Arama Motoru Optimizasyonun İndexleme Mantığı

Arama Motoru Optimizasyonun İndexleme Mantığı

Arama Motoru Optimizasyonu’na Karşı Yaygın Bir Düşünce
Sık sık şöyle ifadeler duyuyoruz:
“Hiçbir akıllı mühendis, web sitelerinin sıralamaya girmek veya indekslenmek için katı kurallara veya ilkelere uyması gereken bir arama motoru inşa etmez. Yarım akıllı birisi bile, ehliyetsiz arama motoru uzmanları tarafından optimize edilmiş olan değil, herhangi bir yapıyı tarayabilen, karmaşık veya hatalı kodlamayı çözümleyebilen bir sistem ister ve en iyi ve en alakalı sonuçları sunmanın bir yolunu bulur.

Ama Durun…

Ailenizin köpeğinin bir fotoğrafını internete yüklediğinizi düşünün. Bir insan bunu, “siyah, orta boy bir köpek – labradora benziyor, parkta al-getir oynuyor.” şeklinde tarif eder. Diğer taraftan, dünyadaki en iyi arama motoru fotoğrafı bu kapsamlılıktan çok uzak noktalarda anlamak için çaba sarf eder. Nasıl bir arama motorunu bir fotoğrafı anlayan şekilde yapabilirsiniz? Neyse ki Arama motoru optimizasyonu, arama motorlarının içeriği anlaması için webmasterlara “ipucu” veriyor. Aslında içeriğinize, uygun düzenlemeleri eklemek arama motoru optimizasyonunun temelidir.
Arama motorlarının yeteneklerinin ve kısıtlılıklarının ikisini de anlamak, web içeriğinizi arama motoru örümceklerinin kavrayabileceği gibi düzgün bir şekilde inşa etmenizi, biçimlendirmenizi ve açıklayıcı hale getirmenizi sağlar. Arama motoru optimizasyonu olmadan birçok web sitesi arama motorları için görünmez olarak kalır.

Arama Motoru Teknolojisinin Sınırları

Önde gelen arama motorlarının hepsi üst kısımda açıklanan benzer ilkelere göre çalışır. Otomatikleştirilmiş botlar interneti tarar, linkleri takip eder ve içerikleri çok büyük veritabanlarında indeksler. Bunu, parmak ısırtan, baş döndüren bir çeşit yapay zeka ile başarırlar. Söylendiği gibi, modern arama teknolojisi çok güçlü değil. Kapsam ve sıralama konularının ikisinde de büyük sorunlar çıkaran teknik kısıtlılıklar var.

En yaygın olanları aşağıda listeledik:

1. Örümcek ve İndeks Sorunları
* Arama motorları (oturum açma formu gibi) online formları tamamlamada iyi değildir ve bu nedenle onların arkasında yer alan herhangi bir içerik gizli kalabilir.
* CMS (İçerik Yönetim Sistemi) kullanan web siteleri genellikle aynı sayfanın türevlerini kopyalar -tamamen orijinal bir içerik arayan arama motorları için temel bir problem.
* Bir web sitesinin tarama yönergelerindeki (robots.txt) hatalar, arama motorlarının tamamen engellenmesine neden olabilir.
* Zayıf link yapıları, arama motorlarının web sitesinin tüm içeriğine ulaşmada başarısız olmasına sebep olur. Diğer taraftan, zayıf link yapıları, arama motorlarının içeriği taramasına izin verir ama indeksleri tarafından “önemsiz” sayılmasını sağlayacak şekilde kaydedilir.
Metin Dışındaki İçeriği Yorumlama
* Arama motorları HTML olmayan metinleri algılamada ilerlemesine rağmen, bilindiği gibi zengin medya formatındaki içerik, arama motorlarının çözümlemesi için zordur.
* Bu, Flash dosyalarındaki metni, resimleri, fotoğrafları, videoyu, sesi & eklenti içeriklerini kapsar.
2. Sorgu Eşleştirme için İçerik
* İnsanların arama için kullandıkları ortak terimlerle yazılmayan metin. Örneğin insanlar aslında “buzdolapları” diye arama yaparken, “gıda soğutma üniteleri” hakkında yazmak.
* Dil ve uluslararası ince farklılıklar. Örneğin color ve colour. Şüpheye düştüğünüzde, insanların hangi şekilde arama yaptıklarını kontrol edin ve içeriklerinizde tam eşleşen ifadeleri kullanın.
* Tıpkı web sitenizi ziyaret edecek olan insanların büyük çoğunluğu Japonya’dan olduğu zaman, içeriğin Polonyaca’ya hedeflenmesi gibi konum hedeflemesi.
* Karmaşık İçeriksel Sinyaller. Örneğin, blog yazınızın başlığı “Meksika’nın En İyi Kahvesi”dir ama yazınızın kendisi, Kanada’da mükemmel kahve servisi yapılan bir tatil yeri hakkındadır. Bu karmaşık mesajlar arama motorlarına kafa karıştırıcı sinyaller gönderir.
3. “Ağaç Ormanda Devrilir”
SEO, sadece arama motoru dostu web geliştirmenin teknik ayrıntılarını anlamak için değildir. Aynı zamanda pazarlama ile de ilgilidir. Bu, belki de arama motorlarının işlevselliğini kavramak için en önemli kavramdır. Mükemmel bir web sitesi hazırlayabilirsiniz ama eğer tanıtmazsanız, içeriği arama motorları için görünmez olabilir. Bu, arama teknolojisinin, arama sonuçlarını göstermek için alaka ve önem metriklerine dayanan doğasından kaynaklanır.
“Ağaç ormanda devrilir” atasözü, etrafta sesi duyan kimse yoksa bu sesin aslında var olmadığını varsayar –ve bu, arama motorları ve web içeriklerini mükemmel bir şekilde anlatır. Bir başka ifadeyle, eğer hiç kimse içeriğinize link vermediyse, arama motorları bu içeriği görmezden gelmeyi tercih edebilir.
Arama motorları tek başlarına kalitenin doğal ölçüsüne sahip değildir ve internetteki içeriğin olağanüstü parçalarını keşfetmek için potansiyelleri yoktur. Sadece insanlar bu güce -keşfetmek, tepki vermek, yorum yapmak ve ilişkilendirmek- sahiptir. Bu yüzden, mükemmel içerik basitçe yaratılamaz -paylaşılmış ve hakkında konuşulmuş olmalıdır. Arama motorları popüler olmaya başlayan web sitelerindeki yüksek kaliteli içeriği yükseltme konusunda zaten oldukça iyi iş çıkarıyorlar, ama bu popülariteyi meydana getiremiyorlar –bu, yetenekli internet pazarlamacılarının görevdir.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim