Arama Motorlarında Chatbot Mu Kullanılacak?

Arama Motorlarında Chatbot Mu Kullanılacak?

Tüketicilerin arama motorlarında ürün arama deneyimlerini düşündüğümüzde, sizce chatbot’lar da devreye girebilir mi? 

Organik aramaların geleceği konuşulurken aklımıza hep; mobile-first-index, öğrenen makineler, yapay zekâ, doğal dil, sesli aramalar, site hızı, http 2, kişiselleştirme veya müşteri tercihlerindeki yeni eğilimler gibi başlıklar geliyor. 

Durum böyleyken, belki de ilk kez duymuş olacağınız bir yenilikten bahsediliyor: Chatbot’lar, aramalara ne tür yenilikler getirebilir? Şu an hem organik hem de ödemeli arama sonuçları için testler yapılmaya başlandı bile. 

Konuyla ilgili yakın zamana kadar teorik tartışmalar duymuş olsak bile, işin pratiğine henüz değinen olmamıştı. Eğer pratikteki denemeler olumlu sonuç verirse, chatbot’lar arama alışkanlıklarımıza, daha doğrusu hayatımıza dahil olacakmış gibi görünüyor. Peki hangi konularda? 

Örneğin;

• Test sürüşü için randevu ayarlanması 

• Müşteri ilişkileri servisiyle iletişime geçilmesi

• Ürün ve servis satın alma

Chatbot ile Gelecekte Bizi Neler Bekliyor?

Yapılan testlerin başarılı sonuçlar getirdiğini düşünelim. Böyle bir yeniliğin pazarlama dünyasında büyük değişimlere neden olacağını şimdiden görebilmek mümkün. 

Peki markalar böyle bir değişim için yeterli veri altyapısına sahipler mi, müşteri ilişkileri departmanları buna hazır mı? Bu süreçlerin ölçüm ve raporlaması nasıl yapılacak? 

Gördüğünüz gibi bu sorular çoktan sorulmaya başladı bile. O yüzden, şimdiden hazırlık yapsanız iyi olur!

Konuyu biraz daha netleştirmek için basitçe ifade edelim. Müşterilerin, web sayfanızla değil, yaptıkları arama sonuçlarıyla etkileşime girdiklerini düşünün! Böyle bir devrim gerçekleşirse, analitik platformlarında da, bu tür etkileşimleri izleyebilecek, ölçümleyebilecek altyapılara ihtiyaç duyulacak. Verilerin entegrasyonu ise apayrı bir konu. 

Uzun Dönemli Düşünün

Chatbot’lar aramalarda bir devrim yaratabilir mi? Bu sorunun cevabı, yakın dönem için düşünüldüğünde pek de net değil. Ancak orta vadede veya uzun vadede düşündüğümüzde birçok uzman bu hayalin gerçek olacağı görüşündeler. Her zaman olduğu gibi, ilk uygulayan öne geçecek, diğerleri de onu takip edecek. Bu yüzden bizim tavsiyemiz, uzun vadeli düşünmeniz gerektiği yönünde.

Uzun dönemli SEO stratejilerinize bu yeniliği de dahil edin. Bizi nelerin beklediğini izlemenin en iyi yolu, arama motorlarındaki gelişmeleri takip etmek. 

“Test Et & Öğren” yöntemini uygulayabilecek bütçesi olan markalar için bu tür bir entegrasyon ciddi anlamda başarı sağlayacaktır. İyi mi kötü mü olduğunu söylemek zor olsa da, şu an birçok marka henüz “mobile-first-index” için bile gelişimlerini yeterli ölçüde tamamlamış değil!

Chatbot’ların getireceği yeni müşteri deneyimiyle, odaklanılan nokta aslında veri entegrasyonundan öte, müşteri deneyimini daha iyi ihale getirmek. 

Yenilikçi bir marka olduğunuzu düşünüyorsanız bu devrimin öncülerinden olabilirsiniz!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim