İşletmeniz Google Haritalarda Yorum Alıyor Mu?

İşletmeniz Google Haritalarda Yorum Alıyor Mu?

Yerel işletmelerin Google’da ve Google Haritalar’da aldığı yorumlar üzerine yakın zamanda bir araştırma yapıldı. Google’daki 93.000 değerlendirme (yıldız puanlaması) ayrıntılı olarak incelendi. Bu inceleme sonucunda; kaç farklı işletmenin ne kadar sayıda puanlama aldığı, elde ettikleri puanlamalar, sıralamalardaki yerleri gibi çok detaylı sonuçlara ulaşıldı. 

Hangi Siteler Daha Çok Değerlendirme Alıyor?

Araştırma sonuçlarına göre, yerel işletmelerin %74’ü en az bir kez puanlanmış! Web sitelerinin ortalama değerlendirme sayısı ise 39! 
Bildiğiniz gibi, kullanıcılar, işletmeleri Google üzerinde 1’den 5’e kadar yıldız vererek puanlayabiliyorlar. Yine aynı araştırmaya göre, işletmelerin %61’i 4 ilâ 5 arasında yıldız kazanmış. Sadece yerel işletmeler açısından düşündüğümüzde, puanlamalardaki ortalama yıldız oranı 4,4. 
En çok değerlendirme alan web siteleri genellikle konaklama hizmetleri sunan markalar. En az değerlendirme alan sektörler ise; muhasebe ve çevre düzenleme firmaları. 
En çok yıldız kazanan sektörler de şu şekilde; fotoğrafçılık, alternatif terapiler, pazarlama. 

Google Değerlendirmeleri, Google Sıralamanızdaki Yerinizi Etkiliyor Mu? 

Bu tür bir korelasyon hakkında yorum yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor. Bu yüzden Google’ın resmî açıklamalarına ve rehberlerine bakmakta fayda var. Google Yardım Dokümanı, konuyla ilgili oldukça net bir ifadeye sahip:
“Google’dan alınan değerlendirme ve yorumlar, yerel sıralamalar için etkilidir. Eğer şirketiniz, birçok olumlu yorum ve değerlendirmeye (yıldız) sahipse, bulunduğunuz bölge çerçevesinde, yerel aramalar içerisinde bu değerlendirmeler sıralamalarda size olumlu olarak yansır.” 
Araştırmada, Google’da ilk 10 sırada bulunan web siteleri de ayrı olarak ele alınmış. Bu sitelerin kazandıkları yıldız puanları ortalaması 4,42. İlk 3 sıraya yerleşmeyi başarmış siteler incelendiğinde ise bu kez puanlamalar 4,5’e kadar çıkabiliyor. 
7’nci ve 10’uncu sıralarda bulunan sitelerden %26’sının hiçbir yorum veya değerlendirme almamış olması, belki de en ilginç sonuçlardan birisi. 

Tüm Bunlar Neden Önemli?

Google, ister yerel ister ulusal veya global aramalar için düşünün, sıralama faktörleriyle ilgili bilgi vermekten daima kaçınır. Google değerlendirmeleri ile, web sitelerinin Google sıralamalarındaki yeri arasında bir korelasyon olup olmadığını görmenin en iyi yolu da bu tür araştırmalar yapmaktır. Hem Google’dan gelen yardımcı açıklamalara, hem de yukarıda bahsettiğimiz reel araştırma sonuçlarına göre, bu tür bir korelasyonun varlığı artık kesindir diyebiliriz. 
Sonuç olarak, yerel bir işletmeyseniz ve Google sıralamalarındaki başarınızı yükseltmek istiyorsanız, müşterilerinizi bu tür yorum ve değerlendirmelerde bulunmaları için teşvik etmeniz gerekiyor.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim