Mobil Arama Raporu ve En Çok Aranan Sektörler

Mobil Arama Raporu ve En Çok Aranan Sektörler

Hitwise’ın yayınladığı son rapora göre online aramaların genel olarak %60’ı mobil cihazlar üzerinden yapılıyor! Hatta bazı sektörlerde bu oran %72’leri bulabiliyor.
Hitwise, yaklaşık 3,5 milyon akıllı telefon ve tabletin dahil edildiği araştırmada milyonlarca sayıda online aramayı analiz etmiş. Araştırmada sadece tek bir arama motoru için değil, tüm arama motorları için de veriler kullanılmış.
Raporun sonuçlarına göre Yeme & İçme sektöründeki aramaların %72’si mobil cihazlar üzerinden yapılıyor. Bankalar için bu oran biraz daha düşük, %39’larda.
Dilerseniz her sektör için rakamları hızlı bir şekilde verelim:
Sağlık: %68
Spor: %68 yani aynı orandalar
Habercilik & Medya: %64
Yaşam Stili: %62
Otomotiv: %62
Perakende: %56
Seyahat (maps hariç): %52
Emlak / Gayrimenkul: %48
Eğlence: %42
Bankacılık: %39

Rapordaki önemli detaylardan birisi de mobil aramaların daha çok müşterinin bilgiye ihtiyaç duyduğu aramalarda öne çıkması. Yani müşteriler, genellikle müşteri hizmetlerine yönlendirildikleri soruların cevaplarını bulmak adına mobil aramaları tercih ediyorlar. 
Diğer önemli bir detay, mobil aramaların yine lokal aramalarda daha sık kullanılıyor olması. “Yakınımdaki yerleri göster” şeklindeki yerel aramalarda mobil cihazlar masa üstü cihazlara göre daha önde. 

SEO çalışmalarınızda dikkate almanız gereken diğer önemli maddeler şu şekilde:

* Mobil aramalar daha çok soru formatındalar. Yani kullanıcılar mobil aramalarında soru sorarak ilerliyorlar. Türkçe’mizde, soru sorduğumuz dil yapılarını dikkate almalısınız. Örneğin; Hangisi? Nasıl? Nerede? Ne zaman? Daha İyi? Ve benzeri soru yapılarına odaklanmalısınız. 
* Mobil aramaların öne çıktığı diğer konular; sıcak haberler, hastalık belirtileri ile ilgili yapılan aramalar.
* Yüksek ürün satışlarının başladığı ilk yer mobil aramalar olurken, müşteriler daha detaylı bilgi ve satın alımı gerçekleştirmek için bu kez masa üstü cihazlara yönleniyorlar. 
* Şaşırtıcı bir veri, düşünülenin aksine mobil arama yaparken kullanılan karakter ve kelime sayısı, masa üstü aramalara göre daha fazla. Örneğin; kullanıcılar masa üstü aramalarda ortalama olarak (yemek sektörü için) 2.2 kelimeyle ve 13.8 karakterle arama yaparlarken, mobil aramalarda bu sayı 2.5 kelime ve 15.5 karakter. 
Şimdi sizlerle 4 farklı sektör için kullanıcıların mobil aramaları hangi oranda tercih ettiklerini paylaşacağız. Daha da iyisi, her sektör için kullanıcılar hangi anahtar kelimelerle (hangi konularda) arama yapmışlar bunları da paylaşıyoruz. Böylece kendi sektörünüz için bu anahtar kelimeleri ayrıca analiz edebilir ve kullanabilirsiniz!

Perakende

Aşağıda, önce arama yapılan konuyu (anahtar kelimeleri) ardından mobil arama oranını paylaşıyoruz:
“24 Saat” / %82
“Nişan Yüzüğü” / %82
“Yorumlar & Değerlendirmeler” / %82
“Taksitle Satın Alma” / %89
“Geri İade Şartları” / %77
“İndirim Kuponları” / %77

Bankacılık

 “ATM” / %84
“30 Yıllık Mortgage” / %73
“Ödeme Günü” / %70
“Faiz Oranı” / %65
“Taşıt Kredisi” / %58
“Kredi Raporu” / %38

 

Seyahat

 “Bekleme Süresi” / %93
“Yemek Mekânları” / %88
“Uçak Kalkış Noktaları” / %66
“Uçak İniş Noktaları” / %53
“Seyahat İçin En İyi Zaman?” / %79
“Döviz Kuru Oranları” / %34

 

Yiyecek & İçecek

“Shots” / %95
“Var mı?” / %88
“Nasıl…?” / %82
“Öneriler” / %80
“Kalori” / %79

 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim