Backlink Kavramı

Backlink Kavramı

Backlink’in Önemi

Arama motoru optimizasyonu sürecinde backlinlerin önemi çok büyüktür. Backlink Türkçe tabiri ile geri bağlantı anlamına gelmektedir. Backlinkler benzer içeriğin bulunduğu kaliteli, büyük ziyaretçi potansiyeline sahip, arama motorlarında başarılı sağlamış sitelerden alınan site bağlantılarıdır. Bu bağlantıların alındığı sitelerin bağlantının verildiği siteleri iyi göstermesi ve onlara referans sağladığını göstermektedir. Ancak doğal backlink almak eskisi gibi kolay olmamakla beraber backlink alınacak sitelerin çeşitli kısıtlamalar koyması ve ücret talep etmesinden kaynaklanmaktadır.
Baclink almanın kolay olmadığı bu dönemlerde artık seo inşaası gerçekleştiren site ve seo sorumluları blogger, wordpress, tumblr ve diğer bir çok ücretsiz blog servislerinden bloglar açarak paravan olarak belirtilen bu bloglar üzerinden tanıtım yazıları hazırlayıp yayınlayarak veya direk bağlantılar oluşturarak backlink almaya çalışmaktalar.

İllegal Backlink

Aslına bakıldığında gerek paravan bloglar oluşturulup backlink almak gerek ücretli olarak backlink sağlamak arama motorları tarafından kabul edilmiş legal yöntemler değil. Backlink sağlamanın en doğal ve kabul edilebilir yolu sitelerin doğası olan tavsiye bağlantı göstermesidir. Bu şekilde yapılan bir backlink inşaası ve çalışması hem iyi bir seo çalışmasının yapıldığının göstergesi hem de arama motorlarının kabul gördüğü işlemlerdir. Ancak onlarca webmaster forum ve sitelerinde önlenemez bir şekilde büyük bir backlink pazarı oluşmuştur. Site sahipleri ve seo sorumlları sahip oldukları sitelere veya üzerinde çalışma yapacakları sitelere benzer sitelerden ücretli olarak backlink ve backlink içerikli tanıtım yazıları alım satışı yapmaktadırlar.
Her ne kadar ücretli veya diğer yollardan alınan backlinkler arama motorlarınca kabul görmeyen bir durum olsa da arama motorları bunlara ister istemez göz yummakta ve bunların gerçekleşmesini önlemeye çalışmamaktadırlar. Daha doğrusu bu günden sonra bu illegal(doğal olmayan) backlink alımı arama motorlarınca önlenemez bir durum çok büyük bir baclink piyasası kuruluşken.

Backlink ile Anahtar Kelime Çalışması

Pagerank’ın önemi eskisine göre ne kadar etkili olmasa da yine de backlink konusunda önemli bir yere sahiptir. Çünkü halen sitelerin kaliteli olduğunu kısmen pagerank belirlemektedir. Bunun yanında yeni çıkan trustrank sistemi de kaliteli backlink alma da önemli yer tutmaktadır.
Bir siteden baclink alınırken onun alexa verilerine pagerank ve trustrank değerlerine alan adı yaşına ziyaretçi kitlesine ve benzer özgün, kaliteli içerikli olduğuna dikkat edilmelidir. Ayrıca backlink alınırken hedef olarak belirlenen anahtar kelimeler de öneme sahiptir. Yüksek pagrank değerine sahip sitelerin etkisinin büyük olmadığı gözle görülür bir durum olmasına karşın benzer ve kaliteliğe içeriğe sahip sitelerden alınan backlinklerin değeri tartışılmaz bir konudur. Baclink alınırken belirlenen anahtar kelimeler de iyi analiz edilip alan adı ile içerik ile uyumlu olduğuna kanaat getirildkten sonra gerekli backlink çalışması yapılmalıdır.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim