Google Arama İstatistikleri

Google Arama İstatistikleri

Bu yazımızda sizlerle Google’da yapılan aramalara dair çok önemli istatistikler paylaşıyoruz.

  1. Google.com üzerinde her ay gerçek anlamda kaç arama yapılıyor?

Her gün yaklaşık olarak bir kullanıcı aynı gün içerisinde günde ortalama 4 arama yapıyor. Amerika’ya dair başka bir istatistik Google’da her ay ortalama 40 ila 60 milyon arasında arama yapıldığını tespit etmiş durumda.

  1. Google’da arama yapılırken geçirilen süre ne kadar?

Arama yapılmaya başlanmasından, ilk sonuçların incelenmesine; ilgi duyulan birkaç sayfanın tıklanmasından sonra tarayıcıda geri dönülerek tekrar arama yapılması da dahil; kullanıcılar tüm bu işlemleri ortalama olarak 1 dakikada tamamlıyor.

  1. Gün içerisinde en az bir kez ve birden çok arama yapan kullanıcıların yüzdesi ne kadar?

Bu rakam oldukça şaşırtıcı. Yine Amerika için düşündüğümüzde, günde en az bir kez ve birden çok arama yapan kullanıcıların yüzdesi %15! Haftada en az bir kez arama yapanların yüzdesi ise %45. Ayda en az bir kez veya birden çok arama yapan kullanıcıların yüzdesi ise %68 olarak tespit edilmiş.

  1. Google’da yapılan aramaların tıklanmaya dönüşme yüzdesi ne kadar?

Google, tıklanma oranlarını kaydediyor ve bu konuda oldukça başarılı. Google’da bağımsız olarak yapılan aramaların yaklaşık %66’sı bir veya birden çok sayfanın tıklanması ile sonuçlanıyor. Bu anlamda, arama yapanların %34’ünün herhangi bir sayfayı tıklamadığını ifade edebiliriz.

  1. Adwords/ Ödemeli listeler’in tıklanma yüzdesi ne kadar?

Bu rakamın da beklediğimizden daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Google’da bağımsız olarak yapılan aramalarda, tıklama alan AdWords reklam destekli sayfaların yüzdesi sadece %3.4. Buna, yapılan her türlü aramayı dahil ettiğimizde oran bu kez %2.6’yı gösteriyor.

  1. Google’da yapılan aramalar sonrası Haritalar/Lokal Listeler hangi oranda tıklama alıyor?

Bu rakamlar, direkt olarak “maps.google.com” veya mobil araçlardaki “Google Maps” aplikasyonu üzerinden değil; Google.com üzerinden yapılan aramalara aittir. Bu oran, %0.9. Yani, %1’in bile altında.

  1. Google Knowledge Panel’in aldığı tıklama oranı ne kadar?

Bildiğiniz gibi Google’da bir şirket araması yaptığınızda, sağ tarafta bir kutu içerisinde birçok bilgi çıkar. İşte bu kutuya, çerçeveye “Google Knowledge Panel” deniyor. Bu panelin oldukça popüler olduğuna dikkatinizi çekmek istiyoruz! Ancak tıklanma oranları o kadar yüksek değil. Arama sonrası tıklamalardaki oranları yaklaşık olarak %0.5.

  1. İmaj bloklarının aldığı tıklanma oranı ne kadar?

İmajlar, bu raporun en şok edici sonuçlarını verdi! Farklı iki kaynaktan aldığımız sonuçlara göre, imajların tıklanma oranı %3 ila %11 arasında değişkenlik gösteriyor.

Araştırma sonuçlarını etkileyen faktörlerden biri, insanların imajlara daha çok ilgi göstermesi ve imajlarla daha kolay ve hızlı bir şekilde iletişime geçiyor olmaları. Sonuçları ve farkı etkileyen diğer önemli bir faktör de Google’ın verilerini “Görsellerde Göster” sekmesi dahilinde en çok etkileşim almış imajlara göre oluşturuyor olması.

Eğer imajlarınızın “Google İmajlar” sekmesinde neden yer bulmadığını merak ediyorsanız, dürüst olmak gerekirse, bunun nedeni imajlarınızın yeterince dikkat uyandırmaması. Bu konuda yapılmış araştırmalar da mevcut.

  1. Google’da yapılmış arama sonuçlarında YouTube videolarının oranı ne kadar?

Teknik olarak bakıldığında, Google’da bir video araması yapıldıktan sonra karşınıza başka bir sağlayıcıdan (Örneğin; Vimeo) video gelmesi zor. Bu yüzden Google’daki arama sonuçlarında YouTube videolarının yeri %99’u buluyor!

  1. Google Mağazalar”, hangi oranda tıklama alıyor?

Google’da yapılan tüm aramaları düşündüğümüzde, “Google Mağazalar”ın elde ettiği tıklanma oranı %0.55 olarak gösterilmiş.

  1. Google’da arama yaparlarken, kullanıcılar kaç kelime kullanıyor?

Tipik bir kullanıcının Google’da arama yaparken ortalama 3 kelime kullandığını söyleyebiliriz. Masa üstü kullanıcılar, mobil kullanıcılara kıyasla, daha fazla sayıda kelime kullanarak arama yapıyorlar. Ancak, genel olarak aralarında çok fazla fark olmadığını belirtelim! Bu da, kullanıcıların mobile yatkınlıklarındaki ilerlemenin önemli bir işareti.

  1. Bir soru sorarak yapılan aramaların yüzdesi ne kadar?

Bu sonuçlarda “Kim, ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl” gibi sorular dikkate alınarak araştırma yapılmış. Ortaya çıkan sonuç ise bu bahsettiğimiz soruları içeren aramaların yüzdesi yaklaşık %8.

Arama Pazarlaması ve İnsan Etkileşimi 

Arama pazarlamasında, insan etkileşiminin önemi giderek artıyor. Londra’da düzenlenen küresel bir SEO konferansında konuşan Mark Irvine; yeni fikirlerle veriyi bir araya getirerek, SEO konusunda başarılı projeler çıkartılabileceğini ifade ediyor. 

Bu kişi, küresel çapta ödül alan uzman bir isim! Tecrübeleri ve düşünceleri bu yüzden çok değerli. 

Sosyal Trendler, Arama Trendlerini Belirleyici Bir Etkiye Sahip

Mark Irvine bir veri bilimcisi olduğu için, konu data olduğunda çok farklı alanları bir araya toplayarak etkili analizler ve sonuçlar ortaya çıkartabiliyor. İşte size birkaç ilginç veri:

1. Eğer Twitter’da popüler olan bir konu varsa, o konuyla ilgili aramalar 1 saat içerisinde tam 2 kat artıyor. Örneğin; Türkiye’de bir ünlü; bir anahtar kelimeyle ilgili trend topic bir tartışma ortaya koyduysa, bu anahtar kelimenin bir saat içerisinde daha etkili sonuçlar getireceğini düşünebiliriz…

2. Daha da ilginci, 6 saat içerisinde, bu konuyla ilgili aramalar tam 5 kat artabiliyor! 

Sosyal trendlerin, arama pazarlamasına etkisinin büyük olduğu, bu verilere baktığımızda, haklı bir önerme olarak karşımıza çıkıyor. Aklımıza ilk gelen terim, doğal olarak “Gerçek Zamanlı Pazarlama” oluyor. SEO’ya, gerçek zamanlı pazarlama olarak da yaklaşabilmeliyiz. 

Mark Irvine, bu tür araştırmalarla birlikte, dijital pazarlama kanallarının rollerini değiştiriyor gibi görünüyor. 

Bu başlığa, bir kullanıcı olarak basit bir açıdan yaklaşalım. Siz olsaydınız, sosyal medyada trend olan, çok konuşulan bir konuyla ilgili arama yapmaz mıydınız? Bu bir haber de olabilir, duymaktan hoşlanmadığımız bir felaket de…. Hatta pizza bile olabilir! ???? 

Yine bütüne bakıp, satır aralarını değerlendirdiğimizde hem SEO’nun, hem de dijital araçların aslında insan davranışlarından ayrı durmadığı gerçeğiyle karşılaşıyoruz. Evet, bazen teknik bilginin içerisinde kaybolabiliriz; ama insan davranışı, kullanıcı deneyimi; onun ne istediği vb. halen daha önem sırasında ilk yerini koruyor! 

Dijital Pazarlamadaki Öncü Trendler

Mark Irvine, 2019 yılı içerisinde, anahtar kelime konusunu pek fazla konuşmadığımızı düşünüyor. Bu yıl, herkesin peşinden koştuğu ana konu şuydu (Bu, SEO açısından da böyle): “Kullanıcılar, potansiyel müşteriler, bir markaya nasıl ulaşıyorlar?”! 

Mark Irvine’den Gelen En Dikkat Çekici Yorumsa Şöyle:

“Yıllardır, süslü metinler üzerinden, sosyal medyadaki harika görseller üzerinden ilerledik. Ama bence şu an insandan insana pazarlama çok değerli.” Burada kastettiğini kendi kültürümüze uyarlamamız gerekirse Mark Irvine, insana dokunmaktan bahsediyor! 

Teknoloji geliştikçe, içerik üretmek, dijital pazarlama yapmak için kullanılan yardımcı ve ücretsiz araçlar geliştikçe; artık insana dokunmaya daha fazla vaktimiz var. Artık, işleri teknoloji yapıyor. Bu yüzden, marka değeriniz üzerine odaklanmalısınız! Müşterilerim için nasıl bir değer yaratabilirim? Bu yoldan ilerlemek gerekiyor. Yoksa, kaliteli içerik sayısı da, içerik sayısı da günden güne artıyor. 

Marka olmanın altın kurallarından birisi de “Farklılaşmak” tır. İşte, o farklılaşmanız gereken alanı bulmanız gerek!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim