Wordpress SEO, Bölüm 1: Basit optimizasyonlar

Wordpress SEO, Bölüm 1: Basit optimizasyonlar

Wordpress için seo neden gerekli?

SEO ise söz konusu, bloglar arasında WordPress diğerlerinden hep bir adım önde duruyor. WordPress optimizasyon olarak diğer bloglardan daha önde, içindeki birçok eklenti ile optimizasyon olarak daha da güçlü hale geliyor. Hangi eklentileri kullanmalı? Gerek wordpress eklentileri, gerek kişisel çabalarla optimizasyonu eksiksiz hale nasıl getirebiliriz? Bu yazıda bu sorulara cevap için uğraşacağız. Daha fazla ziyaretçi çekebilen, daha hızlı ve daha kullanışlı bir websitesi için bu yazıda WordPress seo ayarlarını dilimiz döndüğünce açıklamaya çalışacağız. Amaç her zamanki gibi verilen emek ile alınan karşılık arasında matematikteki kadar eksiksiz bir ‘eşittir’ işareti koyabilmek.

Aslında herşey bu içerikleri takip eden sistemlerin robotikleşmesiyle başlıyor. Google botları sitenize girdiğinde ‘’aa çok güzel site olmuş, şu yandaki flash uygulamasına da bayıldım’’ demiyor. Siteye ziyaretçinin ilgisini dikkatini çeken içerikler ekleseniz ve siteyi ilgi çekici hale getirseniz bile, google botları siteyi indeksleyebilmek için sitenizi bir yollar ve yolların açıldığı içerikler bütünü; bir kapı bir başka kapıyı açan büyük bir odalar şeması olarak algılıyor; içerikleriniz kodlardan ibaret görüyor ve backlinklerle ilgileniyor. İyi bir içeriğiniz belki başka sitelerde paylaşılacak, sitenin isminin duyurulmasına sebep olacak belki kim bilir sosyal medya alanlarında önemsenecek ve profillerde dolanacak. Tabii ki de kalite bir şekilde ismini duyuracaktır. Fakat bunu hızlandırmanın ve bu robotların işini kolaylaştıracak şekilde sitemizi optimize edip sitenin gördüğü ilgiyi hızlandırmamız da mümkün. Daha iyi bir site, daha verimli bir site ve SEO olarak daha eksiksiz bir site amacımız.

SEO çalışması kapsamında bu söz konusu Google Botlarına siteyi daha kolay dolaşabilmeleri için ellerine harita tutuşturacağız, linklerimizi anahtar kelimelerle buluşturarak neyin içersinde dolaştıklarını daha iyi anlamalarını sağlayacağız, başlıklarımızı düzenleyerek nereye gittiklerini ve ne bulduklarını onlara daha iyi anlatacağız ve daha fazlası. Böylece sitemiz arama motorları için daha ‘çekici’ hale gelecek.

Permaliklerin optimizasyonu

WordPress iyice optimize edilmiş bir platform ve her işlediğiniz sayfanın indekslenmesi için gerekli uygulamaların çoğu zaten bünyesinde mevcut. Amacımız mükemmelleştirmek. WordPress’i optimize etmeye permalinkleri yeniden düzenleyerek başlayabiliriz. Ayarlar->Sabit Linkler kısmından permalinklerimize ulaşabiliyoruz. www.domain.com/?P=(postnumarası) iken bunu kategori/’’ilgilimakaleyiimleyenanahtarkelime’’ şeklinde değiştirmek sitenizin içeriklerini permalinkler ile bağlantılı hale getirecektir. Örneğin ayakkabı satışı yapılan bir sitede, domain.com kadınayakkabıları/topuklumodeller şeklinde bir url uzantısı kadınayakkabıları/?P=182772’den çok daha isabetli olacaktır. Bunun için permaliklere girdiğimizde ‘custom structure’dan seçerek yapabiliyoruz.

WWW mi WWW-siz mi?

Site urlnizi www ile mi tanımlamak istiyorsunuz yoksa www olmadan mı? Settings-> General kısmına bakarak bu konuyu bir kere de orada düşünebilirsiniz. Bu işlemi daha güvenli yapmak için Google webmasters tools’u da yüklemenizi öneriyoruz. Settings-> Preffered Domain’deki 3 seçenekten en alttakini seçerek sitenizi ‘www’ kalıbından arındırabilirsiniz.

Başlıkların optimize edilmesi

Aramalarda yükseklerde çıkabilmek ve daha çok kişiye ulaşabilmek için sitenizin başlığında bulunan etiketlendirmeler önemli bir rol oynuyorlar. Bu title tagi hem sitenizde kullanıcı browser tabında görüyor, aynı zamanda arama motorlarında da ilk olarak buradaki içerikle ilgilenmeye ve indekslemeye başlıyor.

Ayakkabısatışdomaini/ürünler/kışlıkayakkabılar. Kışlık ayakkabılar aramasında kışlık ayakkabılarla ilgili olan bu title hem seo aramalarında hem de kullanıcıyı yönlendirme açısından çok daha isabetli olacaktır. Ardında meta açıklaması ve tarih ile beraber olan içerikle uyumlu olmasına da özellikle dikkat etmenizde fayda var.

Birçok blogda blog başlığı hala blog başlığı>blogarşivi>anahtarkelimeiledoldurulmuş başlık ya da Blog başlığı>Anahtarkelimeiledoyurulmuş başlık şeklinde yapılandırılmış.

Arama motorları indeksleme yaparken, başlığa başındaki kelimelere çok daha fazla önem verir. Anahtar kelimeleriniz site başlığının başlarında olursa arama sonuçlarında çok daha iyi dereceler alırsınız.

Kullanıcılar arama yaparken ilk kelimelere bakar her zaman. Anahtar kelimeniz listelenizin en başında ise sitenizin bulunması ve tanınması çok daha kolay olacaktır.

İlk temel işlemlerden sonra içerikleri ve sayfaları optimize etmeye başlayabiliriz.

Sayfa ve Gönderilerin Optimizasyonu

Domaininizin snippet kısmında(bkz: snippet) kullandığınız başlıklar çok önemli demiştik. Bu başlıklarda mutlaka kimseniz veya ne iseniz bunun ismi geçmeli. ‘’Engüzelayakkabı.com – En iyi ayakkabılar en ucuza’’ Örneğin oldukça uygun bir başlık oldu. İsterseniz bu title hazırlamada pluginlerde mevcut onlardan da kullanabilirsiniz.

Mutlaka ve mutlaka siteniz için en can alıcı olduğunu düşündüğünüz anahtar kelimeyi bu başlıkta kullanmaya özen gösterin.

Açıklamaların Optimizasyonu

Başlıklarımızı hazırladığımzıa ve optimize ettiğimize göre meta içerikleri düzenlemenin zamanı geldi. Snippetlerin hemen altında şu siyah karakterle içeriklerin olduğu kısımları optimize edeceğiz bu sefer.

Eğer meta içeriği kullanmazsanız, arama motoru aranılan anahtar kelimenin olduğu içeriği alıp bu içerikteki ilk cümleyi meta içerik diye yerleştirir. Muhtemelen de anahtar kelimenin koyu harflerle yazılmış olduğu bir cümleyi meta içeriğiniz olarak yerleştirecektir. Bunu otomatik olarak yapan pluginler var, bunları kesinlikle önermiyoruz; bunun yerine Arama yapan kişinin ilgisini hemen çalabilen içinde anahtar kelime içeren bir meta içerik size yeterli olacaktır.

Meta taglerle ise pek ilgilenmeyin. Büyük arama motorlarının umrunda bile değiller, yapacaksanız da araya virgül koyarak meta etikletlerinizi sıralayın.

Sitemizin önüne koyduğumuz tabelayı hazırlamış olduk. Artık bir görüntümüz, bir yüzümüz var arama motorları için yani ziyaretçiler için.

Görsellerin optimizasyonu

Tabelayı yaptık şimdi içeri geçelim. Öncelikle resimlerimizi düzenleyelim. Öncelikle yeni google güncellemeleri ile artık sitelerin açılış hızı da önem taşıyor. Dolayısıyla PNG dosyalarından sa JPEG dosyalarını kullanmanız hıza bir miktar katkıda bulunacaktır. Küçük bir detay ama önemsiz değil.

Bu aşamada resimleri etiketliyoruz. Etiketliyoruz ve resimleri yeniden isimlendiriyoruz. 128772.Jpeg dosyasındansa ‘mokasen ayakkabı.jpeg’ arama sonuçlarında bulunmanız için size artı bir değer kazandıracaktır.

 XML Sitemap hazırlamak

XML sitemap hazırlamada harika plugin yazılımlar mevcut. Uzun uzun uğraşmaya gerek yok. İsterseniz dışarıdan hazırlanmış bir plugin kullanabilirsiz ya da isterseniz wordpress’in kendi sitemap hazırlama pluginini de kullanabilirsiniz. Site haritaları google botlarının sitenizi indekslerken eline tutuşturduğunuz ve siteyi daha kolay ve daha iyi indeksleyebilmesi için verdiğiniz haritalar gibi yorumlayabiliriz. Hızlı indekslenme sayesinde siteniz güncellenir ve yüklediğiniz her uygulama sitenin arama motorlarındaki sonuçlarına etki olarak geri döner. Google botlarının siteyi okuması ve izlemesi için bir tabelalar bütünü de diyebiliriz. Sitenin bazı yerlerini dolaşmasını istemiyor musunuz crawler denen google botlarının? Tamam, onun içinde robots.txt hazırlarak bazı sitelerinizi botların görmezden gelmesini sağlayabilirsiniz.(robots.txt hazırlamadan diğer yazıda bahsedeceğiz)

Breadcrumb trail ekleyerek sitenin ulaşımını güçlendirmek

Sitenize ‘ekmek kırıntıları’ yani breadcrumb’lar da ekleyebilirsiniz.(Breadcrumb trail, ekmek kırıntılarının oluşturduğu patika) Sitenizde gönderilere ve sayfalara breadcrumblar ekleyerek sitenizi daha kolay takip edilebilir hale getirebilirsiniz. Kullanıcıların arama sonuçlarından itibaren sitenizi daha iyi dolaşabilmesi için ve arama motorlarının sitenizin yapısının içine daha kolay nüfuz edebilmesi için işe yarar linklemelerdir bunlar. Ekmek kırıntılarınızı wordpress’in kendi hazırladığı plugin ile elde edebilirsiniz. Bu linklemeler şu başlığın üzerindeki linklemeler oluyor, örneğin ‘’Ana Menü > Makaleler > Ayakkabı Boyama hakkında’’ şeklinde.

Bu link yönteminde mutlaka ana sayfaya da linkleme yapılmalı. Aynı zamanda kategorinin içindeki sayfaya da.

Başlıkların optimizasyonu

WordPress’de çoğu tema yapımcısı başlıkları düzenleme işlemini atlamıyor fakat yine de kontrolü bırakmamakta fayda var. Blogunuzun ismi sadece ana sayfanızda WordPress’de çoğu tema yapımcısı başlıkları düzenleme işlemini atlamıyor fakat yine de kontrolü bırakmamakta fayda var. Blogunuzun ismi sadece ana sayfanızda olmalı, tek sayfalık alt kategorilerde, gönderilerin olduğu sayfalarda fazla başlık olmamalı.

Google artık içerik/kod oranını da dikkate alıyor. Bunun yanında genel kodlama da temiz olmalı. Yüklenme hızını etkilediğinden ve bir sitenin yüklenme hızı da artık arama sonuçlarını etkilediği için kodlara da dikkat etmekte fayda var.

Siteyi hızlandırmayı unutmuyoruz

Kodlamada hızdan bahsettik. Sitenizi ışıl ışık tokyo sokakları gibi yaptınız, New York Times square gibi her yerden bannerlar geçiyor. Görsellik dolu dolu, gözler sitenin dinamikliğinden aldanmış etkilenmiş bir şekilde siteyi inceliyor. E harika. Peki ya hız? Googleın indeksleme botları sitenizin hızıyla yakından ilgilidir, sitenizin birgünde ne kadarını dolaşıp indeksleyeceğine sitelerinizin hızı büyük oranda etkilidir.

Az miktarda database hacmi gerektiren bir tema seçmeniz sizin için yararlı olacaktır. Daha doğrusu, görünüm ve hacim bölümünde size göre yüksek değer veren bir temayı seçmeniz uygun olacaktır.
Hız için yardımcı ek yazılımlar mutlaka kullanmalısınız örneğin önbellekleme programı yükleyin. W3 Total Cache programı blogunuzun hızını büyük oranda arttıracaktır.

CDN Nasıl işliyor?

CDN(Content delivery Networks’ün bir kısaltması) statik medya dosyalarını tek bir merkezden değil farklı farklı merkezlerden dağıtımını sağlayan bir sistemdir. Örneğin Kore’de yaşıyorsunuz. Size en yakın dağıtım kanalı yolundan size dosyalar gönderiliyor. Türkiye’deki birisine Ankara’daki veri merkezinden veri yollanıyor. Çok sıkışık trafik ve yığılmaları engellemek amacıyla, belli bir kotayla serverlar çıkış sunuyor. Örneğin Almanya’dan 30gblık trafik geliyorsa ona ayrı bir çıkış sunmuyor. Dosyalarınız kaç farklı bölgede ne kadarlık bir kotayla sunulacağını kısacası sizin hosting şirketi ile anlaşmanız belirliyor.

Ayrıca, sadece ülke içinde de CDN sağlayıcıları olduğunu belirtelim. Yani İzmir’den gelen kullanıcıya İzmir lokasyondan İstanbul’dan gelen kullanıcıya İstanbul lokasyondan hizmet verilebilir.

CDN kullanmanın faydaları ise oldukça fazla. Flash, Resim, Video, Javascriptlere gelen istekler CDN sağlayıcı tarafından üstlenilir ve her yerde farklı bölgeden gönderim yapıldığından site çok daha hızlı açılacaktır ki bunun hem SEO’ya hem de pratik olarak kullanıcı memnuniyetinde önemli bir değeri vardır.

CDN sağlayıcınızın veri merkezinde bir sorun mu oldu? Veriler diğer bir merkezden iletilecektir. Siteniz her türlü koşulda sürekli açık kalacaktır. WordPress’in konu ile ilgili eklentileri var W3 Total Chace programı da CDN olanağı veriyor kullanıcılarına. Hangi CDN hizmetini kullanacağınız için ise konuyla ilgili araştırma yaptığınızda bu konuyla ilgili derinlemesine bilgilendiren grafikler ve şemalar bulunuyor.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim