Google'dan SEO Sıraları Açıklaması

Google'dan SEO Sıraları Açıklaması

Google, sizler için bir “Bunları biliyor muydunuz?” listesi hazırlasın, sırlarını paylaşsın ister miydiniz? SEO çalışmalarında bu listeyi gözden geçirmek işinize yarar mıydı? Tabii ki evet!
 
Aslında Google, böyle bir listeyi sürekli yayınlıyor. Nasıl mı? İsmini son zamanlarda oldukça sık duymaya başladığımız, neredeyse Google’ın sözcüsü haline gelen Gary Illyes, resmi Twitter hesabında SEO ve Aramalarla ilgili oldukça ilginç gerçekleri herkesle paylaşıyor. Bu paylaşımları “DYK” yani “Bunları biliyor muydunuz?” temasıyla yapıyor.
 
Biz de bu temadaki tüm paylaşımları sizler için bir liste haline getirdik! Google’ın resmi ağzından yapılan bu SEO ve Arama tekniklerini mutlaka gözden geçirin! Bu arada hem Gary’i hem de John Mueller’i Twitter hesaplarından takip etmenizi öneririz.
 
1. Bir küme URL içerisinde HTTPS URL’lerin daha çekici olduğunu biliyor muydunuz?
Bunu hemen hızlıca bir örnekle somutlaştıralım:
https://örnek.com
https://www.örnek.com
https://başkabirörnek.com
https://dördüncüörnek.com
HTTPS://www.örnek.com

Yukarıdaki örnek URL’lerde domain’deki “örnek” kelimesine odaklandığınızda ne demek istediğimizi hemen anlayacaksınız. Son örnekteki HTTPS URL’yi bu 5 farklı URL kümesine ait düşünün. İşte bu son HTTPS URL, diğerleri arasında Google açısından kurallara daha uygun olarak değerlendiriliyor! Daha ayrıntılı bir ifadeyle Google’ın HTTPS URL’yi indekslemeyi tercih edeceğini söyleyebiliriz. 
Google’ın konuyla ilgili anonsu bu linkte.

2. Aradan 18 yıllık bir zaman geçmiş olmasına rağmen hala PageRank (ve diğer farklı 100 sinyal) kullandığımızı biliyor muydunuz?
PageRank için en anlaşılır dilde bir “ölçüm aracı”, metrik diyebiliriz. Google tarafından yaratılan bu metrik 0’dan 10’a kadar değerler içeriyor. Bir sitenin sahip olduğu link sayısı ve bu linklerin kalitesine göre, bu metrikler yardımıyla değerlendirme (puanlama da diyebiliriz) yapılıyor.
 
3. Bir sayfayı hem robots.txt disallow hem de sayfa içinde noindex ile bloklamanın pek de anlamlı olmadığını biliyor muydunuz? Çünkü Googlebot, noindex’i görmüyor!
4. Arama sonuçları olarak karşınıza gelen sonuçların “sayısının” aslında kesin bir sonuç değil, bir tahmin olduğunu biliyor muydunuz? Bunun böyle olmasının nedeni, diğer potansiyel sonuçların bir “kesinlik” taşımamalarıdır. 
5. Arama Kalitesi Değerlendirme Rehberi’mizin güncel bir versiyonunu yayınladığımızı biliyor muydunuz?
 

Gary ayrıca, bir pazar günü canı sıkılıp rehberi okumak isteyenler yeni rehbere bu linkten ulaşabilirler diyerek not düşmüş. Link burada
6. Google’ın bir içeriğin tekrarı konusunda penalty vermediğini ancak aynı içeriği servis eden bir sürü URL konusunda daha hassas olduğunu biliyor muydunuz?
Google, yakın zamanda Crawl Budget’ın nasıl çalıştığı konusunda bir rehber yayınladı. Eğer aynı içeriği birden çok kullandıysanız yani çakışma varsa, Page Rank veya Link Juice, değerlendirmelerinde daha fazla link üzerine, yani sitedeki diğer linklere eğiliyor.
 
7. Sıralamalarda öne çıkmak için mutlaka link kazanmanız gerekmediğini biliyor muydunuz? Bana inanmıyor musunuz? O halde RandFish’in şu makalesini okuyun.
Backlink’ler, Google Algoritmalarının sadece bir parçası. Google son yıllarda algoritma geliştirmelerini “Yüksek Kalitede İçerik” üzerine yapıyor. Bunu destekleyen diğer önemli SEO alanı on-page SEO. Tüm bunlarla birlikte, eğer içerikleriniz gerçekten kaliteliyse, size backlink kazandıracaklardır zaten.
Google’ın kendi ağzından paylaştığı, önemli gördüğü bu bilgileri değerlendirin.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim