Arama motoru dostu site tasarımı ve gelişim

Arama motoru dostu site tasarımı ve gelişim

Arama motorları interneti nasıl tarayacağı ve içeriği nasıl yorumlayacağı konusunda sınırlıdır. Bir web sayfası her zaman, size ve bana, bir arama motoruna göründüğüyle aynı şekilde görünmez. Bu bölümde, arama motorları ve ziyaretçi insanların ikisi için de biçimlendirilen web sayfalarını oluşturmanın (veya düzenlemenin) belirli teknik yönlerine odaklanacağız. Bu, programcılarınızla, bilgi mimarlarınızla ve tasarımcılarınızla paylaşmanız için rehberin harika bir bölümü, böylece bir sitenin yapımıyla alakalı tüm şahıslar, arama motoru dostu bir siteyi planlayabilir ve geliştirebilir.

İndekslenebilir İçerik
Arama motorlarında listelenmek amacıyla, en önemli içeriğiniz HTML text formatında olmalıdır. Görseller, Flash dosyalar, Java uygulamaları ve diğer metin dışındaki içerikler, tarama teknolojisinin gelişimine rağmen arama motoru örümcekleri tarafından çoğunlukla göz ardı edilir veya değeri düşürülür. Kullanıcılarınıza gösterdiğiniz kelime veya kelime guruplarının, arama motorları için görünebilir olduğuna emin olmanın en kolay yolu, bunları sayfanıza HTML metin formatında yerleştirmektir. Bununla birlikte, daha iyi formatlara veya görsel sunum tarzlarına rağbet edenler için daha fazla gelişmiş metotlar vardır.

  1. Gif, jpg veya png formatındaki görsellere, arama motorlarına görsel içeriğin bir metin açıklamasını sunan, HTML’deki “alt özelliği” atanabilir.
  2. Arama kutuları, gezilebilir ve taranabilir linklerle desteklenebilir.
  3. Flash veya Java eklentiler içeren içerikler sayfadaki metinlerle desteklenebilir.
  4. Video & ses içerikleri, kelime veya kelime grupları kullanıldıysa, arama motorları tarafından indekslenebilecek şekilde hazırlanmalıdır.

Bir Arama Motoru Gibi Görmek
Birçok web sitesi indekslenebilir içerik ile belirgin sorunlar yaşıyor, bu yüzden iki kere kontrol yapmakta fayda var. Google cache veya MozBar gibi araçlar kullanılarak, içeriğinizin hangi unsurlarının, arama motorları için görünür ve indekslenebilir olduğunu görebilirsiniz. Şu anda okuduğunuz sayfanın Google metin cache’sine bir göz atın. Ne kadar farklı göründüğünü gördünüz mü?

“Sanırım bulunabilirlik ile ilgili bir sorunum var. Hokkabazlık yapan pandalar için bu devasa flash siteyi yaptım ve Google’da hiçbir yerde görünmüyorum. Neler oluyor?”

Google cache özelliğini kullanarak, bir arama motorunun, JugglingPandas.com’un ana sayfasında, bizim gördüğümüz zengin bilgilerin tümünü içermediğini görüyoruz. Bu, arama motorlarının alakalılığı anlamasını zorlaştırıyor.

“Şimdi Balta Savaşı Yapan Maymunlar bloğumu bütünüyle
inceleyeceğim!”
Birçok maymun var, ve sadece başlık metni mi?

Google cache aracılığıyla, bu sayfanın çorak bir çöl olduğunu görebiliyoruz. Sayfanın Balta Savaşı Yapan Maymunlar içerdiğini anlatan herhangi bir metin yok. Bu site tamamen Flash ile oluşturulmuş, üzgünüm ama bu, arama motorlarının hiçbir metin içeriği, hatta özel oyunlara giden linkleri indeksleyemeyeceği anlamına geliyor. Hiç HTML metni olmadan arama motorlarında sıralamaya girmek için bu sayfayı çok zor zamanlar bekliyor.
Bu, sadece metin içeriği kontrol etmek için değil, aynı zamanda yaptığınız, arama motorlarına görünebilir siteleri iki kere kontrol etmek için SEO araçlarını kullanmanız için bir yöntemdir. Aşağıda gördüğümüz gibi, görsellerinizi de, linklerinizi de içerir.

Taranabilir Link Yapıları
Arama motorlarının, anahtar kelime temelli büyük indekslerindeki sayfaları listelemek için içeriği görmeleri gerekir, aynı zamanda içeriği bulmak için de linkleri görmeleri gerekir. Taranabilir bir link yapısı –örümceklerin, web sitesinin yollarını taramasına izin veren bir yapı- bir web sitesinin tüm sayfalarını bulması için hayati önem taşır. Yüz binlerce site, gezilebilirlik yapılarında, arama motorlarının erişemeyeceği şekilde önemli hatalar yapıyor, bu yüzden sayfalarının arama motorlarının indekslerinde listelenme yetenekleri zarar görüyor.

Yukarıdaki resimli anlatımda, “ etiketi linki kapatıyor, böylece sayfadaki sonraki elementler bunlarla ilgili link bağlarına sahip olmuyorlar.
Bu, bir linkin en temel formatı –ve bu, arama motorları için fazlasıyla anlaşılır. Örümcekler bu linki, arama motorlarının internet link grafiğine eklemelerini ve bunu, sorgudan bağımsız değişkenler (Google PageRank gibi) için kullanmaları ve bağlanılan kaynak sitenin içeriğini indekslemek için takip etmeleri gerektiğini biliyorlar.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim