H1 Etiketi ve Başlık Etiketlerinin SEO Etkisi

H1 Etiketi ve Başlık Etiketlerinin SEO Etkisi

“H1” gibi başlık etiketleri, SEO açısından ne kadar önemli? Google, bu konuda ne söylüyor? 

Google, kendi sıralama sistemlerinde, H1 gibi etiketlerin o kadar da önemli olmadığını söylese bile, işin gerçeği pek de öyle değil. Başlık etiketlerini, yüksek bir SEO performansı için, kullanmaya mutlaka devam etmeliyiz. Başlıkların doğru bir şekilde kullanılması, web sayfalarınızda okunurluğu artıracaktır. Ayrıca, web sitenizi, daha erişilebilir kılacaktır! 
Google’dan John Mueller gibi önemli isimler, bu konu hakkında henüz 3 Ekim’de bazı açıklamalarda bulundular. Yapılan bu açıklama, bazı kafa karışıklıklarına neden oldu…

Google, H1 etiketleri ve sıralamalara etkisiyle ilgili ne söyledi?

John Mueller’den gelen açıklama aynen şu şekilde:
“Sistemlerimiz H1 etiketleri üzerinde o kadar da ayrıntılı durmuyor. HTML’i bulduğumuz şekilde, onu en iyi derecede anlamaya çalışıyoruz. (Bu tek başına bir H1 etiketi de olabilir, birden çok H1 başlık etiketlerinden oluşabilir, hatta semantik H1 etiketleri olmadan sadece stil verilmiş bir tekst bile olabilir…)”
Yani, bu açıklamadan anladığımız şu ki; Google bir içeriği doğru şekilde anlamaya odaklanırken, tek kriteri spesifik başlık yapıları (H1, H2 vb.) değil! 

Peki ne yapmalı? 

Böyle bir açıklama karşısında kafa karışıklığı yaşanması oldukça doğal. Çünkü H1 etiketi ve alt etiketleri, SEO teknikleri içerisinde oldukça önemli bir yere sahip. Eğer, SEO için bir periyodik tablo varsa, bu tablonun içerisinde bu HTML etiketlerinin de önemli bir yeri mutlaka var! Peki o halde bu duruma nasıl yaklaşmalıyız?

Web sitemizdeki başlıkları SEO için nasıl düzenlemeliyiz?

Web sayfalarınızdaki başlıkların en önemli işlevi şudur: Bir hiyerarşi oluştururlar! Böylece, içerikler çok daha anlaşılır bir şekilde düzenlenmiş olur. Sonuçta, kullanıcılar sayfanızı ve içerikleri daha kolay kavrayabilirler. 
H1 kullanırken, birden fazla çok farklı başlık etiketleri seçmemek daha iyidir. Tam aksine, web sayfalarınızda başlık etiketlerine hiçbir yer vermezseniz, yine olumsuz sonuçlarla karşılaşırsınız.

Başlık Hiyerarşisi Aşağıdaki Gibidir;

<H1> den sonra <H3>, <H4>, <H5> gelemez.  
<H1> den sonra <H2> gelmelidir.
<H2> den sonra, yalnızca <H3> gelebilir. 
<H3> den sonra <H4> gelebilir. <H2> ye geri gidebilir. 
<H4> den sonra <H5> gelebilir. <H3> ve <H2> ye geri gidebilir.
Sayfanızın başlık düzenini SEO analiz aracımızdan kontrol edebilirsiniz.

Başlık etiketlerinin diğer en önemli işleviyse, bir tür teknoloji dili olmalarıdır. Google veya herhangi bir teknoloji olsun; sonuçta HTML de bir dildir ve kullandığınız etiketler, işin teknoloji tabanında belirli ve ayrı bir anlamı ifade ediyor.
Birçok SEO uzmanı, Google’dan gelen bu açıklamaya karşı aynı fikirdeler. H1, halen önemli değerini koruyor. Çünkü, Google’ın H1 etiketlerini tamamen göz ardı ettiğini söylemek yanlış olur! 
Hatta, Google arama sonuç sayfalarını incelerseniz, başlıklar için H1 başlık etiketlerinin kullanılmış olduğunu siz de kolaylıkla fark edebilirsiniz. 
Kısacası, web sitelerinizde, en öncelikli başlıklar için H1 kullanmaktan asla vazgeçmeyin! En azından, şimdilik…



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim