Sosyal pazarlama ve optimizasyon aracı Tumblr

Sosyal pazarlama ve optimizasyon aracı Tumblr

Günümüzde birçok sosyal medya platformu vardır ve çevrim içi içeriğin yüksek olduğu bu platformalar, online pazarlamacıların en büyük araçlarından biridir.

Tumblr; Facebook, Twitter, Pinterest gibi sosyal ağların gerisinde kalan, sosyal medya pazarlama için büyük potansiyele sahip olan bir ağdır. Arama motoru optimizasyonu için etkisini de göz ardı etmemek gerekir.

Tumblr’ı tercih etmek için çok çeşitli neden vardır. Ağustos 2013 yılına ait istatistiklere bakarak bunları görebiliriz:

1.130 milyon 500 bin blog
2.Comscore’a göre en fazla web trafiğine sahip 28’inci site
3.300 milyon tekil aylık ziyaretçi (Yahoo)
4.Tumblr kullanıcıların %50’si 25 yaş altı
5.Ziyaretçilerin %53,5’i kadınlar

Görüldüğü gibi sayılar çok büyük ve dünyanın en büyük blog sitelerinden olan WordPress.com’a göre %400 daha büyüktür. Ayrıca internet trafiğinin %15’ini oluşturmaktadır. Günümüzde Facebook’un artık tükenmek üzere olduğunu ve buradaki kullanıcıların Tumblr’a kayması, bu sonucu ortaya çıkarmıştır(Kaynak: https://www.adrants.com/2013/08/this-is-how-facebook-is-going-to-die.php)

Yukarıdaki verilerin farkında olan büyük firmalar, artık Tumblr üzerinde yer almaya başladı. İnternet dünyasındaki Google’ın Youtube’ı satın almasından sonraki en büyük ikinci satış rakamı ile Yahoo, Tumblr’ı aldı. 1.1 milyar dolara satılan Tumblr’da, artık binlerce marka yer almaktadır.

Tumblr, günümüzde WordPress ile Facebook’un karışımı olarak değerlendirilmektedir. WordPress’in tüm bloglama özelliklerine sahip iken;  hastagler, paylaşmalar, yeniden bloglamalar, beğenmeler gibi Facebook özeliklerine de sahiptir. Bu da, kişilerin Tumblr’da saatlerce vakit geçirmesini sağlıyor.

Peki Tumblr’ın yararları nelerdir?

Dofollow bağlantı: Tumblr üzerinden gelen bağlantılar, diğer sosyal ağlara oranla dofollowdur.  Web sitelerinize Tumblr içeriği üzerinden bağlantı verebilirsiniz ve binlerce bloğa ulaşarak, dofollow bağlantı alırsınız. Bu reblog özelliğinde, dofollow link içeren bir yazınız 100 defa yeniden paylaşıldıysa, 100 dofollow link alırsınız.

Facebook’ta bu özelliğin olmaması ve Google +’daki hızlı bloglamanın olmamasından dolayı viralleşmek için Tumblr, önemli bir araçtır.

Büyük içerik keşfi: Google Trends’den en çok konuşulan kelimeleri bulmak kolaydır ama bunu bloglar içinde yapabilmek imkansızdır. Tumbr, hastagları sayesinde en çok konuşulan konuları, ilginç resimleri ve dikkat çeken yazıları ortaya çıkarıyor. #hastag şeklinde popüler etiketler sayesinde bloğunuzu sıfır takipçiden binlerce kişiye kısa sürede çıkarabilirsiniz. Ayrıca popüler etiketlere göre konu girişi yaparak, tıklanmaları ve reblogları arttırabilirsiniz. Ancak Facebook ve Twitter’da yapılan hastagler ile bu viral reklamı yapmak imkansızdır.

İçerik Deneme Alanı:  Tumblr, bir deneme alanı olarak görülebilir. Örneğin; pazarlama işine girecek bir işletme veya bireyin, öncelikle Tumblr üzerinden ilgili ürünü için beklentilerini ölçebilir. Bunun yanında facebook gibi platformalarda paylaştığınız binlerce resim yerine, özgün bir resim hazırlayarak Tumblr’da paylaşmanız, viralliğinizi arttıracaktır. Buradan elde ettiğiniz gözlemleri ise; diğer ortamlara aktarabilirsiniz.

Mikro Siteler: Paravan blog olarak düşünebileceğimiz bir sistem oluşturmak çok basittir. WordPress yada diğer blog sitelerinin yerine, hızlı, bol kullanıcılı ve çabuk tanınabilen bir blog sistemi olan Tumblr kullanmak, en mantıklısıdır. Ayrıca kısa süre içinde alacağınız Tumblr bloğunun pagerankı ilk güncellemede en az 2 olabilmektedir. Bu da link inşası için harika bir yöntemdir.

Marka bilinirliği: Markayı tanıtmanın en kolay yoludur. Facebook ve Twitter’da istenmeyen reklamlar, Tumblr ile sevilebilecek düzeye gelmektedir. Çünkü reklamlar viral olabilmekte veya ilgili postun küçük kısmını kaplamaktadır. Bu yüzden en iyi pazarlama stratejilerinden biridir.

Tüm bunların olabilmesi için içeriğin büyük önemi vardır. Bu nedenle aşağıda Tumblr içeriklerinin nasıl olacağına dair fikirler bulunmaktadır.

Memes: Memes, aslında kişinin kendini veya bir nesneyi kullanarak tanınma biçimidir. İnsanların beğenecekleri bir resim çekilip üzerine dikkat çekici yazılar yazıp bloglamak, özellikle bayan Tumblr sahipleri için büyük bir stratejidir. Bunun yanında artık, komik karikatürler ile büyük viral reklamlar oluşturabilmektedir. Memes ile büyük bir projeye, ciddi çalışma ile ulaşabilirsiniz.


Fotoğraflar: DSLR kameralar günümüzde artık çok bulunsa da, özellikle Instagram gibi platformlarda harika resimlerin çekildiği bilinmektedir. Sevimli, dikkat çekici, güzel bir resim çekerek ; insanların beğenisini hızlıca kazanabilirsiniz. Bunun için Fiverr, Elance gibi sitelerden yardım alınabilir veya mobil uygulamaların efektlerinden yararlanılabilir.

Tırnaklar: Tırnak işareti, şaşırtıcı bir pazarlama tekniğidir. Grafik alanında hiçbir yeteneğiniz olmasa bile; bir resmin üzerine tırnak işareti ile cümle yazıldığı takdirde, diğer resimlere göre daha çok bloglandığı görülmüştür. Bunun için sadece ilham verici bir resim ve muhteşem bir söz yeterlidir.

Hareketli Resim: Tumblr’ın tercih edilmesine sebep olan etkenlerden birisi gif resimdir. GIF, Tumblr kullanıcıları arasında inanılmaz derecede popüler bir bloglama şeklidir. Örneğin; aynı resimlere sahip ancak biri hareketli diğeri düz resimlerden oluşan iki bloğunuz arasında; GIF resimli olan daha çok tanınır. Ayrıca pagerank faktörüne inanılmaz derecek katkı yapmaktadır. Pagerank faktörü için herhangi bir gif ile oluşturulmuş bloglara bakabilirsiniz.
Sonuç olarak; Tumblr sosyal medyanın yeni lideri olma yolundadır ve henüz online pazarlamacılar tarafından keşfedilmemiştir. Facebook veya Twitter yerine görsele odaklı bir sistem olan Tumblr’ı kullanmak, geri dönüşleri arttıracaktır. Ayrıca seo çalışmalarında etkili bir araç olarak kullanılabilmektedir. Sonuçta Tumblr; büyük takipçi kitlesi, link inşası, içerik üretme ve marka oluşturma gibi çeşitli yöntemleri bir arada yapabilmek için harika bir platformdur.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim