Web Sitenizi Yenilerken Trafik Kaybetmeyin

Web Sitenizi Yenilerken Trafik Kaybetmeyin

Kullanıcı taleplerine cevap verebilmeniz için, zaman zaman web sitenizi yenilemeniz gerekir. Fakat, bu süreçte SEO hatalarına düşmemelisiniz. Sitemi yeniledim trafiklerim düştü diyorsanız, büyük ihtimalle şimdi anlatacağımız teknikleri uygulamadınız demektir. Peki, sitenizi yenilerken SEO açısından hangi noktalarda dikkatli olmanız gerekiyor?

Web sitelerinin yenilenmesi, pazarlama açısından gerekli. Teknoloji, trendler, sizin de bildiğiniz gibi çok hızlı değişiyor. Eğer, rekabetçi olmak istiyorsanız, tüm bu yeniliklere uyumlu olmalısınız. 

Web Sitenizi Yenilerken Dikkat Etmeniz Gereken SEO Teknikleri

Siteler yenilenirken çok farklı taktikler izlenebiliyor. Bazen, yeni bir site, bazen yeni bir alt domain bazen de sadece tüm bu yeniliklere özel bambaşka bir domain tercih edilebiliyor. Bu tür yöntemlerde en sık yapılan hata, aynı içeriklerin farklı domain adresleri altında bulunması. Bu da, Google botları için kafa karıştırıcı oluyor ve içerikleriniz olumsuz şekilde puanlanıyor. 

İndeksleme konusunda gerekli SEO ayarlarını yapmayı ihmal etmeyin. 

Yeni bir domain tercih ettiyseniz, domain adresinizin geçmişini mutlaka araştırın. Temiz bir geçmişe sahip olması önemli. 

Görsel Adlarını Değiştirmeyin

Web sitenizde, Google sıralamalarında başarı gösteren görseller olabilir. Sitenizi yenilerken bu görsel adlarını değiştirmemeye çalışın. Yoksa, sıralamalardaki başarısını kaybedebilir! Tüm web tasarımcılarının birer SEO uzmanı olmadığını daima aklınızda bulundurun. 

Eski URL’leri Kaybetmeyin! 301 Yönlendirme Kullanın

Sileceğiniz sayfalar varsa veya sayfa URL’lerini değiştirecekseniz “redirect” tekniklerini (301 yönlendirmeleri) uygulamayı ihmal etmeyin. Genellikle, yeni bir tasarıma gidiliyorsa, gereksiz sayfalar eleniyor. Yeterli tecrübesi olmayan web tasarımcıları bu sayfaları silmekle her şeyin halledildiğini zannediyorlar. Bazen de sayfa adları değişikliğe uğruyor; ama bu URL’nin değişmesi anlamına gelir! 

Bu büyük bir hatadır! Çünkü bazı sayfalarınız Google sıralamalarında belirli bir başarıya mutlaka sahiptir. Bu tür linkleri silerseniz, tüm SEO emeklerinizi de silmiş olursunuz! 

Kullanıcılar bu linklere tıkladıklarında 404 hatasıyla karşılaşacaklardır. Bu hem negatif kullanıcı deneyimine yol açar, hem de hiçbir işinize yaramaz! Google’ın kullanıcı deneyimini bir sıralama faktörü olarak gördüğünü biliyor muydunuz? 

Sayfa silmenin en doğru yolu, bu sayfaların ilgili olduğu bir sayfaya yönlendirilmesidir. İlgili yönlendirmeleri en sağlıklı Htaccess dosyanızdan yapabilirsiniz. Htaccess kulanımı ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Fonksiyon Testi 

Yine en sık yapılan hatalardan bir diğeri de, fonksiyon testlerinin yapılmaması. Bir web sitesinin taşınması sonrasında yapılacak testler, hızlı bir şekilde tüm linkleri kontrol etmekten daha detaylıdır! Aşağıdaki konularda tüm fonksiyonların doğru bir şekilde çalıştığından emin olmalısınız:

• İletişim Formları 

• E-ticaret fonksiyonları

• Arama uygunluğu (kapasite kontrolü)

• İnteraktif araçlar

• Multimedya tarafları 

• Analytics

• Google Search Console 

• Pixel kodları (Facebook)

• Dinamik reklamlar



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim