Sesli Aramalar ve SEO

Sesli Aramalar ve SEO

Bildiğiniz gibi sesli aramalar yükselişte. Durum böyle olunca kullanıcıların sesle yaptıkları aramalar ve SEO ilişkisi her geçen gün daha da büyük önem kazanıyor. Konuyla ilgili son araştırmalar neler söylüyor? Kim, nerede, Google’da ne tür bir arama alışkanlığına, davranışına sahip? Sesli arama yapan kullanıcıları web trafiğinize kazandırmak için neler yapmalısınız? Tüm bu soruların yanıtı, bu yazımızda! 
Sesli aramalar en çok “Yerel Aramalar” ve B2C SEO konseptleri dahilinde konu edilir. Fakat son rakamlar kullanıcı alışkanlıklarının hızla değiştiğini gösteriyor. İnsanlar sesli aramaları sadece kendilerine en yakın restoranı bulmak için değil, farklı amaçlar için de kullanmaya başladılar. Bu da, B2C ürün veya hizmet sunan şirketlerin yanında, B2B pazarlamacıların ve şirketlerin de bu konuyu daha çok ciddiye almaları gerektiğinin bir işareti! 

Sesli Arama Teknolojilerini Kimler Kullanıyor?

2014 senesinde bile, dünya genelinde; onlu yaşlardaki kullanıcıların %55’i ve daha ileri yaştaki kullanıcıların ise %41’i sesli aramaları tercih ediyordu.
Dilerseniz farklı işaretlere de göz atalım. Örneğin; Amazon’un “Echo” ürünü 2016 için, şirketin en çok satan ürünü olmuş! “Google Home” ve “Amazon Echo” cihazlarının, bu yıl için toplam satışının 24 milyon doları aşacağı tahmin ediliyor. O halde hazır yeri gelmişken soralım. Sizce de sesli aramalar yükselişte değil mi? 
İnsanlar bu ürünleri birer yaşam stili haline getirdiklerinde, sesli aramaların önemi daha da artmış olacak ve o günler geldiğinde yepyeni kullanıcı alışkanlıklarından bahsedeceğiz. 

Peki Neden Sesli Aramaları Tercih Ediyorlar?

Kişisel asistan teknolojisi yaygınlaştıkça, birçok kişinin önyargısı da kırılıyor. Ürünleri denemeye başlıyor ve bir zaman sonra alışıyorlar. En genel haliyle buna bir adaptasyon süreci diyebiliriz. Örneğin orta yaşlı insanlar yazmaya daha az istekliler. Bu da onları, Google’a elle yazıp arama yapmak yerine, sesli aramaya teşvik ediyor. 
Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, kullanıcıların neden sesli aramaları tercih ettikleri sorusuna ışık tutmuş. Önde gelen ilk 10 nedenin hepsi de “gelişen kullanıcı deneyimi” ile ilgili! Birkaç tanesini hızlıca sıralayalım: Hızlı, kolay, klavyeden bağımsız! 

İnsanlar Sesli Aramaları Nerelerde Kullanıyorlar?

Basit bir mantıkla bile, kullanıcıların ellerini ve kollarını özgürce kullanamadıkları fiziksel alanlarda, sesli aramaları daha çok tercih ettiklerini söylemek mümkün. Örneğin; mutfakta yemek hazırlarken veya araç kullanırken! Araştırma analizleri de bunu doğruluyor ancak fazlası da var. Stone Temple Consulting’in konuyla ilgili yaptığı bir anketin sonuçlarına göre, ofis çalışanlarının büyük bir bölümü şu an yaygın olarak sesli aramaları tercih ediyor. Yüksek gelir düzeyindeki yöneticiler, yalnız olmadıkları halka açık her sosyal alanda sesli arama yapma konusunda, gelir düzeyi daha düşük çalışanlara göre daha cesurlar! Sesli aramaları en çok; ürün satın alma, tedarik süreçlerinde tercih ediyorlar. 

B2B İçin Sesli Aramalara Nasıl Bir SEO Hazırlığı Yapmalıyız?

Kimi tahminler, 2020’ye gelindiğinde tüm aramaların %50’sini sesli aramaların oluşturacağı yönünde. Google’ın mobil cihazlar dahilinde günümüz için verdiği istatistik rakamları %20! Yani, bugün bile mobil cihazlarda yapılan tüm aramaların %20’sini sesli aramalar oluşturuyor. 
Peki sesli aramalarda öne çıkmak için yapılması gereken temel optimizasyonlar neler? Hemen maddeler halinde sıralayalım:

1. Mobile odaklanın. 

2. Long-Tail anahtar kelimelere daha çok önem vermelisiniz. 

3. Featured Snippets’ta görünür olmayı hedefleyin. 

Sesli aramalar için yapacağınız optimizasyon çalışmalarının en güzel yanı, SEO performansınıza bütünüyle ek katkı sunacak olmasıdır. Featured Snippets, günümüzde yükselişte olan diğer önde gelen SEO başlıklarından birisi. Konuyla ilgili teknikleri sizlerle paylaşmıştık ve paylaşmaya da devam edeceğiz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim