Siteniz Google’dan Bir Günlüğüne Silinirse Ne Olur?

Siteniz Google’dan Bir Günlüğüne Silinirse Ne Olur?

Google, web sitenizi bir günlüğüne deindeks’lerse ne olur? 
Geçtiğimiz Cuma günü, dünya genelinde popülerliği olan bir SEO web sayfasının, Google tarafından yanlışlıkla indeksten çıkarıldığına şahit olduk. ( Search Engine Land) Bu durum, direkt olarak arama sonuçlarına da yansıdı. İlgili site, Google aramalarında yer almıyordu. Hem de, hiçbir sayfası! 
Bu yazımızda sizlerle yakın zamanda yaşanmış bu örnek üzerinden ilerleyerek, çıkarabileceğiniz bazı dersleri paylaşacağız.
Neyse ki bu örnekte, Google ile hızlı bir şekilde irtibata geçilebilmiş. Google’ın konuyla ilgili ilk bilgilendirmesi, sistemin bu siteyi hack’lenmiş olarak algıladığı yönünde olmuş. Sistemdeki bu yanlış algılama, web sitesinin tamamen indeksten kaldırılmasına yol açmış. 
Fakat, Google’ın bu hatayı düzeltme noktasında oldukça hızlı davrandığını da belirtelim. Yapılan hata, çok kısa bir süre içerisinde fark edilmiş ve ilgili site “hack” listesinden kaldırılmış ve yeniden indekse alınmış. Ancak yine de, sayfaların Google aramalarında eski yerini bulması saatler sürmüş. 

Olay Nasıl Olmuştu?

İndeksten tamamen kaldırılan bu sitenin yaklaşık olarak 12 saatlik bir kaybı var. Global ölçüde popüler olan bir site için bu oldukça uzun bir süre. Ayrıca, ilgili marka, itibar kaybettiğini de düşünüyor.

Google Bu Konuda Haber Vermiyor!

Üzücü olan diğer bir nokta, Google’ın deindeks öncesinde site yönetimine herhangi bir uyarıda veya açıklamada bulunmamış olması. Olaya tarafsız olarak yaklaştığımızda, Google’ın bu veya herhangi bir siteyi, hack’lenmiş olduğu gerekçesiyle güvenceye almış olması, o kadar da kötü veya haksız bir durum değil. Site, gerçekten de hack’lenmiş olsaydı, marka değeri ve online itibar açısından çok daha ağır bir bedel ödeyebilirdi. 
Site yöneticilerinin önceden uyarılmamış olmasında da Google’ın haklı olabileceği bir taraf var. Örneğin, size web sitenizin hack’lenmiş olduğu söylenseydi, ilk olarak ne yapardınız? Büyük ihtimalle, bilgisayarınızdan veya size en yakın olan cihazdan web sitenize girmek ve durumu kontrol etmek isterdiniz. 
Google, bu tür durumlarda, site sahiplerinin kontrol amaçlı da olsa sayfa ziyareti gerçekleştirmesini sakıncalı buluyor. Yani, kötü amaçlı bir “hacker” sitenize müdahale ettikten sonra, saldırı halen devam ediyor olabilir. Daha doğrusu, hacker tam da bilgisayarınızdan sitenize giriş yapmanızı bekliyor olabilir! 
En azından, Google, kendini bu şekilde savunuyor.



Yorumlar

10 binlerce art niyetli siteyle uğraşıyorlar, biraz tedbirli davranmaları normal. Bu arada güzel yazı. İyi çalışmalar.

Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim