyor. Ne yazık ki bu taktik sitenize daha çok zarar veriyor.
İlk başlarda arama motorları, anahtar kelimelerin aslında nasıl kullanıldığını dikkate almadan, anahtar kelime kullanımına en önemli alakalılık işareti olarak güvendi. Bugün, arama motorları, metinleri hala insanlar kadar iyi okuyamamasına ve anlayamamasına rağmen, yapay zeka öğrenimi, onların bu hedefe yaklaşmasını sağladı.
En iyi yöntem, anahtar kelimeleri doğal ve stratejik (daha fazlası aşağıda) bir şekilde kullanmaktır. Eğer sayfanız “Eiffel Kulesi” anahtar kelime grubunu hedef alıyorsa, içeriğinize doğal olarak Eiffel Kulesi’nin kendisini, kulenin tarihini veya tavsiye ettiğiniz Paris otellerini bile koyabilirsiniz. Diğer yandan, köpek yetiştiriciliği gibi alakasız içerikli bir sayfaya sadece “Eiffel Kulesi” kelimelerini serpiştirirseniz, “Eiffel Kulesi” için sıralama elde etme çabalarınız uzun, zorlu bir mücadele olacaktır.


Site İçi Optimizasyon
Anahtar kelime kullanımı ve hedefleme hala arama motorlarının sıralama algoritmalarının bir parçasıdır ve “optimize edilmiş”e yakın sayfalar yaratmak amacıyla anahtar kelime kullanımı için etkili bazı “en iyi yöntemler”i geliştirebiliriz. Biz bu çalışmalarımızda, birçok denemeyle meşgul oluyoruz ve anahtar kelime kullanım taktiklerine bağlı olarak çok sayıda arama sonucu ve değişim görüyoruz. Kendi sitelerinizden biriyle ilgilenirken önerdiğimiz adımlar şunlardır:

Anahtar kelimeyi başlık etiketinde en az bir kere kullanın. Anahtar kelimeyi mümkün olduğunca başlık etiketinin ilk kısımlarına yakın tutun. Daha fazla ayrıntıyı bu bölümdeki başlık etiketi kısmında bulacaksınız.
Bir tanesini de sayfanın en üstüne yakın bir yerde belirgin şekilde kullanın.
En az 2-3 kere, değişkenleri de dahil ederek, sayfanın ana bölümünde –eğer çok fazla metin içerik varsa, bazen birkaç kere daha- kullanın. Anahtar kelimeyi veya varyasyonları bundan daha fazla kullanmakta ekstra bir avantaj görebilirsiniz, ama bizim deneyimimize göre, bir terim veya kelime grubunun daha fazla kopyasını eklemenin sıralamaya az da olsa bir etkisi yoktur.
En az bir kere, sayfadaki bir görselin alt özelliğinde kullanın. Bu sadece internet aramasına değil, aynı zamanda size ara sıra kayda değer bir trafik getirebilecek görsel aramaya da yardımcı olur.
En az bir kere URL’de kullanın. URL’ler ve anahtar kelimeler için ek kurallar, daha sonra bu bölümde ele alınacak.
En az bir kere meta açıklama etiketinde kullanın. Arama motorlarının meta açıklama etiketini sıralama için kullanmadıklarını, daha çok metin “snippet”ı olarak kullanılan, arama yapanların sonuçlar sayfasındaki tıklamalarını teşvik etmeye yaradığını unutmayın.
Genel olarak link anchor textinde, sayfanın kendisine değil, sitenizdeki diğer sayfalara veya başka domainlere yönlendirme yapın (bu biraz karmaşıktır –ayrıntılar için şu blog yazısına bakın).

Anahtar Kelime Yoğunluğu Efsanesi
Anahtar kelime yoğunluğu, Dr. Edel Garcia’nın Anahtar Kelime Yoğunluğu Saçmalığı yazısında örneklerle açıkladığı, modern sıralama algoritmalarının bir parçası değildir. Eğer D1 ve D2 adlı iki belge, 1000 terimden (l=1000) oluşuyorsa ve bir terim 20 kez tekrarlanıyorsa (tf=20), bir anahtar kelime yoğunluğu aracı iki belgenin bu terim için Anahtar Kelime Yoğunluğunu da (KD) KD = 20/1000= 0.020 (veya %2) olarak verir. Aynı değerler tf=10 ve l=500 olduğunda da elde edilir. Bir anahtar kelime yoğunluğu aracının, hangi belgenin daha alakalı olduğunu saptayamadığı açıktır. Bir yoğunluk analizi ve anahtar kelime yoğunluğu oranı bize şunlar hakkında hiçbir şey açıklama:

  1. Belgedeki anahtar kelimeler arasındaki alaka farkı (yakınlık)
  2. Bir belgedeyken terimler ortaya çıktışı (tertip)
  3. Terimler arasındaki alıntı sıklığı (birliktelik)
  4. Belgenin ana fikri, konusu ve alt  konuları (ana konunun sonuçları)

Sonuç:
Anahtar kelime yoğunluğu içerikten, kaliteden, anlamsallıktan ve alakalılıktan bağımsızdır.
Peki en iyi sayfa yoğunluğu nasıl olmalıdır? “Koşu ayakkabıları” kelime grubu için iyi yoğunluk şöyle görünmelidir:​

Herhangi bir sayfanın başlık etiketi internet tarayıcısının en üstünde görünür ve genellikle sosyal medyada paylaşıldığında veya yeniden yayınlandığında kullanılır.

Başlık etiketinde anahtar kelimeleri kullanmak, arama motorlarının, bir kişi bu terimlerle bir sorgu yaptığında, arama sonuçlarında “kalın yazı” olarak göstermesi anlamına gelir. Bu, daha iyi bir görünürlük ve yüksek tıklanma oranı sağlanmasına yardım eder.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim