Google'ın Yapay Zekası ve SEO Çalışmalarına Etkisi
Global anlamda tanınırlığı olan, SEO uzmanlarından Jayson DeMers, henüz iki gün önce AI, yani yapay zekâ konusunu masaya yatırmış. SEO endüstrisi için iyi mi oldu, yoksa kötü mü sorusuna cevaplar bulmaya çalışmış. Oldukça önemli ayrıntılar içeren bu değerli makaleyi sizler için özetlemek istedik.
Ayrıca, SEO için gelecekte bizleri neler bekliyor, bu anlamda da değerli iç görüler elde edeceksiniz. Makaledeki öne çıkan soruları ve yanıtları, sizlere Jayson’ın kaleminden birebir aktarıyoruz!
Google’ın yapay zekâ teknolojileri ile birlikte, SEO çöpe mi atılacak?
Ölçümlemenin ve testlerin eskimeye başladığı bir döneme girdik. Artık herkes yeniliğin peşinde. Gerçek şu ki, artık Google mühendisleri bile, sistemlerinin nasıl çalıştığını açıklarken önemli zorluklar yaşıyor! O halde, yapay zekâ teknolojisi SEO için iyi mi oldu yoksa kötü mü?
Sürücü Koltuğunda Şu An Kim Var?
Google, eski günlerinde çok daha basit bir yapıya sahipti. Bu eski dönemlerde herhangi bir yapay zekânın kullanılmadığını söylemek aslında yanlış olur. Çünkü bu teknolojinin ortaya çıkış tarihi de bir hayli eski. Ancak, günümüzde olduğu kadar geniş ölçüde bir etkiye sahip değildi. En fazla, spam filtreleri için kullanılıyordu.
Şu an Google’ın kendini sıkışmış hissettiği bir nokta, PPC. Yani işletmelerin, tıklandıkça öde tercihiyle kullandıkları ödemeli reklamlar. Çünkü, eskiden tüm aramalar organik olarak değerlendiriliyordu. İşte, aslında birbirinden çok farklı çalışan bu iki farklı arama şeklini aynı havuza koymak artık hiç de kolay değil. Özellikle de yapay zekâ teknolojisi işin içine girdiğinde!
Eğer, Google’ın birincil önceliğinin bu reklamlarla para kazanmak olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Google’ın ilk 20 yılını analiz ettiğinizde, öncelikleri arasında PPC’nin olduğu tabii ki doğru. Hatta 2016 yılında, gelirlerinin %89’unu bu reklamlardan elde ettiler. Ancak, konuya biraz daha derin yaklaşmakta fayda var…
Zirveye Yükselmek
Google’ın tarihinin belki de en memnuniyet verici yanı, markaları ve webmasterları, nasıl çalıştığı konusunda daima ikna etmiş olmayı başarmasıydı. Bu konularda öne çıkan; herhangi bir algoritma değişiminde kendisinden hemen bir açıklama beklenen isim ise Google’dan, Matt Cutts’tu.
Zamanla, hem Cutts’tan gelen bilgiler azaldı, hem de Google’ın yayınladığı kılavuzlar çok daha jenerik bir hal aldı. En son, 2014 yılıyla birlikte Cutts, Google’dan ayrıldı.
Kötü haber ise şuydu. Yerine kimin geldiği, bilinmiyordu. Daha doğrusu, saklandı. Böylece, Google’ın her güncellemenin ardından; markalara ve SEOculara açıklama yapma devri de kapandı diyebiliriz. Fakat, Google’a haksızlık etmeyelim; çünkü “Google ile Öğren” konseptinde birçok eğitim de yayınladılar.
İşte tam da bu dönemde, Google’ın PPC’ye ve kâra ağırlık verdiğini söylemek mümkün.
Kırılma Dönemi – AI ile Güçlendirilmiş Arama Motoru
Yine benzer tarih aralıklarında Google, öğrenebilen makinalara da ağırlık veriyordu. “Teknolojimizi mümkün olan en yüksek seviyede otomasyona dönüştürmeliyiz.”, gibi bir ilkeyle yola çıktılar. Bunu yaparken; ana, öz sistemlerine bağlı kalmayı da ihmal etmediler.
Yapay zekâya ilk geçişle birlikte, SEO endüstrisinde neredeyse bir fırtına yaşandı ve yepyeni bir döneme girildi.
Diğer yandan, yeni kurallar, uygulanması gereken teknikler açıklanmıyordu da! Çünkü kendini sürekli, (kendi kendine) güncelleştiren bir teknolojiye geçilmişti. Bu da, SEO’yu; anahtar kelimelerin ötesinde yepyeni bir evreye taşıdı.
Yazımızın başında belirttiğimiz gibi, Google’dan; Arama Ölçümleri CTO’su görevini yürüten Marcus Tober şöyle bir açıklama yapmıştı:
“Algoritmanın, oldukça karmaşık kompozisyonunu düşündüğümüzde; Google Mühendislerinin bile bu kompozisyonla ilgili tam ve kesin bir bilgiye sahip olduklarını söylemek zor.”
Gizli Tutulan Algoritma
Yukarıda bahsettiğimiz PPC gelirini düşündüğümüzde, fotoğrafın parçaları yerine oturuyor olabilir mi? Gelirinin neredeyse %90’ını PPC’den elde eden Google, AI teknolojisiyle birlikte, çalışma prensibinin eskisi kadar kolay ve net bir şekilde açıklanamayacağını biliyor muydu? Cutts’ın 2014’teki ayrılışı ve yerine gerçek anlamda bir pozisyon atanmamış olması sadece bir rastlantı mı? Google, algoritma güncellemelerini açıklamak istiyor mu, yoksa açıklaması pek de kolay olmayan bir teknolojiye mi geçti!
Google CEO’su Sundar Pichai, 2017’de bu konuyla ilgili önemli bir açıklama yapmıştı:
“Biz yapmadık, makine yaptı gibi bir açıklama yapamayız.” Hatta Google, kaybolan bu şeffaflığı geri kazanmak için özel bir gazeteciyi de işe aldı, Danny Sullivan.
Google’ın eski çalışanlarından da görüşler gelmişti. Şöyle söylediler:
“Google’ın şeffaf günleri geride kaldı, bir daha da geri gelmeyecek…”
Sonuç
Karşı atak, yine AI yapısında analiz araçlarından geldi. Yani, testler yapan, veri toplayan, yapay zekâ analiz araçları. Bu teknolojiler yeni yeni konuşulmaya başlandı, hatta yakın zamanda bununla ilgili bir makale de paylaşmıştık sizinle.
Bahsettiğimiz, yapay zekâ test ve analiz araçlarının üreticileri şöyle düşünüyorlar:
“SEO, artık eskisi kadar teknik değil. Google’ın amacı, arama kalitesini yükseltmekti ve bunu başardı da. Artık, SEO eskisine göre çok daha kolay yapılabiliyor. Anahtar nokta, AI teknolojisini tanımak ve onu anlamaya çalışmak. Hiçbir SEO uzmanının birer AI mühendisi olduğunu söyleyemeyiz. Fakat, bu çalışma prensibini anlamak konusunda oldukça başarılı olan birçok kişi var. Bize göre AI, SEO için kötü değil, tam aksine iyi bir gelişme. Bundan, kullanıcılar da memnunlar ve memnun kalmaya devam edecekler.”
Bitirirken:
Uzmanların görüşü bu yönde olsa da, henüz kesin konuşmak için erken gibi görünüyor. Bahsettiğimiz, yapay zekâ test araçlarının daha çok konuşulmasıyla birlikte, konu daha net hale gelecek.
Bir Önceki Makalemiz : Google'dan Kaliteli İçerik İçin Teknikler
Bir Sonraki Makalemiz : Google Arama Sonuçlarını Kişiye Özel Nasıl Belirliyor?