Google Hummingbird ile birlikte değiştirmeniz gereken SEO alışkanlıkları

Google Hummingbird ile birlikte değiştirmeniz gereken SEO alışkanlıkları

5 sene önce öğrenilmiş optimizasyona dair her şey yanlış, fakat buna rağmen hala bu eski gerçeklerle piyasada bir şeyler üretilmeye çalışılıyor. Artık iş çığrından çıkıyor, hazırlıklı olsun, geçen sene bildiğiniz tüm optimizasyon gerçekleri de artık geçersiz.

2012 Penguin güncellemesinin zamanıydı, ardından Penguin 2.0 çıktı ve işler biraz daha değişti. Şimdi ise yıl 2013 ve Hummingbird karşımızda.

Penguin ile neler değişti, daha önceki yazılarda uzun uzun bahsettik o yüzden şimdi ona değinmeye gerek duymuyorum. Hummingbird artık bizi ilgilendiriyor ve algoritma güncellemesinden öte tamamen bir yapı değişikliği olan Hummingbird’de ne yapmalı, ne yapmamalı oldukça kolay bir dille açıklamaya çalışaşım.

Anahtar kelime seçerken yapılacaklar ve yapılmayacaklar.

İnternette bazı şeyler asılı kalır, burada kokuşma çürüme yok. Optimizasyon için tavsiyelere göz attığınızda birçok yararsız ve içi geçmiş tavsiyeler ile dolu arama sonuçları. Özellikle anahtar kelime’ye dair birçok optimizasyon önerisi çok eski batıl inançlara dayanıyor, Black Hat SEO’nun işe yaradığı zamanlardaki inanışlar hala sürüyor.

Kısaca açıklayalım, Anahtar kelimeleri, başıklarda, meta açıklamarında ve içerikte sık sık kullanmak çok ama çok yanlış. Anahtar kelimeye tam da cuk diye oturan domain isimleri almakta geri tepebilir, sonuçta SEOnuzun gerisi bir işe yaramıyorsa verdiğiniz parayı bouna harcamış olursunuz.

Daha iyi bir yaklaşım nasıl sergilenebilir, düşünelim:

URLye, başlığa, tanıtımla ve genel olarak yazıya ekleyebileceğiniz, içeriğinizde genel olarak kullanabileceğiniz bir tane belli anahtar kelime/kelimeler belirleyin. Önemli olan okuyan kişinin anahtar kelimeden boğulmadan, kusma hissi gelmeden okuyabilmesi.

İçeriklerinizin tamamı bu anahtar kelime öbeğiyle bağıntılı olsun, aynı şekilde tüm site de marka da. Bir bütün oluşturulabilmeli.

Uygun anahtar kelime seçimi tabii ki hem Google için hem de sitenizi okuyanlar için büyük önem taşıyor. Bunun için birçok araç geliştirildi. SEO çabalarınızı güçlendirmek için bu en önemli aşama.

Başka önemli bir nokta, site içi aramalarda ziyaretçiler mutlaka sitede aradığını bulabilmeli.

Resimleri mutlaka anahtar kelimenizi içerek şekilde isimlendirin.

Popüler tarayıcıların hepsinde ve her platformda sitenizin düzgün çalışabildiğine dikkat edin. En önemlisi mobil kullanıcılar için de mobil kullanıma uygun site oluşturmak için Squarehook gibi araçları kullanmanızı öneriyoruz.

Kaçınılması gereken Link inşa teknikleri

İşte siteniz için yararsız eski link inşa teknikleri, bunların hepsini çöpe atabilirsiniz.

Article spinning diye geçen ve bir makaleyi küçük değişikliklerle özgün hale getirilmiş birçok makaley arattığınızı sanmanıza neden olan bu yöntem artık işe yaramıyor. Atın gitsin.

Backlink, backlink diye aranıp medet umup, olur olmadık sitelere içerik yollamak, düşük kaliteli sitelere makale göndermek bir işe yaramıyor.

Birçok yorum yazarak kullanıcı çekmeye çalışmak, hele ki bu taktik artık müzeye kaldırılıp üzerine alay edilecek hale geldi. Kaçınılması gerekiyor, bir işe yaramıyor.

Aynı Anchor text linkini birçok gönderi de, birçok makalede kullanılması artık hiçbir işe yaramıyor. Geride bırakmak gerekiyor.

İşin aslı şu, kolay yolların hepsi çöpe gitti. Artık kaliteyle, uygun, işe yarar içerik olması lazım Penguin’den daha farklı şeylerden bahsetmedik şimdiye kadar. Ama devam ediyoruz.

SEO’olan yaklaşımımızı değiştirmemiz mi gerekiyor?

Bu soruyu herkes kendisine soruyor doğal olarak. Şimdilik cevap verebilmek için, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların asıl ihtiyaçlarına odaklanmak en doğrusu diyebiliriz, bu da şu anlama geliyor, artık anahtar kelimeyi az kullanın, işte özgün olsun vesaire tavsiyesinin de ötesine geçtik, artık az makale ama öz makale, işte şimdi artık buradayız. Artık sadece anlam önemli olan.

Aslında her zaman aynı şey söylendi, fakat biçimleri değişiyor. Kullanıcıyı ilk plana koyun, arama motorlarını ikinci plana. Panda ve Penguin’in de yardımıyla bunun pratik olarak nasıl yapılacağı henüz tam bunu becerememişler tarafından dikte ettiriliyor da diyebiliriz.

İçerik, anlam odaklı yaklaşım: Artık Hummingbird bir önceki yazımızda da bahsettiğimi üzere artık anahtar kelimelerle değil, arama motoruna yazılan cümlelerle değil, artık sorunun içindeki anlamla ilgilendiği için, içerikler de anlam odaklı olması gerekiyor. Bir soruya çok net ve oldukça bilgilendirici şekilde bilgi veren siteler yapmak burada en önemlisi.

İlk olarak mobil odaklı siteler: Artık mobil sitelerin önemi çok daha fazla ve Hummingbird’de bunların önünü açtı. Mobil uyumlu dizaynlar ve arayüz ile, sitenizin mutlaka bir mobil versiyonu da bulunsun.

Knowledge Graph ve Long Tail: Matt Cutts, Google’ın sözcüsü şöyle bir ifade kullandı bir konuşmasında, gelecek artık ‘şeyler’ hakkında olacak, arama sonuçlarına yazılan ‘anahtar kelimeler’le ilgili değil. Bu sanırım her şeyi ifade ediyor.

SEO bitti açıklamalarını hiçbir zaman önemsemeyin. SEO bir emektir, ve emeğin her zaman bir karşılığı olacaktır, şekiller değişir fakat amaç değişmez.

Google daha önce de dediğimiz gibi, mekanik bir ‘’buldurgaç’’tan çok soruya cevap verme makinasına dönüşüyor. Tavırları buna göre değiştirmek gerekiyor.

Long Tail hakkında: Hummingbird Long Tail’in sonunu mu getirdi?

Long tail terimi şu, çok uzun sözcük öbekli aramalar. Google’ın ifade ettiği üzere, aramaların hala büyük bir kısmını çok ama çok uzun sözcük öbekli arama sonuçları oluşturuyor. Birçok arama hala, birkaç kişinin ancak yaptığı kadar spesifik uzunlukta ve cümle yapısında. Kış ayakkabıları değil, güzel kırmızı yakışan kırmızı ayakkabılar diye aramalar çoğunlukta diyebiliriz.  %40 ile %50 arasında değişen rakamlarda aramalar uzun öbeklerden oluşuyorlar. %18 ile %20 arasındaki arama sonuçları Google’ın ilk defa karşılaştığı arama öbeklerini içeriyor. Oldukça kendine has aramaların %18 i oluşturması düşündürücü.

Hummingbird bu uzun ifadeli aramaların antisi diye düşünebiliriz. Kış ayakkabı güzel kırmızı sıcak tutan son moda gibi anahtar kelime çorbaları oluşturmaktansa, ”yakınımdaki en iyi ayakkabı mağazası?” aramasına  artık Google cevap verebildiği için, uzun aramalar yavaş yavaş azalacak. Bu da şu anlama geliyor, uzun ifadeli aramalardaki rekabeti çok abartmamak buraya çok yatırım yapmamak mantıklı olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken çok uzun ifadeli olanlar. Hummingbird Long Tail’in karşıtı.

Google’ın niyetini anlamaya çalışmak gerekiyor

Artık anahtar kelimelere göre değil, kullanıcıların sorularına cevap verecek şekilde ve kullanıcıların temel ihtiyaçlarına göre siteler üretmek gerekiyor. İlk önce istekleri, kullanıcıların aradıkları, bulmak istedikleri, görmek istedikleri, merak ettiklerine dair bir araştırma yapmak gerekiyor; madem ki Google artık yavaş yavaş anlamı sezmeye başlıyor, içerikleri de bu doğrultuda biçimlendirmek gerekiyor.

Artık içerikler semantik olarak bir önem taşıyor.

Her zaman içerik kraldır dendi, bu hala tabii devam ediyor fakat artık iş eskiden göründüğünden çok daha kompleks.

Artık adresi önemli bir içeriğin. Adresi, bir kullanıcın isteklerinin bulunduğu yer mi? Aradığı şeylere dair bir iletişim oluşturabiliyor mu? Artık bunun önemi yavaş yavaş öne çıkıyor.

Artık kullanıcıların isteklerine otorite oluşturacak şekilde, 1. Sıraya çıkmak için içeriktense, kullanıcıların isteklerine gerçekten otorite oluşturabilecek cevapları üretmek, tıpkı reklamcılıktaki gibi bir önem taşıyor. Hareket buraya doğru.

Son olarak:

Hummingbird Penguin gibi cezalandırma üzerine kurulu değil

Niyet odaklı sonuçları bulma üzerine kurulu bir algoritmik sistem



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim