Backlink Alırken Dikkat Edin! Cezalandırılan Link Örnekleri
Ödemeli linkler, ziyaretçilerden gelen postlar, PBN’ler… Yeni bir backlink oluşturmadan önce bu metotlar hakkında bir kez daha düşünün! Neden mi? Cevabı, yazımızda…
Bugün sizlerle Google’dan Penalty (Yani ceza) görmüş 800’ün üzerinde web sitesinin backlink profilini inceleyeceğiz. Neden bu hataya düşmüşler? Nerede yanlış yapmış olabilirler?
Bundan sonraki link geliştirme süreçlerinizde, bu hatalardan ders almanızda fayda var.
Google, penalty (ceza) konusunda %100 kesinlikte öğütler vermez, yani tüm sırlarını açıklamaz! Yapılabilecek en mantıklı şey, bu araştırmada yapılmış olduğu gibi yüzlerce örneği incelemek ve mantıklı dersler çıkartmak.
830’un üzerindeki web sitesinin incelenmesiyle ortaya çıkan sonuçları aşağıda 8 maddede topladık.
Google’dan cezalandırılan linkler hakkında 8 ipucu!
1. Ziyaretçilerden Gelen Postlar ve Google Penalty
Ziyaretçilerden gelen postlar nedeniyle ceza alan sitelerin belirli ortak özellikleri var. Bu sitelere baktığınızda, asıl amacının sadece link oluşturmak olduğu açıkça belli oluyor. Örneğin; içerikte sponsorluk belirtiliyor ancak agresif bir şekilde anahtar kelime kullanılmış olması dikkat çekiyor. Normalde bu tür içerik linklerine “nofollow” işareti konmalı.
İçeriklerde, anchor (çapa) linkler oluşturacaksanız, dahil olduğu anahtar kelimelerin agresif ve rekabetli olmamasına dikkat edin. Hatta, içeriğin sponsorlu olarak işaretlenmesi, Google’dan ceza almayı kesinlikle engeller mi, bu bile tartışmalı!
Sonuç olarak, odaklanmanız gereken yer şurası: Çapa (anchor) kullandığınız anahtar kelimelerde özenli olun.
Bazı siteler, bilgilendirici içerik sunma kılığı altında “reklam içerikleri” sunuyorlar. Alınan cezaların bir nedeni de bu olabilir.
Ceza almış siteler arasında dikkat çeken diğer bir durum da, bu tür linklerin aynı kaynaktan aynı özelliklerle (Örneğin; hep aynı anahtar kelimelerle) gelmiş olması. (Gördüğünüz gibi, aslında problemin kaynağı yine çok belirgin. Google’ı kandırmaya yönelik bir harekette bulunmamak gerekiyor, hepsi o kadar…)
2. Eski Backlinklerin Yaşları Cezayı Önler Mi?
Çalışmalar gösteriyor ki, linkinizin ne kadar eski olduğu o kadar da önemli değil. Bu durum özellikle Penguin cezaları döneminde de incelenmişti ve aynı kanıya varılmıştı!
Geçmişte ödemeli backlinkler satın aldığınızı düşünelim. Üzerinden yıllar geçti ve siz bu linkleri kafanızdan çıkardınız… Artık, ziyaretçi linkleri dahil tamamen etik çalıştığınızı düşünüyorsunuz diyelim… Böyle bir senaryoda, geçmişinizi silmiş olmuyorsunuz! Geçmişte satın aldığınız bu linkler, bugün de karşınıza çıkabilir ve Google’dan ceza yiyebilirsiniz.
3. Doğallığı Bozan Linkler Her Türlü Siteden Gelebilirler
Bu madde, sizi şaşırtabilir! Web sitenize verilmiş bir tür spam link bulunuyorsa, bu spam linkin hangi kalitede bir siteden geldiği neredeyse tamamen önemsiz. Yani, evet, düşük kalitede bir siteden gelmiş olabilir; ama “güvenilir” olarak tanınan bir medya sitesinden gelmiş olsa bile durum değişmiyor. Spam spam’dir!
Bu yüzden, link oluştururken tüm sitelere şüpheli olarak bakmakta fayda var. Bir sitenin asıl kalitesini ve güvenilirliğini dış linkleri belirliyor. Özellikle yurt dışında, birçok güvenilir bulunan medya sitelerinin link satışı yaptıkları bilinen bir gerçek. Bu noktada, linkin nerede ve nasıl oluşturulduğu önemlidir.
Bahsettiğimiz linkleri sizler bir bakışta anlayabiliyorsanız (etik dışı olduğunu) emin olun Google da bunu kolaylıkla anlayabilir.
4. Google Web Sitenizi Komple Cezalandırabilir Mi?
Google, sitenizin sadece belirli sayfalarını mı cezalandırıyor? Yoksa, tüm sayfalarınızı mı? Araştırma sonuçlarına göre, sitenizdeki herhangi bir sayfa veya birkaç sayfa penalty aldığında, bu durum Google sıralamalarınızı bütünüyle zorluyor!
Yine Penguin dönemlerinde bunun tam tersi konuşuluyordu. Ama, istatistikler ve araştırma verileri aynısını söylemiyor.
5. Google Penalty Cezalarının %50’si Anchor Text Hatası İçeriyor
Yazımızın başlarında anchor (çapa) tekstlerde dikkatli olmanız gerektiğini söylemiştik. Anchor metin optimizasyonu yaparken agresif davranmamanız gerekiyor.
Google yine penalty açıklamalarında, sorunun kaynağını yüzeysel bir şekilde belirtiyor olabilir. Ama işin uzmanları biliyorlar ki, problem dönüp dolaşıp aynı yere geliyor.
6. Google backlink Cezalarında Üstü Kapalı Davranıyor
Google’dan ceza aldığınızda, size örnek hataları içeren bir açıklama gönderebilir. Ancak bu açıklamaların tamamen şeffaf olmadığını bilin. Bu tür konular, bazen oldukça tartışmalı hale gelebilir. Konuyla ilgili yılların tecrübesine sahip iki SEO uzmanı bile fikir ayrılığına düşebilir. Hal böyleyken bir yayıncının konuyu bütünüyle kavramış olabilmesi pek mümkün değil. Bunun nedeni, Google’ın penalty kuralları konusunda üstü kapalı davranıyor olması.
Yani, size bilmeniz gerekenleri söylüyor. Yapmanız gerekenleri iletiyor. Ama nedenlerini %100 bir şeffaflıkta açıklamıyor.
7. Google Penalty Durumundan Sıyrılmak Zaman Alabilir
Google’dan bir kez ceza almışsanız, bu durumdan sıyrılmanız biraz zaman alacaktır. Bunun nedeni, Google’ın sizi bir süre gözlemlemek istemesidir. Ceza aldığınız linkleri kaldırmanız gerekiyor. Hatta, neden ceza almış olduğunuzu da anlamış mısınız onu değerlendiriyor. Yani, aynı hataları asla tekrar etmeyin!
8. Link Cezalarını Nasıl Engellerim? Neler Yapmalıyım?
Bizim Türkçe’mize de geçmiş, dünyaca ünlü bir söz vardır: “En iyi savunma, harekettir.”
Bu durum, Google Penalty cezalarına karşı proaktif olmanız için de geçerli. Evet belki arıza çıkaran linklerde “disavow” çözümüne gitmek isteyebilirsiniz. Ancak, uzmanların önerisi, size sorun çıkaran linkleri tamamen ilgili siteden kaldırmanızdır.
Bir Önceki Makalemiz : Doğal Dil İşleme İle Google’ın Yapay Zekasını Çözümleme
Bir Sonraki Makalemiz : Başlık (Title) Etiketi Nasıl Olmalı? Güncel Title Teknikleri