SEO Uyumlu İçerik Hazırlama Aşamaları

SEO Uyumlu İçerik Hazırlama Aşamaları

Başarılı bir SEO süreci için, SEO ve içerik birbiriyle uyumlu olmalıdır. Bu yazımızda, SEO ve içeriğin tam uyumu ile ilgili en güncel teknikleri paylaşıyoruz. Organik aramalarda başarılı sonuçlar elde etmek için tamamen tecrübeye dayanan bu pratikleri hayata geçirmenizi öneriyoruz! 

Uzmanların bu konuda en çok üzerinde durdukları iki genel prensip var. Bunlardan bir tanesi, birçok yazımızda defalarca vurgulamış olduğumuz gibi, kaliteli içerik! Diğeri ise, güvenilir backlinklere sahip olmak. 

İş Akışı Entegrasyonu 

Söylediğimiz gibi, üzerinde durmamız gereken nokta, içerik süreçlerinin ve SEO süreçlerinin tam bir uyumluluk içerisinde yürümesidir. Bunun için de, her iki ekibin veya sorumlunun ortak bir iş akışı oluşturması gerekiyor. İçeriği üreten birimle SEO ekibi farklı iki departmana aitse, her iki departmanın iş akışı (görev takvimi vb.) birlikte hazırlanmalı. 

SEO Araştırmalarını ve Sonuçlarını, İçerik Üreten Birimle Paylaşın

SEO ekibi, henüz içerik üretilmeden, ilgili ekibi öncesinden bilgilendirmelidir. Kreatif ekibin, özgür bırakılması, yaratıcılıklarının önüne engel konulmaması tabii ki önemli. Fakat, SEO ekibinin onlara sunacağı araştırma sonuçları, içerik üretenlere katkı sağlayacaktır. Örneğin; anahtar kelimeler, sektörle ilgili niş araştırmalar…vb. 

Günümüzde, “içerik” kavramına yeni bir terim daha eklendi. O da “doğru içerik”! Doğru içerikten kastımız da, tahmin edebileceğiniz gibi; organik aramalarda başarı getirecek, SEO tekniklerine uyumlu içeriklerdir.

İçerik Üretiminde Rakip Analizi 

SEO uzmanı ekip, rakiplerin içeriklerini inceleyerek; en iyi sonuç getiren içerikleri analiz edebilir. Kullandıkları yardımcı analiz araçlarıyla; organik trafikte dikkat çeken sonuçlar ve en çok link kazandıran sayfalarla ilgili kreatif ekibi bilgilendirebilirler. 

Rakiplerin içerikleri, kreatif ekip için düşündüğünüzden daha hayatidir! Çünkü, rakip içerikler demek, yepyeni fırsatlar demektir! Organik trafikte başarı sağlamış içeriklerin başarısı, önceden kanıtlanmıştır. Bu da, potansiyel müşterilerinizin neyin peşinde olduğunu artık bildiğiniz anlamına geliyor. Web sitenizde, gözünüzden kaçan içerik başlıklarıyla ilgili eksiklikler olabilir. 

Rakiplerin en başarılı içeriklerini (içerik tiplerini) inceleyerek, aşağıdaki başlıklarda analizler yapabilirsiniz:

• En başarılı içerik formatları hangileri? (video, görsel ağırlıklı içerik…vb.)

• Spesifik SERP fırsatları (Snippets, bilgi kutucukları, karusel…vb.)

• İdeal içerik uzunluğu (ve yapısı). 

• Potansiyel promosyon fırsatları 

• İdeal ve alternatif anahtar kelime seçenekleri 

İçerik İçin Kullanıcı Analizleri 

SEO ekibi, kullanıcılarla ilgili bir analiz yaparak, içerik üreten kreatif ekibe bilgi sağlamalıdır. Bir anahtar kelime araştırması bile, size içeriklerde kullanılacak başlıklarla ilgili verimli fikirler sunacaktır. 

En çok başarı sağlayan anahtar kelimeler hangileri? Kullanıcılar en çok hangi başlıkların, içerik temalarının peşindeler? Anahtar kelimelerin aranma hacmi ne durumda? Veya ne tür bir rekabet edebilirlik oranına sahip? Bu ve benzeri birçok sorunun yanıtı, içerikler henüz üretilmeye başlanmadan önce mutlaka yanıtlanmalıdır. 

Kullanıcıyı Niyetini İyi Okuyun

SEOCU.COM’ da daha önceki birçok makalemizde yer vermiş olduğumuz gibi, içerik üretirken, odaklanmanız gereken en önemli nokta, kullanıcının niyetidir! Kullanıcılarınızı ne kadar iyi analiz ederseniz, üreteceğiniz içerikler de size bir o kadar başarı (trafik) getirecektir.

SEO Uyumlu ve Kaliteli İçerikler Nasıl Hazırlanır? 

SEO uyumlu içeriklerde rekabet her geçen gün biraz daha kızışıyor. Bunun doğal iki temel nedeni var. Birincisi, üretilen içeriklerde sürekli bir artış var. Diğer taraftan, kullanıcılar artık gerçek anlamda kaliteli içerikler talep ediyorlar.  

Yeni bir araştırmadan çıkan çarpıcı sonuçlar şu şekilde:

1. Şu an üretilen tüm içerikleri düşündüğümüzde, kullanıcıda etkileşim yaratan içeriklerin oranı sadece %5!

2. İçerik üreten marka sayısı son 5 yılda tam %800 artış göstermiş. 

3. Diğer taraftan, içeriklerin sosyal medyada organik olarak paylaşılmasında %89 gibi büyük bir düşüş var (Aslında, Facebook’un şirket sayfası etkileşimlerini ücretli hale getirmesinin de bu rakamlarda mutlaka büyük bir etkisi var)

4. Büyük resme baktığımızda, son 1 yıl içerisinde üretilen içeriklerde artış gözlenmesine rağmen, kullanıcının etkileşim oranı sabit kalmış diyebiliriz. 

SEO Başarısı İçin Kaliteli İçerikler Tercih Edin

Son beş yıl içerisinde hem Türkiye’de, hem de global anlamda markalar içerik pazarlamasına ve SEO uyumlu içeriklere daha fazla önem verir hale geldiler. 

Yukarıda bahsettiğimiz araştırma sonuçlarını inceleyen uzmanlar, her içeriğin aynı kalitede olmadığını çok iyi biliyorlar. Hatta, markanız, şirketiniz için ayrı bir içerik pazarlama stratejisi oluşturmanız şart. 

Peki, SEO başarısı getirecek etkili bir içerik stratejisi nasıl oluşturulur? Bu işin tekniği nedir? 

İçerik Stratejisi Geliştirmek 

Yine, hem ülkemizde, hem de globalde, içerik üretimindeki temel sorun bu işin bir meslek olarak görülmemesi. Pazarlama uzmanlarından harika birer yazar olmalarını ya da tüm SEO tekniklerini bilmelerini beklemek yanlış olur! 

Üretilen içeriklerin etkisinin düşmesindeki temel neden de bu. Ne yazık ki internet, hiçbir işe yaramayan kalitesiz içeriklerle dolu. İnsanlar, üretilen her blog yazısının onlara puan kazandıracağını düşünüyorlar. 

Yapılan araştırmadan çıkan sonuçlar sizi yanıltmasın… İnsanlar, günümüzde içeriğe daha fazla ilgi duyuyorlar! Sadece, daha seçiciler! “Algıda seçicilik” terimini mutlaka duymuşsunuzdur. Psikologlar, medya tüketim alışkanlıklarımızda, içerik tüketimine eğilim gösterdiğimizi doğruluyorlar! 

Bu süreçte, kaçınmanız gereken en büyük hata, kalitesiz içerikler! Çünkü, internet kullanıcıları artık kalitesiz bir içerikle karşılaştıklarında, o markayla olan ilişkilerini tamamen durdurabiliyorlar! Biraz daha somutlaştırmak gerekirse, e-mail pazarlama yaparken müşterilerinize ne tür içerikler gönderdiğinize artık daha çok dikkat etmelisiniz. Aksi halde, abone sayınız düşebilir! 

Kaliteli İçeriğin Şifresi

Kaliteli içeriğin şifresi çok basittir aslında! E-ticaret sitenizde veya blog sayfanızda yayınladığınız içerikler, müşterilerinize bir değer sunmalı. Bir fayda sağlamalı. İçeriklerdeki tasarıma dikkat etmelisiniz. İçerik üretmeden önce kendinize şu soruları mutlaka sorun:

1. Hedef kitlem kim?

2. Ne tür içeriklere ilgi duyuyorlar?

3. Müşteriler, içerikleri hangi kanallarda tüketiyorlar? (Sosyal medya, blog vb.)

Hatta, bu soruları şu şekilde biraz daha detaylandırabiliriz: Müşteriler, hangi problemlerle karşılaşıyorlar ve onların bu problemlerini, ne tür içeriklerle çözebiliriz! Ürettiğimiz içerikler; sunduğumuz ürün ve hizmetlerle ilgili mi? Bir tutarlılığa sahip miyiz?

SEO uyumlu içerikler, herkesin peşinden koştuğu ayrı bir uzmanlık alanıdır. İçerik üretmeden önce mutlaka bir strateji belirleyin. Kaliteden taviz vermeyin ve içeriği üreten ekibi, bu işin profesyonellerinden seçin!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim