SEO'da En Çok Sorulan Sorular

SEO'da En Çok Sorulan Sorular

Eğer belirli SEO pratiklerinden beklediğinizi alamadığınız anlar olduysa hayal kırıklığına uğramak yerine aşağıdaki önerilerimizi dikkatle dinleyin. 
SEO, oldukça detay içeren bir uzmanlık alanı olduğu için, kimi zaman konunun profesyonellerinin bile karmaşaya düştüğü anlar olur. Sitenizin Google’daki sırasını etkileyen yüzlerce değil, binlerce faktör vardır. Ve tüm bu faktörler sürekli değişiyor. Çoğu kez de hiçbir uyarı olmadan.
Böyle bir döngünün içerisinde, değerli gördüğünüz ve emek verdiğiniz SEO tekniklerini uyguladıktan sonra, hızlı bir şekilde sonuç alamadığınızda, üzülmeyin. Çünkü, bu olay herkesin başına gelebiliyor! Böyle zamanlarda en çok sorulan soruları, cevaplarıyla birlikte bir araya getirdik. 
Sözü uzatmadan cevapları verelim!

1. Site Trafiğim Birden Düştü! Neden?

Uzun bir süredir istikrarlı bir sıralamada ilerliyorsunuz, ama organik trafiğiniz birden düşüşe geçti diye düşünelim. Neden olabilir? Cevap, daha çok sıralamadaki düşüşün şiddetiyle ilgili. Eğer %10 gibi veya daha düşük bir oranda düşüş yaşadıysanız, büyük ihtimalle endişe etmenizi gerektirecek bir durum yok. Index tazelenmeleri, yeni rakiplerin girişi ve diğer yeni faktörler nedeniyle doğal bir dalgalanma yaşıyorsunuz. 
Eğer trafiğiniz çok ciddi bir oranda düştüyse (ki bu çok nadir görülür), bu kez ciddi bir probleminiz var demektir. Site yayınınız problemlidir veya Google tarafından manüel bir penalty ile cezalandırılmış olabilirsiniz. Google Search Console kullanarak problemin asıl sebebini anlayabilirsiniz. 
Eğer organik trafiğinizdeki düşüş ne çok az ne de çok fazla değilse, Google tarafından spam olarak işaretlenmiş herhangi bir inbound link var mı, kontrol edin. Bunun dışında sayfa URL’nizin değişmesine neden olan herhangi bir içerik güncellemesi yaptınız mı veya Google son zamanlarda yeni bir güncelleme yapmış olabilir mi, bu konuları gözden geçirin. Bu konuyu detaylı olarak anlattığımız Site Trafiği Neden Düşer? yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

2. Sayfalarım Arama Sonuçlarında Neden Görünmüyor?

Eğer oluşturduğunuz sayfalar Google sonuçlarında hiçbir şekilde görünmüyorsa, bu, henüz indekslenmedikleri anlamına gelir. Eğer web siteniz henüz çok yeniyse, sabırlı olmalısınız. Google’ın yeni bir web sitesini indeksleme süresi 4 günle 28 gün arasında değişebiliyor. 
Belirli sayfaların görünürlüğünde yine de sorun yaşıyorsanız “robots.txt” dosyanızı kontrol ederek, yanlışlıkla arama botlarını engelleyip engellemediğinizi kontrol edin. Problemin daha ayrıntılı tespiti için Google Search Console’da crawl hatalarına göz atabilirsiniz. 

3. Linkim Nereye Kayboldu?

Eğer sizin sitenize yönlendirme yapan bir backlink’e artık ulaşamıyorsanız nedeni aslında çok basittir. Bu linkin yayınlandığı site, linki kaldırmıştır. Belki de linkinizi kendi sitesi açısından ilgisiz bulmuş olabilir. İçeriğinizi uygunsuz bulmuş olabilir veya bir “nofollow” linkle yer değiştirmiş olabilir. 
Yayıncı ile iletişime geçerek daha etkili bir kontrol sağlayabilir, fırsatınız varsa başka ve daha uygun bir alanda yeni bir backlink oluşturabilirsiniz. 

4. Sıralamadaki Yerim Neden Sürekli Olarak Değişim Gösteriyor?

Sıralamalarda dalgalanmalar yaşamanız oldukça normaldir. Asıl garip olan, sıralamanızda hiçbir değişim olmamasıdır! Her gün Google’daki sıranızı kontrol etmek gibi davranışlara girmeyin; haftalık veya aylık kontroller genellikle yeterlidir. Tıpkı döviz piyasasında veya birçok ürünün fiyatında gözlemlediğimiz dalgalanmalar gibi, Google’daki hareketlenmeler de doğaldır. 
Fakat, normal dışı büyük dalgalanmalara şahit olduysanız, stratejinizde bir yerlerde hata yapmış olabilirsiniz. Daha doğrusu, siteniz tutarsız davranışlar gösteriyor olabilir. Örneğin; birkaç kez kaliteli içerik girmiş ama sonraki içeriklerin kalitesine dikkat etmemişseniz bu tür dalgalanmalar yaşamanız yine olasıdır. Ya da, siyah şapka (black hat) dediğimiz kötü niyetli SEO tekniklerine başvurulursa yine benzer sonuçlarla karşılaşılabilir. 

5. SEO Çalışmalarımdan Daha Etkili Sonuçlar Beklerdim. Neden Böyle Oldu?

Bu soru, oldukça ucu açık sorulardan. Eğer yeni bir kampanya yaptıysanız, öncelikle SEO’nun birçok yazımızda belirttiğimiz gibi, uzun soluklu bir süreç olduğu, daima aklınızda olmalı! 
SEO çalışmalarınızdan sonuç almanız; ayırdığınız bütçeye, hitap ettiğiniz niş pazara, oluşturduğunuz stratejiye ve rakiplerinize göre değişiklik gösterir. Bazen, sonuçları görmeden önce aylarca beklemeniz gerekir. 
Eğer aylarca beklediğiniz halde, aldığınız sonuçlar tatmin edici değilse, SEO’ya ayırdığınız bütçeyi tekrar gözden geçirmeniz gerekiyor. Birçok konuda olduğu gibi; daha çok bütçe, daha çok kalite demek ve daha fazla trafik de! Aradığınız etkiyi uyandıramadıysanız bir SEO uzmanına danışmaktan çekinmeyin. 

6. Web Sitem Neden Bu Kadar Yavaş?

Site hızınız, sıralamalardaki yerinizin belirlenmesinde önemli bir kriterdir. Eğer sitenizin yavaş yüklendiğini siz de fark ettiyseniz, işe imaj dosyalarınızı küçülterek başlayabilirsiniz. Sayfanızda gereksiz olduğunu düşündüğünüz eklentiler varsa, bunları kaldırabilirsiniz. 
Sorun sunucuda olabilir. Hosting, yani sunucu hizmeti aldığınız kuruma başvurmanız tavsiye edilir.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim