2021 SEO Teknikleri ve Google Sıralama Sinyalleri

2021 SEO Teknikleri ve Google Sıralama Sinyalleri

2021 yılında hayatımıza girecek olan SEO trendlerini ve tekniklerini hep birlikte inceleyeceğiz. Her yıl hazırladığımız geleneksel yeni yıl SEO teknikleri yazımızdan, 2021 yılında bizi bekleyen önemli güncellemeleri ve teknikleri bulabilirsiniz. Geçen yıl yayınladığımız ve yoğun ilgi gören 2020 SEO teknikleri yazımızı da linkten inceleyebilirsiniz. Güncelleme: 2022 SEO Teknikleri yazımız yayınlandı.

2021 yılında, Google aramaları daha çok yapay zeka tarafından yönetileceğini yazımızın daha başında belirtelim. Bunun yanında her zamanki gibi kullanıcı deneyimi yine ön planda. Kullanıcıyı düşünen bu yılda kazanacak. Google, 2020 yılının son çeyreğinde büyük indeks sorunları ve ciddi arızalar yaşadığını hepimiz biliyoruz. Google’ın bu arızaları düzeltebilmesi günleri ve haftaları buldu. Yaşanan bu arızaların ve indeksleme sorunlarının 2021 yılına hazırlık aşamasında yaşanan sorunlar olma olasılığı var mı? Bu bir ihtimal. Ancak Google yaşanan sorunların kaynağını tabi ki paylaşmadı.

Google ürün reklamlarının kaldırılması, yapay zekanın arama sonuçlarına hükmetmesi, Covid-19’un etkileri ve daha birçok gelişmenin yer aldığı 2021 SEO tekniklerini başlıklar halinde paylaşalım. Aşağıdaki tüm başlıklar için vakit kaybetmeden bugün aksiyon almaya başlayabilirsiniz.

1- Yapay Zeka, Aramalarda Daha Etkili Olacak

Yapay zeka, kullanıcıların Google aramalarında nasıl etkileşim kurduğunu öğreniyor ve sıralamalara etki ediyor. Yapay zekanın daha ön planda olduğunu düşünürsek, kullanıcı deneyiminin daha ön plana çıkacağını tahmin edebiliriz. Geçtiğimiz yıllarda RankBrain algoritmasını Google duyurmuştu. Bu algoritma hali hazırda sıralamalarda önemli roller oynuyor. 2021 yılında bu algoritmanın daha fazla etkisini hepimiz yaşayacağız.

RankBrain’in geliştiricisi olan, kıdemli Google çalışanı Greg Corrado, daha önce algoritmanın benzersiz bir öğrenme yeteneği olduğunun altını çizmişti. Muhtemelen RankBrain’in gelişimini takip etmek en önemli SEO trendi olacak gibi duruyor.

Yapay Zeka Ne İstiyor? Ona Nasıl Yardımcı olabiliriz?

Yapay zeka yani RankBrain algoritması, tamamen kullanıcıyı izleyen, öğrenen ve uygulayan bir sistemdir. Dolayısıyla kandırılması ya da manipüle edilebilmesi mümkün olmayan bir faktördür. Bu algoritmadan başarılı çıkmak için kullanıcı deneyimini en üst düzeyde tutmak gerekmektedir. Tıklanma oranları, sayfada geçirilen süre, sayfa okunma oranlarına kadar uzanan faktörleri bu başlıkta incelemek gerekmektedir. Bu faktörler neticesinde yapılabilecek optimizasyon önerilerimizi aşağıda paylaşıyoruz;

Tıklanma Oranı

Önce kendimize şunu sormamız gerekiyor; kullanıcılar Google’da arama yaptığında, çıkan sonuçlarda tıklama kararını nasıl veriyor? Cevap çok zor değil; arama yapıldığında kullanıcıları karşılayan önemli alanlar, Title ve Description alanlarıdır. İşte tamda burada kullanıcınıza pazarlama yapmanız gerekiyor. Öyle bir sayfa açıklaması ve başlığı kullanmalısınız ki kullanıcı 1. sonuç değil de 2. sonucu yani sizin sayfanızı tıklasın. İşte bunu başarırsanız 2021 SEO trendinin ilk ve önemli maddesini başardınız diyebiliriz.

Sayfada Geçirilen Süre

Uzun süredir Google, sayfada kalma süresinin SEO sırama faktörü olmadığını söylemekteydi. 2021 yılında bu durum değişiyor. Artık RankBrain algoritması bunu yakından takip edecek! Sayfada kalma süresini artırmanın en önemli unsuru, kaliteli, keyifli, eğlenceli ve bağlayıcı içerikler oluşturmaktır. Eğer bir hukuk bürosunun web sitesinden sorumluysanız, yayınlayacağınız metin içeriklerinizde çok ağır teknik konulara yer vermek yerine, halk diline inerek herkesin anlayacağı metinler oluşturmanız gerekmektedir. Aksi taktirde teknik tabirlerin ve süslü cümlelerin olduğu birçok hukuk kitabı zaten var. Kullanıcılar bilgiye hızlı, kolay ve en anlaşılır şekilde ulaşmak istiyorlar. Kullanıcılarınızı istekleri doğrultusunda analiz edin ve onlara istediklerini verin.

İçeriklerinizi monotonluktan çıkarın! 250 kelimelik kısa bir metin ile başarıyı beklemeyin. Artık bunların hepsi geçmişte kaldı. Basit bir konu üzerine bile artık o kadar çok içerik var ki tercih edilme sebebiniz olması gerekiyor. Videolar ve görseller ile keyifli hale getirilmiş içerikler, Başlıklar ile bölümlendirilmiş, kullanıcılara keyif veren içerikler, sayfada kalma sürenizi artırmanın önemli adımlardır.

Sayfa Hızı

Her yılın SEO tekniklerinde altını çizdiğimiz konu olan sayfa hızı, 2021 yılında her yıldan daha fazla ön plana çıkacak. Kullanıcı deneyiminin ana maddesi olan sayfa hızınız düşükse, sıralama kayıplarına şaşırmamanız gerekiyor. Google PageSpeed aracını kullanarak sayfalarınızın hızını kontrol edebilir ve gerekli optimizasyonlara hemen başlayabilirsiniz.

Kümülatif Düzen Kayması (Cumulative Layout Shift - CLS)

Kümülatif düzen kayması, sayfanın yüklenme aşamasındaki, yükseklik değerlerinin değişmesinden kaynaklanmaktadır. Kullanıcı sayfanın yüklenmesini beklemeden, herhangi bir tıklanabilir öğeye tıklamak isteyebilir. Bu durumda sayfa yüklendiğinde kayma olacağından, kullanıcı yanlış bir butona tıklayabilmektedir. Sayfada kaymaya neden olan etkenler, sayfada bulunan reklamlar ve görsellerdir. Görsellere ve reklam alanlarınıza yükseklik değerleri girerek, sayfa düzen kaymalarını engelleyebilirsiniz. Sayfalarınızın CLS puanını, Google PageSpeed aracından kontrol edebilirsiniz. İyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için sayfalarınızın CLS puanını 0.1’den az olmasını sağlayabilirsiniz. CLS’nin ne olduğunu ve neden düzeltmeniz gerektiğini daha iyi anlamak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

 

2- Sesli Aramalar, Anahtar Kelime Trendlerini Değiştirecek

Sesli arama trendi her yılki yazımızda yer alıyor. Bunun nedeni, her yıl kullanım oranının katlanarak artmasıdır. Google Assistant, Siri gibi yenilikler sayesinde, sesli arama teknolojisi iyi bir gelişim sağladı. Teknolojinin ilerlediği dünyada, sesli aramalarda önemini artırmaya devam edecektir. Hatta 2022 yılına kadar %60 kullanıcının sadece sesi ile teknolojiyi yöneteceği tahmin edilmektedir.

Sesli aramaları optimize etmek için anahtar kelimelerinizi buna göre planlamalısınız. İnsanların günlük konuşma dilini düşünerek, kelime analizi yapabilirsiniz. Örneğin; yazarak arama yapan bir kullanıcı daha kısa bir sorgu oluşturur; “2021 SEO teknikleri” Ancak; sesli arama kullanan bir kullanıcı, bu sorguyu daha uzun yapabilir; “2021 yılında SEO teknikleri nelerdir?” gibi. Sesli aramalarda kulağa en doğal gelen kelimeler üzerinden içeriklerinizi şekillendirmeniz önerilmektedir.

3- Mobil Uyumluluk, Artık Olmazsa Olmazımız

2019 yılında Google, mobil öncelikli indekslemeyi (mobile-first indexing) işleme soktu ve adım adım siteleri bu sisteme dahil ederek indekslemeye başladı. Bu durum, Google’ın öncelikli olarak bir web sitesinin mobil versiyonuna baktığı ve bunu birincil versiyon olduğunu düşünerek indeksleme yaptığı anlamında geliyor. Bir diğer ifadeyle, sitenizin mobil versiyonunda olmayan ama masaüstü versiyonunda olan bir içeriğin indekslenmeyeceğini ya da geç indeksleneceğini söyleyebiliriz. Gerçeği söylemek gerekirse, 2025 yılına doğru internet kullanımının %75’nin internete yalnızca mobil cihazlar üzerinden erişeceği düşünüldüğünde, bu uygulama çokta yerinde gözüküyor.

Mobil Optimizasyonu

Mobil cihazların ve mobil versiyonlu sitelerin ne kadar önemli olduğunu yukarıda bahsettik. Bu konuda alınması gereken önemli aksiyonlar var. Öncelikle, sitenizin masaüstü ve mobil versiyonlarının aynı içeriğe sahip olduğundan emin olmalısınız. Bunun yanında, sitenizin mobil uyumuna çok daha dikkat etmenizi önermekteyiz. Piyasada kullanılan birçok mobil cihaz mevcut. ipad, ipad pro, cep telefonları Vb. gibi cihazlar üzerinden sitenizi sürekli test etmelisiniz. Örneğin siteniz ipad cihazlarda doğru çalışıyorken, ipad pro cihazında kaymalar ya da sorunlar yaşanıyor olabilir. Bu sorunları tespit etmenin en kolay yolu, Google Chrome tarayıcısının konsol uygulamasıdır. Siteniz açıkken F12 tuşuna basarak DevTools’a erişebilirsiniz. Açılan pencerenin üst sol bölümünde yer alan cihaz seçimiyle, sitenizin hangi cihazda nasıl göründüğünü inceleyebilirsiniz.

4- Kaliteli ve Uzun İçerikler 2021’de Daha Yukarıda Olacak

Artık daha detaylı ve kolay tüketilebilir içerikler ön planda. 1.000 kelimenin üzerinde olan makaleler daha fazla backlink kazandırıyor. Daha yüksek sıralama hedefiniz varsa, daha uzun içeriklere ihtiyacınız var. Ancak şunun altını çizelim; uzun içeriği karşı tarafa tükettirmek zordur. Bu nedenle uzun içeriklerinizi eğlenceli hale getirmek zorundasınız. Monoton ve düz bir formatta oluşturulan 1.000 kelimenin üzerindeki makaleniz size zararda verebilir. Peki bunu nasıl başarabilirsiniz?

Başlıkların Kullanımı

İçeriklerinizde muhakkak 1 ana başlık ve minimum 3 alt başlık oluşturmanız gerekmektedir. Başlıklar metin içeriğinizi bölümlendirme konusunda aktif rol oynarlar. Kullanıcılar uzun içeriklerde ihtiyacı olduğu bölümü daha rahat bulabilirler. Bunun yanında başlıklarınızı H1, H2, H3 gibi etiketler ile işaretleyin. Bu etiketler başlıklar arasındaki hiyerarşiyi kullanıcıya ve arama motoru botlarına gösterir.

Görsel Kullanımı

Metin içeriklerinizi görseller ile desteklemek gerekmektedir. Uzun içeriklerde kullanıcıya daha tüketilebilir içerik sunmak adına görseller ile eğlenceli bir okuma deneyimi sunabilirsiniz. Her başlıktan sonra etkili ve konu ile ilgili özgün görseller sizi farklı kılacaktır.

Video Kullanımı

Videolar her geçen yıl önemini artırıyor. Uzun yazılar okunmayabilir ama videolar her zaman izlenir. Sayfanızın etkileşimini artırmak için kısa ve öz videolar ile içeriklerinizin arasında video sunumu yapabilirsiniz.

5. Google My Business (Google Benim İşletmem) ve Yerel SEO

Google Benim İşletmem kaydınız yoksa çok şey kaybedersiniz. Öyle ki artık çoğu anahtar kelimede Google işletme kayıtları gözükmektedir. Sitenize bir SEO çalışması yapmasanız dahi Google işletme hesabınız doğru standartları karşılıyorsa, bazı önemli kelimelerde ilk sayfada çıkabilirsiniz. 2021 yılında yerel SEO’nun önemi artacak. Çünkü kullanıcılar çoğu ürünü veya hizmeti yakınında arıyorlar. “Kadıköy Çilingir” veya “Kadıköy Hamburgerci” gibi. Bunun gibi yerel kelimelerde, Google işletme hesabınız size can simidi olacaktır. Google My Business için bazı SEO ipuçları;

Fotoğraf Kullanımı

Google işletme hesabınıza işletmenizin kaliteli fotoğraflarını ekleyin. Özellikle Covid-19 nedeniyle uzun uzun toplantılar için ofis ziyaretleri yapamıyoruz. Müşterileriniz ofisinizi ve iş yerinizi bu fotoğraflar sayesinde yakından tanıyacaktır. Böylelikle işletme hesabınızın ziyareti artacak ve önemli kelimelerde üst sıralara çıkamaya başlayacaksınız.

İşletme İsmi ve Açıklaması

İşletme isminizde anahtar kelime kullanmanızı önermekteyiz. Google My Business, Google arama algoritmasından tamamen farklı bir algoritma üzerinde çalışmaktadır. Bu algoritmanın temeline baktığımızda, kullanıcının konumuna daha yakın ve alakalı sonucu gösterme gayretindedir. Tabi ki birinci öncelik, arama yapan kişinin konumuna yakın olmak. Ancak, bazen çok iyi yapılandırılmış işletme ismi ve detaylı açıklama yazısı sayesinde uzak konumdaki kullanıcılara bile işletme sayfanız gözükebilmektedir.

Hizmet Bölgeleri

İşletme hesabında yer alan hizmet bölgeleri bölümünü muhakkak doldurun. Yeni işletme yönetiminde, hizmet verdiğiniz ülkeler, iller ve hatta ilçeleri belirtebiliyorsunuz. Bununla ilgili sınır bulunmamaktadır. Ancak doğru beyanda önemlidir. Hizmetiniz olmadığı bölgeleri seçmemenizi önermekteyiz.

İşletme Yorumları

Dikkat edilmesi gereken bir diğer bölüm ise işletme yorumlarıdır. Ancak bu alanı kesinlikle sahte yorumlar ile doldurmayın. Emin olun gerçek kullanıcılarınız bu sahte yorumları ayırt edeceklerdir. Bunun yerine gerçek müşterilerinize deneyimlerini anlatabilmeleri için işletme sayfanızdaki yorum alanına onları yönlendirin. Böylelikle gerçek ve samimi yorumlar ile sayfanızı zenginleştirebilirsiniz. Bu arada işletmenize gelen yorumlar, Google çalışanlarının onayı ile hesabınıza eklenmektedir.

6. COVİD-19 Kalıcı Bir Etki Bırakacak

Bilindiği üzere Covid-19 her işletmede ciddi etkiler oluşturdu. Bunun yanında tüketicilerde de farklı alışkanlıklar oluşturdu diyebiliriz. İnternetin kullanımı arttı ve alışveriş alışkanlıkları değişti. Hatta durum o kadar değişti ki market alışverişi, giyim, meyve sebze alışverişi gibi trendler neredeyse sadece online alışverişe döndü diyebiliriz. Kullanıcılarda oluşan bu trend, Covid-19 sonrasında da kalıcı bir etki bırakacağını öngörüyoruz. Avrupa’da internet kavramının insani hak olarak görülmesi, ülkemizde eğitimin ve alışverişin artık internet üzerinden ilerlemesi ve bunlara kullanıcıların çok hızlı adapte olması, 2021 yılında SEO ve dijital reklam kavramlarını daha da ön planda tutacaktır. Online olan şirketler kazanmaya devam edecektir.

2021 Yılına SEO Bakışı ve Önemli Gelişmeler

2021 SEO teknikleri yazımıza eklememiz gereken belki de en önemli gelişmelerden birisi ülkemizde yaşandı. 2020 yılının son çeyreğinde, Türkiye Rekabet Kurulu’nun Google’a göndermiş olduğu uyarı neticesinde, Google ürün reklamlarını ülkemizde kaldırdı. E-ticaret sitelerinin en çok ürün satışını gerçekleştirdiği ürün reklamlarının kalkmasıyla beraber, oyunun kuralları yeniden yazıldı diyebiliriz. 2021 yılında ürün reklamlarının eksikliği daha fazla SEO ihtiyacını ortaya çıkaracaktır. Türkiye Rekabet Kurulu’nun 2. Hamlesi de reklam adetlerinin fazla olması nedeniyle Google’a verdiği parasal cezaydı. Google 2021 yılında bu yönde de bir güncellemeye giderek, üst sırada yer alan reklam adedini sınırlandırırsa, o zaman konu çok farklı yerlere gidecektir. Bu yöndeki yaşanacak gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz.

Yazımızda 2021 yılına özel SEO ipuçları ve önerileri vermeye çalıştık. Konuyu özetlemek gerekirse, her zaman söylediğimiz gibi; SEO, Google’a yardımcı olmaktır. Google’ı kandırmak değildir! Yukarıda da bahsettiğimiz gibi algoritmaları kandırabilirsiniz ama artık karşımızda daha akıllı bir yapay zeka var. Dolayısıyla her yıl olduğu gibi bu yılda kullanıcılarınızı tatmin edin. Onlara kaliteli içerikler, kaliteli sayfalar sunun. Böylelikle başarıyı elde edeceksiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim