İçerik Oluştururken Doğru Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

İçerik Oluştururken Doğru Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

Müşterileriniz Google’da hangi kelimeleri kullanarak arama yapıyorlar? Rakiplerinizden hangi noktalarda uzaktasınız? Bu soruların cevabını keşfetmek için, markanızla ilgili anahtar kelimeleri ve “long-tail” denilen kelime gruplarını analiz edebilirsiniz. 
Seçtiğimiz herhangi bir konu veya anahtar kelime grubunu araştırırken kullanabileceğimiz en iyi araçlardan bir tanesi Moz Keyword Explorer’dır. 
Bu aracı kullanarak, Overview sekmesinde analiz etmek istediğiniz anahtar kelimeyi veya kelimeleri girdiğinizde size 4 farklı renkli bar gösterecektir. Bu sonuçlar size, o anahtar kelimeleri kullanarak en iyi içeriği nasıl üretebileceğinize dair ipuçları, konu başlıkları verir. Daha doğrusu, müşterileriniz organik aramalarda nasıl davranıyorlar, hangi başlıklarla ilgileniyorlar, bu sonuçları izleyebilirsiniz. Detaylı metin analizi için Kelime Sayacı aracımızı kullanabilirsiniz.  

Dört Barı Açıklayalım

Bahsettiğimiz dört grafik bar şunlardır: Hacim, Zorluk, Fırsat ve Potansiyel.
Genel olarak, analiz ettiğiniz anahtar kelimeye göre, size en iyi sonucu verecek göstergeler şu şekildedir: Yüksek Hacim, Düşük Zorluk, Yüksek Fırsat ve Yüksek Potansiyel. 
Tüm bunlar ne anlama geliyor biraz daha açalım:
1. Hacim, analiz ettiğiniz konu veya anahtar kelime ile ilgili aylık ne kadar arama yapıldığını gösterir.
2. Zorluk, bir Moz algoritmasıdır. Size, arama yaptığınız konu veya anahtar kelimeyle, Google’ın ilk sayfasında görünebilmenin zorluk derecesini işaret eder. Moz burada Domain Otoritenize ve mevcut sonuçlardaki SEO kalitesine bakar ve size 1 ilâ 100 arasında bir skor verir! 
3. Fırsat, reklamlı link tıklama oranıyla, ilk 10 organik link tıklama oranı arasında bir karşılaştırma yapar. Eğer analiz ettiğiniz konu veya anahtar kelimelerle ilgili ödemeli reklamların sayısı az ise, yani rekabet azsa, Fırsat oranı o kadar yüksek çıkar.  
4. Potansiyel, yukarıdaki 3 ölçüm sonucunu analiz ederek size bir toplam sonuç verir. Bu sonuca bakarak, içerik başlıklarınızı ve konuları seçebilirsiniz. 
Bu noktadan sonra, SEO’ya en uygun içeriği yazmak için daha detaylı araştırmalara gidebilirsiniz. İlgilendiğiniz alan veya konu ne kadar nişse, avantajınız da bir o kadar yüksektir. “Zorluk” oranı ise bir o kadar düşük çıkacaktır. 
Özellikle daha küçük ve orta ölçekli işletmelerin, Moz’un bu “Potansiyel” sonuçlarını hafife aldıklarını belirtebiliriz. Daha doğrusu, daha niş alanlarda ürün ve hizmet sunabildikleri için, aslında büyük işletmelere göre daha avantajlılar.  
Moz Pro’nun harika bir araç olduğunu söyleyebiliriz ancak kullanmak için belirli bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Eğer böyle bir bütçeniz henüz yoksa daha uygun fiyatta araçlar da var, hatta ücretsiz olanları da! Örneğin; kwfinder.com’u deneyebilirsiniz. 
Ücretsiz olarak tavsiye edebileceğimiz diğer harika bir araç ise Google AdWords anahtar kelime planlayıcı! Siz de fark etmişsinizdir ki aslında önemli olan, rekabetin daha az olduğu başlıkları ve anahtar kelimeleri yakalamak! Böylece, organik aramalarda daha yüksek skorlar elde edebilirsiniz. Google AdWords anahtar kelime planlayıcı da diğer araçlar gibi bu rekabeti analiz ediyor. 
Ürettiğiniz içeriklerden en iyi sonucu almak için bu analizleri yapmalısınız. Çünkü Google’da yapılan aramaları hedef alarak, buna uygun ve rekabetin daha az olduğu başlıklarda üreteceğiniz içerikler, sizi daima bir adım daha öne çıkaracaktır. SEO’da başarı için, markanız için en uygun olduğunu düşündüğünüz anahtar kelimeleri, URL’lerinizde, yani linklerinizde mutlaka kullanın. Hatta sadece linklerde değil, eğer mümkünse h1 ve h2 gibi önde gelen başlıklarda da!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim