AMP Neden Önemli? Google Açıkladı

AMP Neden Önemli? Google Açıkladı

AMPs, yani hızlandırılmış mobil sayfalar ile neler yapabilirsiniz, neleri yapamazsınız? Peki, Google bu konuda ne söylüyor?

AMP’lere geçişin faydalı olduğu, oldukça açık. Çünkü hızlandırılmış mobil sayfa demek; web sitenizin mobil araçlara daha hızlı yüklenmesi demek, artan engagement demek ve daha yüksek oranda dönüşüm demek! Fakat gerçeği söylemek gerekirse, birçok şirket yeni AMP formatına geçiş konusunda isteksizmiş gibi görünüyor. Sizde bu isteği yaratmak adına, AMP’nin ne kadar önemli kazançlar getirdiğini Google’ın yetkili ağzından ve rakamlarla paylaşıyoruz!

Henüz birkaç ay önce, Google Geliştirici Programlar Teknoloji ekibinde görev almış önemli bir isim olan Maile Ohye, katıldığı bir konferansta mobil ve aramalarla ilgili çok önemli bilgiler paylaştı!
Tabii bu bilgiler arasında AMP’lere dair söyledikleri de var.
 
Mobilde İçeriklere Ulaşmak Çok Zor!
Gelin öncelikle birkaç istatistik paylaşalım:

*Bir şirketin web sitesi, mobil dostu değilse, kullanıcıların %57’si bu siteyi başkalarına tavsiye etmiyor!

*Eğer kullanıcı, vakit geçirdiği mobil siteden memnun değilse rakiplerin sitesine gidiyor. Bu kişilerin oranı %40!

*Bir mobil site çalışmadığında kullanıcıların %23’ü öfkeleniyor.

Google’dan, Maile’ye göre gözden kaçırdığımız başka bir konu daha var, mobil teknoloji! Hepimiz, kullanıcılar olarak hız düşkünüyüz. Tükettiğimiz içerik ne olursa olsun ona hemen ulaşmak, hemen tüketmek istiyoruz. Fakat mobil araçlar henüz beklentilerimizi karşılayamıyorlar. 
Başka bir deyişle, akıllı telefonlarla içeriğe ulaşma kalitemiz, mobil teknolojinin gelişimiyle doğru orantılı.
 
Peki Neden AMP Kullanmalıyız?
Çünkü çok faydalı dediğimizde ikna olmayabilirsiniz, o yüzden sözü Maile’ye bırakalım:
Google şu an 150 milyonun üzerinde AMP’ye geçiş yapmış site tespit etmiş durumda ve bu rakamın çok hızlı bir şekilde arttığından eminler. 
Tüm AMP sayfaları, telefonlara çok daha hızlı yükleniyor. Maile, birçok AMP’nin yüklenme süresinin 1 saniyeden daha az olduğunu söylüyor! Bu müthiş bir rakam. 

Peki hız gerçekten de bu kadar önemli mi?
Kesinlikle önemli! Sitelerin dönüşüm oranlarıyla açılma hızları arasında korelasyon var. Yani, siteniz ne kadar hızlıysa, alacağınız dönüşüm oranı da bir o kadar artıyor! 
Fazlası da var. Eğer siteniz rakibinizin sitesinden sadece 1 saniye daha hızlı yüklenip açılıyorsa, dönüşüm oranınız %27 artış gösterebilir! 
Tersini düşündüğümüzde rakam çok daha dikkat çekici. Eğer sitenizin açılma hızı 1 saniyeden 6 saniyeye kadar uzarsa, kaybedeceğiniz dönüşüm %50’leri bulabilir!
Engagement sizin de bildiğiniz gibi hala önemini koruyor. Araştırmalara göre, siteniz sadece 1 saniye kadar yavaşsa, siteden ayrılma oranı (bounce rate) %58’leri buluyor! Bu da çok önemli bir rakam.

Bununla birlikte, AMP’ye geçiş yapan markaların önemli başarıları var
Gizmodo’nun hızlandırılmış mobil siteye geçişiyle birlikte kazandığı görünüm oranı (impressions per page, yani sayfa başına), öncesine göre %50 artış göstermiş. 
Miami Herald markası AMP’ye geçişiyle birlikte, kullanıcıların sitede geçirdikleri zamanın %10 artış gösterdiğini tespit etmiş.
Slate, Google aramalarıyla gelen aylık tekil ziyaretçilerde %44 oranında bir artış tespit etmiş. Genel aylık tekil kullanıcı sayısındaki artış ise %73!

Maile, Washington Post’un yaptığı bir AMP vaka çalışması sonuçlarını da paylaşmış
Yapılan vaka çalışmasının sonuçlarına göre, yayıncı:

*Sayfa yüklenmesinde %88’lik gelişim elde etmiş

*7 günlük süre içerisinde sayfalarını tekrar ziyaret eden kullanıcı sayısında %23’lük artış görülmüş

Dileriz, bu rakamlarla birlikte siz de Hızlandırılmış Mobil Sayfaların hangi oranda avantaj sağladığını daha iyi görüyorsunuz ve gerçekten de ne kadar önemli oldukları konusunda ikna olmuşsunuzdur.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim