Doğal Dil İşleme İle Google’ın Yapay Zekasını Çözümleme

Doğal Dil İşleme İle Google’ın Yapay Zekasını Çözümleme

Birine boş bir kâğıt verdiğinizi düşünün. Kâğıtta yazan tek şey de, yazının (konunun vb.) başlığı olsun. Böyle bir durumda kâğıda bakan kişi o yazının neyle ilgili olduğunu tamamen anlayabilir miydi? Tamamen olmasa bile, böyle bir başlık atıldığına göre sanırım böyle bir yazının konusu kesinlikle şu olmalıdır diyebilir miydi? 
Bu düşünce deneyinde, kâğıda bakan kişi yazının konusunu net bir şekilde anlayabiliyorsa, tebrikler! Yazı için seçtiğiniz başlık, testi geçti! 
Buna, “Boş Kâğıt Testi” deniyor. Bu test, başarılı “sayfa başlıkları” için kullanılıyor! Bu basit test, doğru sayfa başlıklarını belirlerken işinize çok yarayacak. 
Dünyanın her yerinde, bu konunun uzmanları bu testi sıklıkla uyguluyorlar. Web sitenizi ilk kez ziyaret eden bir kişi; markanızı ya da ürünlerinizi henüz yeni tanıyan birisi de içeriklerinizi anında anlamalı! Asıl amaç bu olmalı. Yani başlık, evet çok önemli ama anlatacaklarımızı, web sitenizdeki tüm içeriklerle ilgili olarak da düşünebilirsiniz. 
Bazen sayfalara başlık atarken, attığımız başlığı karşı tarafın hemen anlayacağını düşünürüz. Çünkü konuya hakimizdir. Ürünlerimize, verdiğimiz hizmete, içerisinde bulunduğumuz sektörün terimlerine ve jargonlarına hakimizdir. Ama aynısını müşterilerden beklemek yanlış olur! İşte “Boş Kâğıt” testi de bu yüzden var. 
Konuya bir de Google açısından yani SEO tarafından bakmaya ne dersiniz? Yazımızın başındaki düşünce deneyini, bu kez, karşımızda bir insan değil de, bir arama motoru varmış gibi düşünelim…  “Boş Kâğıt” testi, Google gibi arama motorları ve botları için de geçerli mi sizce? 
Aslında evet, geçerli… Ayrıntıları verelim. 

Arama Motorları İçin Boş Kâğıt Testi ve Kelime Sıklığı 

Arama motorları da yapay zekâ kullandıkları için, her içeriğin anlamını çözmeye çalışırlar. Bir içerikte, hangi kelimeler hangi sıklıkta kullanılmış, buna özellikle dikkat ederler! Böylece dokümanın hangi konuyla ilgili olduğunu rahatça kavrarlar. 
Şimdi konuya somut bir örnekle devam edelim.

Yazdığımız bir içekte, aşağıdaki kelimelerin tablodaki sıklıkta kullanılmış olduğunu farz ediyoruz:

Kelimeler Sıklık
BIÇAK 19
JİLET 10
KENAR 8
BİLEME TAŞI 7
5
KESKİN 5
TAŞ / TAŞI 4
MAT 4

Böyle bir tablo bize, bu içeriğin bıçak bilemeyle ilgili olabileceğinin işaretini veriyor. Tabloya biraz daha konsantre olursak, kullanılan kelimelerin sıklığına göz atarsak, büyük ihtimalle bu yazının konusu bıçakların nasıl bilendiğiyle ilgili. 
Peki sizce bu tabloda şu kelimelere de yer verilseydi neler düşünürdünüz?
“Adımlar”, “Nasıl / Yapılır?”
Şu an yaptığımız gibi, herhangi bir yazının neyle ilgili olduğunu kolay bir şekilde kelime sıklığına bakarak çözebiliyorsak, o halde Google gibi arama motorları için de içeriğimiz testi geçti demektir! 
Doğal olarak, kullanılan kelimelerden ve kelime sıklığından hiçbir anlam çıkartamıyorsak da testimiz başarısızdır! Bu testi herhangi bir sayfanız için SEO analiz aracımızı kullanarak yapabilirsiniz. Sayfa adresinizi analiz aracımıza yazarak, sayfada kullanılan kelimelerin sıklıklarını görebilirsiniz.
İşte arama motorları ve “Boş Kâğıt Testi” ilişkisine bu şekilde yaklaşmalısınız! 

BERT İçin Kelime Sıklığı Geçerli mi? 

Geçmişte, NLP yani doğal dil işleme süreçlerine, arama motorlarının yaklaşımı farklıydı. İçerikleri sadece bir çuval kelime gibi görüyorlardı. Kelimelerin nerede, hangi sırayla kullanıldıklarına dikkat etmiyorlardı. Herhangi iki kelimenin birbirleriyle bir anlam ilişki olup olamayacağına da bakmıyorlardı…
Bu dönemlerde, SEO uzmanları ya da profesyonel içerik yazarları, içeriklerini analiz ederlerdi. Kelime sıklığını onlara gösteren yardımcı araçlar kullanırlardı. Bu yardımcı araçlara bugün de kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Kullandıkları bu yöntem, gerçekten de işe yarıyordu. Kelime sıklığıyla analiz edilen içerikler, sıralamalarda daha yüksek yerlere erişebiliyordu. Peki bu durum günümüz BERT dünyası için de geçerli mi? (BERT: Bidirectional Encoder Representations from Transformers/ BERT’i de doğal dili anlayan gelişkin bir yapay zekâ sistemi gibi düşünebilirsiniz.) 
Aslında hem evet hem hayır. Evet, çünkü analizlerin mutlaka bir etki gücü oluyor. Hayır, çünkü sıralama yükselişlerinde eskisi kadar başarı getirmiyor! Buradan çıkan sonuç aslında çok açık ve net. Google ve yapay zekâ algoritmaları, eskisine kıyasla çok daha akıllı! 
BERT, çok daha sofistike bir sistem (RankBrain’in de ötesinde). BERT, içerikte kullandığınız kelimelerin sıralamasına bakıyor. Bir kelime, konuşmanın hangi yerinde geçmiş, inceliyor. Eski, kelime sıklığı, kelime sayısı analizlerine göre çok daha ileride…
Bunların hepsi aslında iyi haber! Çünkü, tüm bunlar yazılarınızı çok daha kolay ve doğal bir şekilde yazabileceğinizi gösteriyor! Yeter ki içeriğiniz kaliteli olsun, gerisini Google halleder gibi düşünebilirsiniz. 

NLP’nin Geleceği ve SEO 

İçeriklerimizi bu tür “Boş Kâğıt” testleri uygulayarak BERT için geliştirebilir miyiz? Bu test hâlen daha geçerli ve çok etkili. Değişen tek şey, arama motorlarının içerik kalitesini çok daha başarılı bir şekilde analiz edebiliyor olmaları. Ancak, dediğimiz gibi, odaklandığınız yer sıralamalarda öne çıkmak değil, içerik kalitesi olmalı! 
İçerikleriniz hem Google tarafından hem de içeriklerinizi tüketen kullanıcılar tarafından kolay anlaşılabilir olmalı. Hatta, SEO için değil NLP için optimizasyon yapmak gibi konular da konuşuluyor! Şu an için bu konu biraz absürt ama gelecekte bizleri nelerin beklediğini hep birlikte yaşayacağız. 
Uzmanlar, 10 yıl içerisinde; “arama motoru için” yazmakla “kullanıcı için” yazmak arasındaki boşluğun tamamen kapanacağı görüşündeler! 
Ancak, teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, “anlamlı içerik” her zaman değerli olacak! Yeter ki; gerçek anlamda kaliteli, anlamlı, iyi içerikler üretin. O günler geldiğinde bile “Boş Kâğıt Testi” yine de geçerliliğini koruyor olacak.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim