Schema.Org ve Kullanımı
Aramalarda daha çok görünüm elde etmek ve daha başarılı SEO sonuçları kazanmak için Schema. Org “Şema İşaretleme” oldukça önemli bir yere sahiptir. Bunun nedeni, Google’ın “RankBrain” gibi yapay zekâ algoritmalarının günden güne gelişiyor olması. Diğer bir neden de sesli aramaların yükselişi. Böyle bir sistem içerisinde web sitenizi bir kontekste oturtmanız gerekiyor ki Google gibi arama motorları sitenizi daha kolay anlayabilsin. Ve tabii, kullanıcılar da web sitenize daha kolay ulaşabilsinler.
İşte Schema. Org “Şema İşaretleme”, bu işe yarıyor!
Şema işaretlerine geçemeden önce, SEO konusunda henüz yeniyseniz, bilmeniz gereken birçok konu olabilir. SEO nedir, nasıl yapılır? sayfamızdan temel konulara bakmanızı öneririz.
Şema İşaretleme (Yapısal Veri) Nedir?
Şema işaretleme bir tür mikro veridir. Web sitenize bir şema işaretleme eklediğinizde, bu yapısal veri de artık arama sonuçlarında görünecektir.
Google gibi önde gelen arama motorları, şema işaretlemeye 2011 yılından beri büyük bir önem atfediyor. Google, her zaman söylediğimiz gibi, kullanıcıları memnun etmenin peşinde. Şema işaretleme yoluyla, Google, sitenizin ne tür bir site olduğunu çok daha iyi anlıyor. Böylece, kullanıcılara daha başarılı sonuçlar gösterebiliyor.
Schema. Org ile Şema İşaretleme Google Aramalarında İşe Yarıyor Mu?
Organik aramalar düşünüldüğünde, şema işaretleme verilerinin Google aramalarında direkt bir başarı sağladığını söyleyemeyiz.
Ancak, şema işaretleme yoluyla, sitenizin aramalarda daha görünür olduğu kesindir! Bu da, dolaylı olarak tıklanma oranlarına katkı sağlamaktadır.
Google arama sonuç sayfalarında şema işaretleme verileri önemli bir paya sahiptir! Konuya bu çerçeveden yaklaştığımızda şema işaretleme verilerinin Google tarafında önemli bir katkısı olduğu açıktır!
Şema İşaretleme Nerelerde Ne İçin Kullanılır?
• İşletmeler & Organizasyonlar
• Etkinlikler
• Kişiler
• Ürünler
• Tarifler (Örneğin; yemek tarifleri)
• Yorum ve Değerlendirmeler
• Videolar
Yukarıda, şemaların en yaygın olarak kullanıldıkları başlıkları görüyorsunuz. Örneğin; YouTube, ebay, alibaba, imdb, bbc gibi tüm dünyanın yakından tanıdığı dev marka ve kurumların hepsinin şema işaretleme verileri yayındadır.
Schema. Org Kullanımı ve Web Sitesine Şema Eklemek
Mikro Data Kullanımı:
Mikro data için, bir etiketler (tag) topluluğu diyebiliriz. Daha anlaşılır bir şekilde ifade etmek gerekirse, bu etiketler sitenizi yapay zekâ algoritmaları tarafından daha kolay okunur (anlaşılır) hale getirir.
Kullanımı da oldukça kolaydır!
Sitenizin “body” bölümündeki her bir elementi ayrı ayrı işaretlemeniz gerekiyor. Böyle söylenince, gözünüzü korkutabilir; ama bu süreci nasıl kolaylaştırabileceğinizi anlatacağız.
İlk olarak yapmanız gereken şey, sitenizdeki öğeleri gruplandırmaktır. Yani, hepsine bir “tür” atamanız gerekiyor. Örneğin; sitenizdeki içerikler yemek sektörüyle mi ilgili, yoksa teknoloji sektörüyle mi? Bunun gibi bir gruplandırmadan bahsediyoruz.
Sitenizde teknoloji ürünleri sattığınızı düşünelim. Birinci adımda kodların en başında aşağıdaki gibi bir işaretleme (gruplandırma) yapabilirsiniz:
Bu kod, şu anlama geliyor: HTML kodları arasında spesifik bir öğe bulunmaktadır.
Ardından ikinci olarak bu spesifik öğenin neyle ilgili olduğunu tarif etmeliyiz. Onu da, aşağıdaki gibi bir kodla yapabilirsiniz:
Örneğin, eğer teknoloji değil de kozmetik ürünleri satıyor olsaydınız bu kez şu şekilde bir kodlama yapacaktınız:
Ayrıca, schema.org üzerinden öğe tiplerini inceleyebilirsiniz.
Sattığınız ürünlere, hitap ettiğiniz sektöre göre gruplandırma yapmanın yanında, şirket adınızı da kodlara eklemeyebilmeniz mümkün. Bunu da etiketleriyle yapıyorsunuz:
Örnek:
Daha fazla, ek özellik belirtmek istediğinizde, tüm kod satırını etiketlemenize gerek yoktur. Referans göstermeniz yeterlidir, aşağıdaki örneği incelediğinizde ne demek istediğimizi anlayacaksınız:
Örneğin; adres belirtmek istediğinizi düşünelim. Adresimiz de; Bahariye Caddesi No: 54/5 olsun. Aşağıdaki kod örneğinde görmüş olduğunuz gibi
yani paragraf etiketleri de işinizi kolaylaştıracaktır:
Yukarıdaki kod da size karmaşık gelebilir ancak schema.org üzerinden farklı örnekleri inceleyebilirsiniz. Örneklere göz attığınızda kod mantığını çok daha kolay bir şekilde anlayacaksınız.
Takıldığınız noktalarda, yine yukarıda linkini verdiğimiz “Google Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı” aracından yardım alabilirsiniz.
Bu araçtan destek almak için öncelikle öğe türünü seçin, ardından hedef sayfanın URL’sini yapıştırın, böylece farklı gruplandırmaları (kozmetik, güzellik, teknoloji vb.) kolaylıkla işaretleyebileceksiniz. Geriye sadece etiketlemek kalıyor.
RDFa Kullanımı
RDFa bir kısaltmadır: “Resource Description Framework in Attributes”. Türkçe’ye “Özelliklerde Kaynak Açıklama Çerçevesi” olarak çevirebiliriz. Aslında, RDFa, HTML 5’in bir uzantısıdır. Yapısal veri işaretlemesinde kullanıcılara yardımcı olması için tasarlanmıştır.
W3C tarafından tavsiye edildiği için, RDFa bir web standardıdır diyebiliriz. Yapısal veri elementlerini birbirine zincirleme işlevi görmektedir. Schema.org üzerinde gösterilen limitleri aşan bir işaretleme yapmak istediğinizde, oldukça kullanışlıdır.
Microdata’dan pek de farklı olmadığı için, gözünüzü korkutmasın. Tıpkı Microdata’da olduğu gibi RDFa de,
alanı içerisinde HTML kodlarıyla birlikte çalışır.
Bu yüzden, yukarıda verdiğimiz örnekler üzerinden devam edebiliriz!
Sitenizin HTML kodları, ilk önce şu şekilde görünüyordu:
Schema.org üzerinde bir RDFa sekmesi göreceksiniz. Burayı tıkladığınızda, yine farklı örnekleri inceleyebilmeniz mümkün.
Farklı olarak, “https://schema.org “ ile “vocab” etiketini birlikte kullanmanız gerekecektir.
Örnek:
Örnekte de görüldüğü gibi, sayfa tipini belirtmek için “typeof” etiketi kullanmalısınız.
Microdata’dan farklı olarak RDFa’de site tiplerini tanımlamak için daha fazla sayıda kelime kullanılıyor.
Yine, ek özellikler belirtmek gerektiğinde “typeof” etiketi ile devam etmelisiniz. Örneğin, adres belirtmek istiyorsanız aşağıdaki gibi bir kod kullanmalısınız.
Microdata ile RDFa karşılaştırması yaptığımızda; aslında “typeof” etiketi “itemtype” etiketiyle aynı işlevi görüyor.
“property” ve “itemprop” için de aynı şeyi söyleyebiliriz (denklik).
Daha ayrıntılı örnekler için schema.org’u ziyaret edin. Ne tür elementlerin birer “özellik” veya “site tipi” olarak tanımlandığını göreceksiniz.
Son olarak, yukarıdaki örneğimiz üzerinden, kodun en uygun son halini paylaşıyoruz:
Artık Schema Sizi Korkutmasın
Umarız, “schema.org” veya “Yapısal Veri” kelimeleri sizi artık daha az korkutuyordur. Şemanın web sitesine uygulanması göründüğünden daha kolaydır. Zamanla, web siteniz üzerindeki hakimiyetinizin artmasına da yardımcı olur. İlk başlarda zorlanacağınız kesin! Ancak, zamanla tüm emeklerinize değdiğini fark edeceksiniz.
Bir Önceki Makalemiz : Link inşaası Nedir Nasıl yapılır?
Bir Sonraki Makalemiz : Closure Compiler ve Kullanımı