Web Tasarım Ajanslarının Bilmesi Gereken SEO Teknikleri

Web Tasarım Ajanslarının Bilmesi Gereken SEO Teknikleri

İdeal bir web sitesi; yüksek kalitede içerik, uygun bir tasarım, SEO uyumluluğu ve pazarlama disiplinine hitap etmek gibi niteliklere mutlaka sahip olmalı. Aslında, web tasarımı ve SEO birbirinden ayıramayacağımız bir ikilidir. Konu, SEO çalışmalarına geldiğinde, başvurulacak ilk adres, yine web sitesinin kendisidir! 

Web tasarımcıları, yaptıkları çalışmalarda tasarladıkları sitenin online itibarını daima göz önünde bulundurmalılar. SEO konusunda başarılı olmak içinse, bir web sitesinin ne tür “ticari” özelliklere sahip olması gerektiğini bilmeliler. 

Bakıldığında, dış görünüş (tasarım) olarak harika bir site tasarlanabilir. Ama her web tasarımcısı, en azından temel SEO tekniklerine hâkim olmalıdır. Bu anlayışı, tasarladığı sitenin tümüne yansıtabilmelidir. 

Web Tasarımcısının Bilmesi Gereken Temel SEO Teknikleri Nelerdir?

Site Yapısı ve Düzenli Tasarım

Site yapısı, en basit tabirle, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sayfalar arasında nasıl hareket edebileceği ile ilgilidir. Kullanıcılar, web sitesinde aradığı içeriğe kolayca erişebilmelidir. 

Bu gereklilikler, site trafiği ile direkt ilgilidir! Eğer bir siteyi ziyaret ettiğinizde kafanız karışıyorsa, başladığınız yere kolayca geri dönüş yapamıyorsanız, böyle bir sitenin yüksek trafik açısından hiçbir şansı yoktur! 

SEO uyumlu web tasarımında temel kurallardan birisi şudur: “Hiçbir içerik, 4 tıklamadan daha uzak (derin) olmamalı.” Bu kurala uyduğunuzda, sadece kullanıcılar değil, Google gibi arama motorları da mevcut site yapınızdan memnun kalacaklardır. 

Mobil Uyumlu & Responsive Sitelerin Zorunlu Hale Gelmesi 

Mobil trafik, 2017 yılında bile tüm trafiğin %52’sini oluşturuyordu. Site trafiği, tartışmasız olarak her web sitesi için önemlidir ve iyi bir trafiğe sahip olmak için mobil uyumluluk olmazsa olmaz niteliklerdendir! 

Responsive, yani her boyuttaki ekranda görüntülenebilir siteler, arama motorları tarafından da olumlu şekilde değerlendirilir. Kullanıcı deneyimi açısından da ek avantajlar sağladığı oldukça açık…

Günümüzde, internet kullanıcılarının %57’si, mobil uyumlu olmayan bir web sitesini başkalarına asla önermeyeceklerini söylüyorlar. 

Görsel / İmaj Optimizasyonu 

Web tasarımcıları için, tasarladıkları sitenin estetik bir görünüme sahip olması doğal olarak başlıca ilkelerden sadece bir tanesi. Hangi font tiplerinin kullanıldığı, renkler, dokular, geometrik şekiller, simetri… vb. hepsi de profesyonellik gerektiren detaylar… Kaliteli, uygun görseller de aynı şekilde! 

Ancak, konu profesyonellikten açıldıysa, kullanılan görsellerin (grafik tasarım, fotoğraf vb.) SEO optimizasyonu da en az yukarıdaki maddeler kadar önem teşkil ediyor. Çünkü, optimize edilmeyen görseller, web sitesini yavaşlatır! 

Site Hızı Optimizasyonu

Bir web sitesinin hayata geçirilmesi aşamasında, genellikle siteyi tasarlayan ekipten ve müşterilerden birçok geri dönüm alınır. Bu geri dönümler değerlendirilir ve site birçok revizyondan geçer. İlgili hatalar (bug) giderilir. 

Ne yazık ki, bu yoğun sürecin yarattığı stres nedeniyle, işin SEO uyumluluk tarafı bazen ihmal edilebiliyor! Bir web sitesinin 3 saniyeden daha hızlı açılması gerektiğini birçok farklı makalemizde defalarca dile getirmiştik. 

Sayfa hızı, bir web sitesinin nasıl göründüğünden daha önemlidir! Eğer müşteriniz, bu konuda yeterince bilgi sahibi değilse, onu sadece sitenin nasıl göründüğü ile ilgili değil, sitenin performansı konusunda da bilgilendirin. 

Web Tasarım ve SEO İlişkisi

SEO ve web tasarım ilişkisine, bir madalyonun iki yüzü hatta bir elmanın iki yarısı diyebiliriz! Bu yüzden, her web tasarımcısı, temel SEO teknikleri ile ilgili donanımlı olmak zorundadır. Çünkü, site tasarımı tamamlandıktan sonra yapılacak tüm optimizasyon süreçlerinde, sitenin; yapısı, tasarımı, bu süreçleri ya kolaylaştıracak ya da zorlaştıracaktır.

Web tasarımında gerekli olan temel SEO tekniklerini bir tek yazıya sığdırmamız mümkün değil. Ama en azından yukarıdaki maddelerin sizleri doğru şekilde yönlendireceğini umuyoruz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim