Google Arama Sonuç Sayfaları İçin AMP’yi Hayata Geçiriyor! Hazır mısınız?

Google Arama Sonuç Sayfaları İçin AMP’yi Hayata Geçiriyor! Hazır mısınız?

AMP için hazır mısınız? (AMP: Hızlandırılmış Mobil Sayfalar)
Hazır olun veya olmayın, artık Google arama sonuç sayfalarına AMP geliyor ve etkisi de büyük çapta olacak. Google, bundan böyle arama sonuç sayfalarında Hızlandırılmış Mobil Sayfalar’ı da gösterecek.
Bu, haber odaklı olmayan sitelerin, Google arama sonuçlarında AMP’de gösterilmeleri adına da ayrı bir fırsat. 
AMP; sıklıkla gördüğümüz tonlarca cookie barındıran, 3. parti Javascript içeren, barındırdığı reklam ağları nedeniyle yavaş yüklenen site tipinden arınmış, web sitelerinin çok daha hızlı bir versiyonu. Bahsettiğimiz bu siteler, bir benzetme yapmak gerekirse yıldırım hızıyla yüklenebilen; bağlantısı yavaş olan veya çok yüklü sitelerin açılmasını beklemek istemeyen kullanıcıların hemen erişebildiği web siteleri anlamına geliyor. 
AMP, hem site sahibi hem de kullanıcı tarafında oldukça pozitif tepkiler alıyor. Hem daha hızlı, hem de daha modern. Özellikle mobil araçları düşündüğümüzde, bağlantısı yavaş olan kullanıcılar için oldukça faydalı bir çözüm olacak.
 

Sıralamaya büyük etkisi yok!
Şu önemli notu da belirtelim ki mobil arama sonuçlarında AMP sonuçları, sıralamalarda tek başlarına ek bir avantaj sağlamıyor! Google şu an güncel olarak mobil aramalara uygun olan siteleri daha olumlu değerlendirdiği bir sisteme zaten sahip, AMP siteler de mobile uyumlu oldukları için aynı kategoride değerlendirilecekler!
AMP’lere sıralamalarda yükselmek odaklı olarak bakmaya gerek yok. Rakiplerinizden ayrışmak ve sıralamalarda yükselmek adına her şeyi AMP odaklı dönüştürmek zorunda değilsiniz. 
Direkt olmasa da, AMP’nin dolaylı faydaları elbette ki var. Örneğin; eğer arama yapan kullanıcı özel olarak AMP sonuçlarıyla ilgileniyorsa, doğal olarak AMP sonuçlarında kimi siteler ön plana çıkacaktır. Buna, tüketicilerin AMP konusunda artan farkındalıklarını da eklersek bahsettiğimiz avantaj oldukça kabul edilir.
 

Mobil sonuçların yer değiştirmesi
Google, özel olarak, AMP’yi baz aldığı sonuçlar vermiyor. AMP siteler, arama sonuçlarında aynı sitenin birbirinden farklı iki versiyonu olarak gösterilmiyor. Bunun yerine, eğer arama sonuç sayfasında çıkan herhangi bir sayfa AMP versiyona sahipse, Google bu sonuç sayfalarında; mobil ya da masa üstü sayfa yerine, AMP sonucunu gösterecek.
Nasıl ki mobil uyumlu siteler ilk kodlarda bunu “description” olarak belirtiyorsa, AMP de aynı şekilde işliyor. AMP için sonuçlar bir ek olarak çıkıyor (aşağıdaki görselde olduğu gibi), ardından gelen bir açıklamaya da sahipler.

Sonuç sayfasında AMP olmadan görünüyorsanız Google’dan ceza alır mısınız?
Hayır! Google, hiçbir siteyi AMP göstermediği gerekçesiyle kötü puanlamıyor. Siteniz, mobil arama sonuçlarında mevcut sıralamasını koruyacak, mobil versiyonunuz hangi sıralamaya sahipse, yerini aynı şekilde koruyacak. 
Google sadece, sonuç sayfalarında, mobil uyumlu siteyi göstermek yerine AMP versiyonunu gösterecek o kadar!
Arama sonuçlarında AMP versiyonuna sahip olmayan siteler için Google ilk önce mobil uyumlu siteyi göstermeyi tercih edecek, eğer mobil uyumlu versiyon yoksa masa üstü siteyi gösterecek. Ancak, AMP’siz siteler, sıralama anlamında herhangi bir olumsuz etkiye uğramayacaklar.


Diğer sıralama faktörleri AMP için de geçerli mi?
Bildiğimiz genel sıralama faktörlerinin AMP siteler için geçerli olmayacağını düşünmek yersiz olur, özellikle de “AMP-only” denen tamamen AMP siteler için düşünüldüğünde! Ancak, AMP’nin doğası gereği, bu tür genel sıralama faktörleri ayrı bir konu olmayacak!
Daha somut bir şekilde ifade etmek gerekirse, örneğin site hızı üzerinden düşünelim. AMP siteler, yine kendi doğaları gereği mobil sayfalardan daha hızlı oldukları için, site sahibinin “Acaba web sitem yavaş olduğu için sıralamalardan negatif etkilenir mi?” diye değerlendirmesine gerek kalmayacak. 
Ancak şunu hatırlamak önemli ki; Google, sayfaların mobil versiyonlarını ve AMP versiyonlarını tararken, sıralamalar masa üstü sayfaya göre yapılacak! Bu nedenle, masaüstü sayfadaki hatalar (örneğin sitenin yavaş olması), bütüne bakıldığında AMP sayfanızın sıralamalarda aldığı pozisyonu veya performansını etkileyebilir. 


Siteler AMP için Mobili Terk Etmeli mi?
Bu soru zamanla, çok daha enteresan bir hale gelecektir. Çünkü bu soruya cevap vermek için henüz çok erken. Sadece AMP’de görünen siteler var, örneğin “AMP Project” adlı bir site var ve buna iyi bir örnek. Peki Google, sitenin mobil versiyonu yerine AMP versiyonunu gösteriyorsa, site sahipleri mobil versiyon bir siteye sahip olma konusunda tekrar düşünmeliler mi? 
Bu sorunun cevabı şu andan itibaren Google AMP’nin inisiyatifinde. Diğer arama motorları, kendi arama sonuçlarında AMP kullanacaklarına dair bir açıklama yapmadılar. Diğer arama motorlarının “AMP-only” sitelere davranışlarını referans olarak alabilirsiniz. Örneğin Bing şu an için AMP-only sitelerin indekslenmesinde herhangi bir problem yaşamıyor veya göstermiyor.



Yorumlar

amp nin amacı hızlı açılan bir site belki ama mobil sayfalar zaten hızlı daha ne kadar hızlanacak. google aramalarında amp yi test ettiğimde mobilden çok hızlı açılıyor doğru ama dikkatten kaçan bir husus var google aramaları cdn ile gösteriyor açılan sayfa googlede daha önceden kayıt edilmiş bugün cdn hizmeti alan bir sitede jet gibi açılır yada google normal amp olmayan siteleride cdn ile gösterse yine jet gibi açılır dolayasıyla bu amp olayına benim kafam hiç yatmadı saçma sapan bir fikir. düz html mantığı olduğu için bugün bir yazıda yorum atmaya kalksan önünde engel var yorum at butonuna tıkla mobil versiyona geç yorumunu at ne kadar saçma bir durum

Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim